Home Naţional Vulcanii noroioşi, între realitate şi legendă FOTO

Vulcanii noroioşi, între realitate şi legendă FOTO

by B24
295 views

Un nou obiectiv Exclusiv în România sâmbătă, 1 iunie, de la ora 17.55, la TVR 1, TVR HD şi online, pe TVR+ În această săptămână, echipa Exclusiv în România ajunge în zona Buzăului, la Berca, unde se află singurii vulcani noroioşi miniaturali din Europa. Telespectatorii TVR 1 şi TVR HD, precum şi cei care urmăresc emisiunea prezentată de Cristian Tabără online, pe TVR+, vor avea şansa de a cunoaşte fenomenul care stă la baza vulcanilor noroioşi, dar şi legendele care se împletesc cu existenţa lor

             Geologii recunosc că denumirea de „vulcani” a fost dată mai mult pentru impresie artistică. De fapt, la vulcanii noroioşi nu erupe magma fierbinte, ci un noroi sedimentar cât se poate de rece. Asta nu le reduce însă aerul straniu şi nici importanţa: în lume, se cunosc circa o mie de astfel de fenomene, dar în Europa sunt foarte rare, iar România – un adevărat muzeu geologic natural – se poate lăuda cu singurii vulcani noroioşi miniaturali din Europa.

          Despre ei, legenda din bătrâni aduce poveşti înfricoşatoare: se spune că pământul uscat şi crăpat al locului ar fi pielea unui balaur ascuns în măruntaiele pământului, iar prin ochiurile în necontenită fierbere ar ieşi sângele murdar şi blestemat al lighioanei. Mai temperată, istoria ne aminteşte că vulcanii noroioşi de la Buzău au fost remarcaţi prima dată în 1867, de francezul H. Cognard, cu ocazia unor prospecţiuni petroliere. Declaraţi rezervaţie naturală în 1924, Vulcanii Noroioşi, au fost incluşi în registrul naţional şi european din 1995.

Telespectatorii TVR 1, TVR HD şi cei care urmăresc Exclusiv în România pe www.tvrplus.ro vor păşi sâmbătă, alături de Cristian Tabără şi de „complicii” săi, în „deşertul” semipietrificat format din „lava” întărită a vulcanilor. Din loc în loc, în terenul argilos se găsesc ceea ce oamenii locului numesc „fierbători“, „bolboroase“, „ochi de gloduri“, „pâcle“ sau „sărături“. Tot ei sunt cei care sperie turiştii cu poveşti sumbre, despre măgari sau vaci înghiţite de creuzetele cu noroi bolborositor, chiar dacă acestea nu sunt prea mari – cea mai mare pâlnie din rezervaţie are un metru şi jumatate în diametru. 

You may also like