Vă invităm să participaţi la evenimentele organizate de Asociaţia Autism Europa Bistriţa, în data de 2 aprilie, manifestări menită să marcheze Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului la Bistriţa şi care se vor desfăşura după următorul program:
În 2 aprilie, peste tot în lume se marchează Ziua Internaţioală de Conştientizare a Autismului, tulburare complexă de dezvoltare ce afectează, potrivit ultimelor statistici, 1:88 de copii. Şi judeţul Bistriţa-Năsăud îşi aduce contribuţia la marcarea acestei zile prin manifestările organizate de Asociaţia Autism Europa Bistriţa, prin Centrul de Resurse şi Referinţă în Autism „Micul Prinţ”, după cum urmează:
Marţi, 2 aprilie:
Ora 9:00 – Dezbatere publică cu tema „Servicii stomatologice pentru copiii cu dizabilităţi, la ei acasă”. Dezbaterea va avea loc în Sala Mare a Primăriei. Invitaţi: Primăria Bistriţa, Direcţia Generală pentru Protecţia Copilului Bistriţa Năsăud, Colegiul Medicilor Stomatologi BN, Spitalul Judetean Bistriţa Năsăud, Direcţia de Sănătate Publică BN, Direcţia de Muncă şi Protecţie Socială, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, Consiliul Judeţean BN.
Ora 10:30 – Lansare revistă „2 Elefanţi – o revistă despre autism”, Sala Mare a Primăriei Bistriţa.
Ora 11:00 – voluntarii AAE, alături de beneficiarii Centrului de Resurse şi Referinţă în Autism „Micul Prinţ” şi copii din grădiniţele şi şcolile partenere vor împodobi Pietonalul Bistriţa cu bannere tematice realizate de Paul Mureşan, (voluntar Tăşuleasa Social) şi cu desene albastre pe asfalt şi decoruri de aceeaşi culoare, începând cu ora 11:00. Invitaţi: ISJ BN, şcoli şi grădiniţe partenere.
12,30 – 16,00 „Oraşul Albastru – Târg caritabil de jucării pentru copiii cu autism” în parteneriat cu Cooperativa de Afaceri Bistriţa, Agenţia 215 şi Bistriţeanul.ro.
20:00 – Light It Up Blue – Conştientizează Autismul în România şi în lume, iluminat albastru centrul istoric
Cu prilejul zilei de 2 Aprilie, FEDRA – Federaţia pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist organizează, prin intermediul fundaţiilor şi asociaţiilor membre, o serie de manifestaţii şi evenimente, atât în Bucureşti cât şi în ţară, cu scopul de a creşte gradul de conştientizare a publicului asupra autismului dar şi de a atrage atenţia autorităţilor asupra nevoilor comunităţii persoanelor cu autism din România.
FEDRA – Federaţia pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist este prima federaţie de acest tip din România, care are ca membri în principal organizaţii de părinţi şi se doreşte a fi o voce puternică şi unitară a organizaţiilor de profil din România, având ca scop crearea şi păstrarea unui mediu adecvat pentru stimularea şi sprijinirea persoanelor cu TSA. Organizaţiile membre FEDRA sunt: ANCAAR Craiova, ANCAAR Iaşi, Autism Baia Mare, Autism Europa Bistriţa, Autism Transilvania, ASPA Suceava, Centrul Terapeutic Marea Neagră, Copiii de Cristal Braşov, Dincolo de Autism, Help Malin, Asociaţia Învingem Autismul, Fundaţia Romanian Angel Appeal şi Univers Plus Piatra Neamţ.
Autismul este o tulburare complexă, neurobiologică, ce afectează comunicarea, relaţiile sociale şi comportamentul persoanei. Conform celor mai recente cercetări, autismul afectează 1 din 100 de copii. Autismul transcende toate graniţele sociale, culturale şi geografice, şi a devenit o criză globală în sănătatea publică, având cel mai rapid ritm de creştere.