Cautatul in tomberon a devenit pentru multi dintre semenii nostri un mod de trai. Disperarea, saracia si lipsurile ii fac pe unii dintre bistriteni sa foloseasca acest tip de activitate pentru a se intretine.
Resturile altora sunt considerate „bunatati” pentru cautatorii in tomberoane. Cum romanul e obisnuit sa cumpere mai mult decat consuma, iar numarul alimentelor care sunt aruncate doar pentru ca termenul de valabilitate a expirat fara a fi scoase din ambalajul original a crescut, oamenii care profita de pe urma acestor resturi sunt cei mai castigati. Pastele catolic a fost un bun prilej de a consuma alimente: miel, pasca, oua inrosite, toate gatite din belsug pentru cele 3 zile de Paste. De cele mai multe ori numarul potentialilor musafiri nu coincide cu cantitatea de mancare gatita, iar surplusul ajunge, bineinteles la gunoi. Familiile nevoiase profita de rsturile gasite in tomberoane asigurandu-si mancarea sau imbracamintea de acolo. Numarul cautatorilor de resturi a crescut, iar daca inainte intalneam rar persoane in acele zone,azi intalnim frecvent astfel de cautatori la orice ora din zi. Realitatea e ca veniturile mult prea scazute si lipsa unui loc de munca i-a adus pe multi in aceasta situatie, iar o data intrati in acest cerc vicios e greu de iesit.