Mai este puţin timp şi la Londra vor debuta Jocurile Olimpice de Vară. Pentru buna desfăşurare a acestora, poliţia britanică se va focaliza şi asupra fenomenului de „crimă organizată”, existând temeri privind o creştere spectaculoasă a infracţiunilor la bancomate.
Potrivit statisticilor poliţiei Regatului Unit, monopolul în astfel de infracţiuni este deţinut de români. Lucru care a fost confirmat de un documentar al postului de televiziune ITV1, difuzat joia trecută.
Documentarul arată că 92 la sută din fraudele la bancomate din Marea Britanie sunt comise de români.
Întitulat „Fraud Squad”, documentarul respectiv este o investigaţie despre grupările de crimă organizată care obţin milioane de euro din infracţiunile comise la ATM-uri. Sunt prezentate pe larg modalităţile prin care grupările de “crimă organizată” folosesc echipamente variate şi sofisticate pentru a le fura clienţilor banii din conturile bancare. Printre ele se numără camere de luat vederi secrete care înregistrează codul PIN şi echipamente de copiere a cardurilor. Este prezentat si un caz în care una dintre grupări a folosit un ATM fals.
Un asemenea procedeu a fost folosit pentru prima dată în România, la Bucureşti.
Directorul departamentului politiei britanice pentru infracţiuni cu carduri bancare, Paul Barnard, este de părere că „..infractorii încearcă în mod constant şi îşi îmbunătăţesc tehnologia pentru a învinge tehnologia băncilor”.
Oficialul britanic este de părere că majoritatea fraudelor la ATM-uri sunt comise de cetăţeni români. “O singură naţionalitate are monopolul acţiunii, echipamentului şi recompense”, susţine Paul Barnard.
În primele trei luni ale lui 2011, detectivii au identificat 120 de români care au legături cu infracţiunile la bancomate.
„De fapt 92 la sută din fraudele la bancomate din ţară sunt comise de cetăţeni români. Comunităţi foarte, foarte închise, bande foarte închise”,… “astfel de infracţiuni sunt foarte profitabile, iar competiţia este acerbă. Românii deţin un cvasi-monopol asupra fraudei la bancomat din Marea Britanie” a mai declarat Barnard.
Aşa cum grupurile de criminalitate organizată din Râmnic-Vâlcea sunt lidere în topurile mondiale privind infractiunile comise pe internet, liderii incontestabili ai infracţinuilor comise la ATM-urile din Marea-Britanie, sunt bandele provenite din Bacău. Profitul anual estimat se ridică undeva la circa 35 de milioane de lire sterline, potrivit duminicalului londonez Sunday Times.
Materialul este ilustrat de o fotografie şocantă, un sugar aşezat pe un pat, acoperit până la brâu cu bancnote de 20 de lire sterline. Poza provine din telefonul mobil al unui suspect arestat de Poliţia britanică, în timpul unei razii la o locuinţă folosită de bandele criminale româneşti.
Activitatea bandelor criminale provenite din România, inclusiv din judeţul Bistriţa-Năsăud, nu este o noutate. Încă din 2006, cu puţin timp înaintea aderării României la Uniunea Europeană, un ziar britanic dezvăluia faptul că românii sunt responsabili de 80%–85% din fraudele la bancomate din Regatul Unit.
În ultimii ani nivelul de sofisticare a acestui gen de infracţiune comise de români a luat o amploare fără precedent. Infractorii români folosesc dispozitive ataşate bancomatelor, care conţin o cameră de telefon mobil, care fotografiază PIN-ul atunci când clienţii introduc cardul ca să retragă numerar. PIN-ul astfel obţinut este transferat electronic la distanţă şi stocat pe un laptop, împreună cu detaliile clientului, după care cardul e clonat fără ştiinţa utilizatorului, care se trezeşte cu retrageri frauduloase din propriul cont.
Retragerile frauduloase se ridică în medie la 500 de lire pe tranzacţie, iar astfel de dispozitive de fraudă la bancomat sunt vândute infractorilor de producătorii lor contra sumei de trei mii de lire.
Poliţia britanică avertizează că la vară, în timpul Jocurilor Olimpice de la Londra, frauda la bancomat riscă să prolifereze şi că numărul infractorilor români de acest gen, estimat la circa o mie pe teritoriul britanic, riscă să sporească.
“Campionul” acestui tip de fraudă, potrivit informaţiilor furnizate de poliţia britanică este un infractor român din Bacău care, în 2008, a fost închis pentru cinci ani, pentru că a clonat peste 2000 de carduri şi prin intermediul cărora a furat mai mult de 1 milion de lire, adică peste 1.300.000 de euro.