Home Social Statul schimbă regulile! Arhivarii sunt obligați de lege să se autorizeze, sau să spună stop-joc! (foto)

Statul schimbă regulile! Arhivarii sunt obligați de lege să se autorizeze, sau să spună stop-joc! (foto)

by B24
220 views

Sunt obligate să se autorizeze, dacă nu îşi pot pierde afacerea. Vorbim de zeci de firme din România care prestează servicii arhivistice şi, cărora statul le-a impus în urmă cu un an această condiţie esenţială.

Conform Legii cu numărul 138/2013 şi Legii Arhivelor Naţionale cu numărul 16/1996, republicată în 2014, persoanele fizice sau juridice sunt cele care răspund de evidenţa, inventarierea, selectarea, păstrarea şi folosirea documentelor în condiţii optime, conform legii. Acestea au avut obligaţia să solicite cât mai repede eliberarea autorizaţiei de funcţionare. Iar termenul impus a expirat deja la sfârşitul săptămânii trecute, mai exact pe data de 10 mai. Astfel, cei care nu au făcut acest demers vor fi nevoiţi în această lună să îşi înceteze activitatea şi să pună lacătul pe uşă. De sancţiuni nu vor scăpa nici cei care au încheiat contracte pe acest domeniu, anterior intrării în vigoare a celor două legi. Doamna Eugenia Hosu spre exemplu şi-a deschis o firmă de Legătorie în anul 1996, în localitatea Zalău, judeţul Sălaj. Presată să obţină această autorizaţie de la Structura Arhivelor Naţionale, aceasta a optat pentru un curs de formare profesională tocmai la Tîrgu-Mureş, la peste 200 de kilometri distanţă de casă. Şi nu a venit singură. A adus cu dânsa încă trei angajaţi pentru a se califica.

“Am optat pentru cursul acreditat de Legător manual, demarat de Centrul de Instruire Tabula, deoarece conţine şi un modul de arhivar. Noi lucrăm în acest domeniu de mai bine de 9 ani, dar nu am fost până acum calificaţi în această meserie. Eram încadraţi practic ca şi muncitori necalificaţi şi asta deşi avem studii superioare. Ne place foarte mult ceea ce facem şi ne-am dorit să prestăm şi pe viitor această muncă. Iar pentru aceasta a trebuit să alegem un curs la distanţă, nivelul I de calificare, însă a meritat” a precizat Eugenia Hosu. La fel ca doamna Hosu, alte zeci de persoane din toate conţurile ţării au susţinut recent examenul de evaluare din cadrul cursului de Legător manual, organizat de ONG-ul mureşean.  Cursanţii au avut de trecut o probă scrisă şi una orală, respectiv un interviu. În doar 3 luni cât a durat cursul (1 lună teorie, 2 luni practică) cei interesaţi au învăţat cum se realizează operaţiile specifice activităţii de legătorie manuală. Mai exact cum se restaurează, se leagă cărţile ori alte publicaţii, ce presupune finisarea produselor tipărite manual sau mecanic, cum se ordonează arhivele pe ani şi termeni de păstrare după nomenclator, cum se face legarea sau copertarea dosarelor, ambalarea şi depozitarea produselor finite etc. Cursul de Legător manual este acreditat de Ministerul Muncii şi cel al Educaţiei, iar diploma obţinută în final este recunoscută în UE. www.atab.ro.

You may also like