Rosia este o leguma sanatoasa, cu o valoare nutritiva mare si, mai ales, un bun antioxidant. Rosia lupta impotriva infectiilor si mentine inima tanara.
Rosia este un aliment foarte bun pentru intarirea organismului uman. Are numeroase proprietati, este bogata insaruri alcaline, reduce concentratia de uree, combate constipatia – licopenul este direct responsabil, si elimina intestinul de reziduri. Se spune ca o molecula de licopen are puterea de a distruge 13 radacini de virusi ce provoaca cancerul.
Are o multime de beneficii asupra pielii mentinand-o elastica si fina. Medicii recomanda consumul unei rosii pe zi pentru a avea o piele sanatoasa, o inima puternica şi doza necesara de vitamina C.
Licopenul, substanta care ii da si culoarea rosie, continut de aceasta leguma este un bun antioxidant pentru organism, el ajutand in cazul bolilor cardiovasculare.
Aceasta leguma nu vine doar in ajutorul celor care vor sa isi mentina inima tanara, ci si in cazul altor afectiuni precum un colesterol crescut, bolilor vasculare ale membrelor, accidentelor vasculare, cancerului de prostata, etc.
SCURT ISTORIC
Primii care au cultivat aceasta leguma au fost maiasii. Ei au fost cei care au raspandit tomatele peste tot in lume. Rosia este originara din America de Sud si a aparut acum mii de ani.
Rosia si proprietatile sale
Rosiile contin vitaminele A, B1, B2, B5, B6, C, E, K dar si calciu, magneziu, fosfor, magneziu, fier si licopen. O rosie contine in proportie de 94% apa si are doar 22-26 de calorii.
Licopenul, substanta miraculoasa din rosie, lupta impotriva infectiilor,si alaturi de celelalte proprietati ale rosiei se stimuleaza metabolismul, protejeaza ADN-ul celular, are proprietati antiinflamatoare, combate obezitatea, reumatismul, previne riscul aparitiei osteoporozei si a cancerului de prostata.
UZ INTERN
Rosia este o leguma recomandata persoanelor care sufera de diabet, care au infectii respiratorii sau renale, constipatie, hiperaciditate gastrica si care vor sa isi protejeze ficatul.Consumarea unei rosii pe zi este doza recomandata unui adult.
Sucul proaspat de rosii actioneaza asupra organismului ca un energizant, deoarece accelereaza absorbtia zararului din sange. Sucul de rosii elimina toxinele din organism, si, mai ales, din ficat. Datorita continutului de potasiu, rosiile sunt un bun antihipertensiv.
Cine mananca zilnic aproape un kilogram de rosii isi accelereaza metabolismul si reduce nivelul colesterolului.
Sucul de tomate, un energizant natural
UZ EXTERN
Pe langa proprietatile miraculoase ale fructelor asupra tenului, rosia are aportul ei la sanatatea pielii. Sucul de rosii, proaspat stors, este ideal pentru ten, aplicat sub forma de compresa. Rosia coapta in apa fierbinte si apoi decojita este buna pe post de masca.
Rosiile sunt benefice in cazurile unui ten seboreic si cu puncte negre. Compresele cu suc de rosii pe o piele arsa de soare fac minuni si previn aparitia basicilor.
Rosia este considerata drept leguma frumusetii, deoarece revigoreaza organismul, ofera luminozitate si stralucire, hidrateaza si regenereaza pielea.
Rosiile verzi provoaca dureri de cap
Rosia necoapta nu este buna de consum
Rosiile necoapte, si in cantitate mica, pot provoca dureri de cap, ameteli, senzatii de arsura datorita saloninei, substanta continuta de rosia verde.
Este de preferat sa consumati rosii cu forme neregulate, semn ca au crescut normal.
Reteta cu rosii umplute
Ai nevoie de 8 rosii, 250 grame paine felii, 4 oua si otet alb, 1 catel usturoi, 1 ceapa rosie, busuioc, ulei de masline.
Feliile de paine se folosesc fara coaja, peste acestea se presara 2-3 linguri cu ulei si cu usturoiul zdrobit, 2-3 linguri de otet. Acestea pun pe foc pana se rumenesc.
Rosiile se taie, li se curata miezul, se presara cu sare si se lasa la scurs. Intre timp se pregateste umplutura. Se sfarama painea cu mana (daca e uscata se poate stropi cu putina apa sau lapte), o amestecam cu ceapa tocata marunt, miezul rosiilor taiat cubulete si cu ouale.
Se adauga sare si piper dupa gust si putin busuioc. Compozitia obtinuta se pune in rosiile curatate si scurse, dupa care se aseaza intr-o tava. Le stropim cu ulei si le lasam la cuptor cca. 20-25 de minute, la 180 grade Celsius. Pofta buna!
Rosii umplute cu vinete
Ingrediente:
– 3 vinete
– maioneza
– o ceapa mica
– sare
Mod de preparare
Dupa ce se coc bine vinetele, se pregatesc pentru salata de vinete. Rosiile scobite se umplu cu salata de vinete preparata anterior. Se poate orna cu o felie de roşie sau verdeata.