Doisprezece poliţişti, victime ale celei mai recente investigaţii orchestrate de guvernul turc, privitor la interceptări ilegale, au fost arestaţi.
Nouăsprezece agenţi de poliţie au fost trimişi la tribunal fiind acuzaţi de interceptări ilegale ale unor convorbiri, în cadrul celei mai recente operaţiuni având ca ţintă forţele de ordine. Doisprezece dintre aceştia au fost arestaţi, iar şapte se află sub control judiciar.
Poliţiştii luaseră parte la o operaţiune desfăşurată împotriva organizaţiei teroriste al-Qaeda, în ianuarie 2014. Investigaţia ulterioară a dezvăluit că gruparea dispunea de o reţea de recrutare din Turcia care transporta militanţi gata să se alăture „Statului Islamic” din Iraq şi Levant (ISIS) în Siria. De asemenea, al-Qaeda oferea şi sprijin logistic grupării ISIS.
Aceiaşi poliţişti au anihilat o bandă de traficaţi de droguri prin Iran şi au capturat 2,2 tone de droguri. Plângerea care a dus la arestarea poliţiştilor a fost făcută tocmai de către traficantul aflat încă în închisoare.
Cu toate acestea, investigaţia reţelei al-Qaeda care operează în Turcia a fost abandonată iar poliţiştii responsabili de operaţiune au fost repartizaţi în alte disticte ale Turciei.
Serdar Bayraktutan, şeful Unităţii anti-terorism din provincia Van, unul dintre ofiţerii responsabili, a fost retrogradat şi apoi arestat.
Bayraktutan a mărturisit jurnalistului de la ziarul Bugün, Gültekin Avcı, în cadrul unui interviu din martie, că guvernatorul provinciei Van (estul Turciei) şi şeful Departamentului Naţional al Poliţiei din provincie a cerut, la ordinul Ministrului Internelor de atunci, Efkan Ala, arestarea, în Van, a poliţiştilor implicaţi în operaţiunea anti-al-Qaeda.
Zeci de poliţişti şi oficiali ai poliţiei au fost reţinuţi după scandalul de corupţie care a izbucnit pe 17 decembrie 2013, şi în care au fost implicaţi mai mulţi miniştri şi apropiaţi ai lui Recep Tayyip Erdoğan (pe atunci premier).
Erdoğan a respins acuzaţiile de corupţie şi a caracterizat scandalul drept o conspiraţie împotriva guvernului său, realizată de către elemente străine împreună cu mişcarea Gülen, cunoscută şi sub numele de mişcarea Hizmet, aflată sub egida învăţatului musulman Fethullah Gülen, despre care Erdoğan susţine că ar fi organizat o „structură paralelă’’ în cadrul statului.
Mass-media pro-guvernamentală descrie, în mod frecvent, operaţiunile împotriva poliţiei drept operaţiuni împotriva acestei „structuri paralele.”
Investigaţiile anti-corupţie au fost şi ele abandonate, după numirea altor procurori şi judecători pentru acest caz. Mii de poliţişti şi agenţi, dar şi judecători şi procurori au fost repartizaţi ori demişi ca urmare a arestărilor din 17 decembrie 2013.