Pe toate pachetele de ţigări, sunt fel de fel de poze, care mai de care mai ciudate, accentuate cu sloganuri precum “tutunul dauneaza grav sanatatii”. Dinţi galbeni, plămâni înnegriţi etc., şi fumătorul tot nu renunţă. Deputatul Tudor Ciuhodaru va depune un proiect legislativ a cărui obiectiv este prevenirea si combaterea fumatului în rândul tinerilor. Actul normativ impune norme stricte producatorilor si comerciantilor de produse din tutun .
1. ,, Statisticile arata ca fumatul debuteaza in 70% din cazuri inainte de 18 ani si se asociaza unui risc major de dependenta si unei mortalitati de 50%. Fumatul ucide anual 700 000 de persoane în Europa iar milioane de cetăţeni ai UE suferă de boli asociate cu fumatul- cancer, boli cardiovasculare şi respiratorii. 50% din fumători mor prematur, în medie cu 14 ani mai devreme, iar fumătorii petrec mai mulţi ani de viaţă caracterizaţi de o stare nesatisfăcătoare a sănătăţii. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) estimează că, în prezent, consumul de tutun ucide aproape şase milioane de persoane în fiecare an ce ar putea creste la opt milioane până în 2030, în cazul în care nu se iau măsuri pentru a inversa această tendinţă îngrijorătoare.
2. Acest act normativ previne si combate efectele fumatului prin introducerea de noi norme in fabricarea, prezentarea si comercializarea produselor din tutun avand rolul de a scadea atractivitatea acestora si a informa exact asupra riscurilor asupra sanatatii precum si a variantelor pentru renuntarea la fumat.
3. Propunerea prevede modificari si completari ale legii 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun si este in conformitate modificarile din legislatia europeana, cu propunerea de revizuire si imbunatatire a directivei 2001/37/CE privind produsele din tutun adoptata de Comisia Europeana in 19.12.2012. precum si solicitarilor formulate de Parlamentul European si Consiliului de Ministrii.
4. Necesitatea modificarilor legislative este legata atat de evolutia pietei produselor din tutun cat si de evolutia legislatiei internationale in contexul in care directiva 37CE e valabila din 2001.
5. Pe de o parte pe piata produselor din tutun au aparut noi strategii de marketing ce implica utilizarea unor ambalaje sau arome precum si noi produse precum tigaretele electronice dar si noi informatii stiintifice ce cresc eficacitatea avertismentelor privind riscurile consumului produselor din tutun.
6. Pe de alta parte unele din dispozitiile directivei 37CE au devenit caduce odata cu intrarea in vigoare in 2005 a conventiei cadru pentru controlul tutunului ( CCCT) a OMS ratificata de toate statele membre UE iar altele sunt in divergenta cu legislatia privind fabricarea, prezentarea si comercializarea produselor din tutun aplicata in diverse tari europene.
7. Concret se modificata etichetarea şi ambalarea pachetelor de ţigarete şi tutun de rulat urmarind patru directii:
a) Avertismente de sănătate şi alte mesaje: avertismente de sănătate combinate (imagine si text sunt obligatorii pe 75% din feţele anterioare şi posterioare ale pachetelor de ţigarete şi tutun de rulat. Cantităţile de GNMC (gudron, nicotina, monixid de carbon) sunt înlocuite cu mesaje de informare pe partea laterală a pachetului conform cărora fumul de tutun conţine peste 70 de substanţe care cauzează cancer. Informaţiile privind serviciile de renunţare sunt afişate pe ambalaj ca parte a avertismentului de sănătate.
b) Elementele promoţionale sunt interzise, fiind considerate inselatoare. Produsele din tutun nu pot avea elemente promotionale precum „natural”, „organic” sau trimiteri la arome şi culori inselatoare. Ţigaretele subţiri (slim) (< 7,5 mm diametru) sunt considerate înşelătoare.
c) Forma şi dimensiunea pachetului: Tutunul de rulat nu poate fi vândut în pungi mai mici de 40g. Pachetele de ţigarete trebuie sa respecte inălţimea, lăţimea şi adâncimea minime a pentru a asigura vizibilitatea totală a avertismentelor de sănătate.
d) Ambalajele generice : se pot introduce in cazuri justificate ambalaje standardizate cu condiţia ca acestea să fie compatibile cu tratatul şi să fie notificate în temeiul Directivei 98/34.
e) Produse din plante pentru fumat trebuie sa poarte avertismente pentru sanatate.
Propunerea a fost adoptată în urma unei consultări ample a părţilor interesate, inclusiv a unei consultări publice care a generat 85 000 de răspunsuri. În timpul pregătirii, a fost efectuată o evaluare detaliată a impactului, care a examinat efectele economice, sociale şi de sănătate ale mai multor opţiuni de politici avute în vedere. Mai multe studii externe au fost comandate si în timpul procesului de evaluare realizat de Comisia Europeana.