Trei femei din zece din intreaga lume au fost lovite, impinse, trase, ameninţate cu arma, violate sau supuse unor alte violenţe de către partenerul actual sau de către fostul partener. O femeie din zece este sau a fost agresată sexual de către o persoană, alta decât partenerul de viaţă. În cazul femeilor ucise, una din trei, a fost ucisă de către propriul partener de viaţă.
Aceste statistici sumbre, provin de la primele estimări globale, la care sunt supuse femeile.
„Aceste cifre ar trebui să tragă un semnal de alarmă. Dorim să subliniem faptul că aceasta este o problemă în toate regiunile şi este inadmisibil de mare”, a declarat Claudia Garcia-Moreno, reprezentant Organizaţia Mondială de Sănătate.
Potrivit raportului OMS, 42% dintre femeile care au experimentat violenţa au fost răniţe fizic de către partenerii lor. Violenţa le afectează pe femei în multe alte moduri. Partenerii violenţi inpiedică femeile să meargă la un centru de sănătate sau să aibă acces la medicamente sau anticoncepţioniale. Femeile care sunt supuse la violenţă, de către parteneri lor, au un risc mai mare de a se infecta cu HIV sau alte boli cu transmitere sexuala, de a avea mai multe avorturi, de a naşte copii subnutriţi sau prematuri sau de a avea tendinta să se sinucida.
De asemenea, ele au sanse de două ori mai mari să devină consumatoare de alcool şi să sufere de depresie. În plus, autorii subliniază faptul că nivelul de stres ridicat pune sănătatea în pericol şi sunt implicate o serie de probleme de sanatate, ca rezultat al stresului, inclusiv dureri cronice, diabet zaharat, boli de inima si tulburari gastro-intestinale.
Rezultatele raportului sugerează că violenţa ar trebui să fie considerată ca şi un risc de sănătate, precum fumatul şi alcoolul, spune Kristin Dunkle, specialist în epidemiologie socială, de la Universitatea Emory din Atlanta, Georgia.
Datele acestui raport au fost culese pe parcursul mai multor ani, pentru a se putea dezvolta şi disemina metode de măsurare a violenţei de gen.
Acum 15-20 de ani, guvernele considerau că violenţa domestică este un lucru intim şi inevitabil, ceva în care autorităţile nu se puteau implica prea mult.
Acum, elaborarea acestor statistici aduce violenţa în atenţia organizaţiilor mondiale care urmăresc să demonstreze că violenţa este o reală problemă.
Pentru a realiza rapoartele, echipa de cercetători coordonată de Karen Devries, specialistă în epidemiologie socială, de la London School of Hygiene and Tropical Medicine, au realizat estimări pe baza a 141 de studii din 81 de ţări.
Rezultatele au indicat că cele mai mari rate ale violenţei exercitate de partner (estimate între 54% şi 78%) s-au înregistrat în centrul Africii Subshariene.
Totuşi, chiar şi în zonele dezvoltate din Asia, America de Nord şi vestul Europei s-a observat o rată a violenţei domestice de aproximativ 15 procente.
Sursa: http://www.nature.com/news/violence-against-women-at-epidemic-proportions-1.13244