Ofiţeri de informaţii specializaţi, din cadrul SRI, DGIPI, poliţişti din DCCOA şi procurori DIICOT, în cooperare cu FBI duc o luptă zilnică împotriva reţelelor de criminalitate cibernetică. Această situaţie de neconceput în urmă cu mai mulţi ani, a fost impusă de explozia la propriu a criminalităţii informatice provenită din România şi care vizează SUA.
Că lucrurile au luat o amploare deosebită pe acest segment de activitate este demonstrat şi de deplasările şefului FBI, Robert S. Mueller la Bucureşti, utima vizită a acestuia a avut loc la începutul lunii decembrie 2011.
Unul din exemplele date de Mueller, despre excelenta cooperare dintre serviciile specializate din cele două ţării, a fost o operaţiune desfăşurată în luna iulie, la care a colaborat şi SRI şi în urma căreia a fost anihilată o reţea de peste 100 de persoane care se ocupa cu fraudele pe internet. Peste 1.000 de persoane, majoritatea americani, au fost păgubite cu aproximativ 20 de milioane de dolari de această reţea care acţiona pe site-urile ebay.com şi craiglist.org. În România, au fost arestate 23 de persoane.
În prezent, 80% dintre fraudele pe internet comise de grupările de crimă organizată din România, specializate în acest gen de infracţiuni, au drept victime cetăţeni americani. Pierderile suferite de americani prin fraude informatice se ridică la un miliard de dolari pe an. În aceste condiţii, americanii au un interes major pentru a forma experţi în România.
Mueller a mai spus că, până acum, aproape 600 de ofiţeri români s-au antrenat în programele de pregătire ale FBI din SUA sau din Ungaria.
„Am avut 22 de ofiţeri români la Academia Naţională a FBI de la Quantico, Virginia. Am avut peste 200 de ofiţeri români la Academia noastră de la Budapesta, Ungaria şi, de asemenea, în afara acestor două academii, am avut 350 de ofiţeri români care au participat la programe de pregătire”, a declarat directorul FBI.
Omologul român al şefului FBI, George Maior, directorul SRI, a explicat că parteneriatul cu FBI acoperă în principal „domeniile în care avem responsabilităţi comune, terorismul, crima organizată şi securitatea cibernetică”. Totodată, Maior a spus că activităţile comune se vor extinde şi la alte domenii, precum „cyber intelligence, dar şi combaterea criminalităţii economice şi financiare, fenomen exacerbat de criza economică globală”.
Anterior întâlnirii de la SRI, Robert S. Mueller a avut o întâlnire cu şefii Poliţiei Române, în care s-au discutat mai multe detalii despre acţiunile comune împotriva infracţiunilor pe internet, dar şi despre contra-terorism şi contra-informaţii.
Colaborarea FBI cu autorităţile române a început din 2006, când a fost înfiinţat un task force (grup de lucru comun) al FBI cu SRI, DGIPI, DCCOA/Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice din cadrul IGPR şi DIICOT. Cea mai mare parte a activităţii acestui grup se referă la criminalitatea informatică, fiind vorba despre „fraude prin internet, infracţiuni cu cărţi de credit, pornografie infantilă prin internet sau activităţi de hacking”.
Colaborarea poliţiştilor români cu FBI constă în identificarea cazurilor comune, identificarea victimelor din SUA şi strângerea în timp real a plângerilor, documentelor şi probelor necesare pentru anchete, identificarea companiilor furnizoare de internet din SUA şi obţinerea de la acestea a dovezilor, realizarea unor schimburi de documente şi materialele probatorii cu băncile şi companiile de carduri din SUA, asigurarea reprezentării victimelor pe teritoriul României.
Drept rezultat al activităţii grupului de lucru (task force) FBI cu SRI, DGIPI, Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate şi DIICOT au fost finalizate în jur de 50 de operaţiuni şi se lucrează în prezent la şapte cazuri.
Robert S. Mueller a mulţumit Poliţiei Române pentru cooperarea în cazul uciderii baschetbalistului american Chauncey Hardy, la Giurgiu.
Procurorul General al României, Laura Codruţa Kovesi, a discutat cu Robert S. Mueller, alături de şeful DIICOT, Codruţ Olaru, detalii despre întărirea măsurilor împotriva criminalităţii informatice, dar şi despre necesitatea schimbării legislaţiei româneşti privitoare la confiscarea extinsă a averii.
În lipsa posibilităţii de a confisca averea celor condamnaţi definitiv şi obţinută în urma infracţiunilor comise, procurorii români au indisponibilizat bunuri de 300 de milioane de euro de la inculpaţi şi învinuiţi. Chiar dacă sunt condamnaţi, inculpaţii români rămân cu averea neatinsă, deşi nu şi-o pot justifica.
“Vreau să-l felicit, în mod special, pe domnul director Maior pentru toată activitatea depusă în combaterea terorismului şi pentru colaborarea foarte bună pe care am avut-o în acest domeniu, pentru lupta împotriva criminalitaţii organizate, a criminalitaţii cibernetice, dar, cel mai important, lupta împotriva corupţiei la nivel înalt. SRI şi-a asumat un rol de lider în lupta împotriva corupţiei la nivel înalt şi a colaborat foarte bine cu celelalte instituţii guvernamentale în acest domeniu.”
Conform comisarului Virgil Spiridon, şeful Serviciului de Combatere a Criminalităţii Cibernetice din DGCCOA, „….criminalitatea informatică este un fenomen care evoluează rapid, trebuie tot timpul să fim la curent cu ultimele evoluţii”……..
…„În România, acest flagel a găsit un teren fertil, favorizat pe de o parte de nivelul ridicat de cunoştinţe informatice din învăţământ, iar pe de altă parte de numărul mare de tineri care nu îşi găsesc locuri de muncă la finalul studiilor şi sunt seduşi de şansa de a se îmbogăţi rapid. Fraudele cele mai dese sunt falsele licitaţii pe Internet, al căror succes depinde de credulitatea victimelor”, a subliniată Spiridon.
De asemenea, o altă fraudă curentă este cea de tip phishing. Aceasta permite obţinerea numerelor de carduri de credit prin înşelarea victimelor, care sunt făcute să creadă că se află pe site-ul unei bănci sau al unui magazin online.
„Sunt fără îndoială mai mulţi români care comit fraude online cu cărţi de credit decât alţi cetăţeni din această parte a Europei”, fără a se putea însă „stabili un clasament”, a arătat Spiridon.
Task-force al FBI cu ofiţerii de informaţii români, pe Internet
previous post