Home Diverse România selectează candidaţi pentru funcţia de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

România selectează candidaţi pentru funcţia de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

by admin
295 views

            În temeiul articolului 5 din Ordonanţa Guvernului Nr. 94 din 30 august 1999, privind participarea României la procedurile în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului şi a Comitetului Miniştrilor ale Consiliului Europei şi regresul statului în urma hotărârilor şi convenţiilor de rezolvare pe cale amiabilă, cu modificările şi completările ulterioare, Ministerul Justiţiei, în asigurarea secretariatului pentru Comisia pentru selectarea propunerilor de candidaţi  în numele României pentru funcţia de judecător al Curţii Europene a Drepturilor Omului, face public prezentul

 

ANUNŢ

           La data de 16 decembrie 2013, în temeiul art. 23 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale (Convenţia), încheiată la Roma la 4 noiembrie 1950, intrată în vigoare la 3 septembrie 1953 şi ratificată de România prin Legea nr. 30/1994 (publicată în M. Of. nr. 135 din 31 mai 1994), va înceta mandatul prof. univ. dr. Corneliu Bîrsan, judecătorul ales în numele României.

           Potrivit articolelor 20 şi 22 din Convenţie, Curtea se compune dintr-un număr de judecători egal cu cel al înaltelor părţi contractante, aleşi de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei în numele fiecărei părţi contractante, de pe o listă de trei candidaţi prezentată de înalta parte, pentru un mandat unic de 9 ani. Pe parcursul exercitării mandatului, judecătorii nu pot exercita nicio activitate incompatibilă cu exigenţele de independenţă, imparţialitate şi de disponibilitate ale unei activităţi cu normă întreagă. 

           Guvernul României a declanşat procedura de desemnare a celor trei candidaţi în numele României pentru funcţia de judecător al Curţii Europene a Drepturilor Omului. În temeiul art. 5 din Ordonanţa Guvernului Nr. 94 din 30 august 1999, privind participarea României la procedurile în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului şi a Comitetului Miniştrilor ale Consiliului Europei şi regresul statului în urma hotărârilor şi convenţiilor de rezolvare pe cale amiabilă, cu modificările şi completările ulterioare, Ministrul Justiţiei a convocat Comisia pentru selectarea propunerilor de candidaţi în numele României pentru funcţia de judecător al Curţii Europene a Drepturilor Omului care, în reuniunea sa din 22 mai 2013, a convenit conţinutul prezentului anunţ de candidatură. 

             Persoanele interesate îşi pot depune candidatura până la data de 7 iunie 2013, la Ministerul Justiţiei la secretariatul cabinetului ministrului justiţiei  (etaj 1, camera 7), în format hârtie şi electronic (CD) sau la adresa de email , cu confirmare de primire[1].

            Potrivit articolelor 21 şi 23 din Convenţie, Recomandării Adunării Parlamentare a Consiliului Europei nr. 1649 (2004) Candidaţii la Curtea Europeană a Drepturilor Omului şi Rezoluţiei Adunării Parlamentare a Consiliului Europei nr. 1646 (2009) Nominalizarea candidaţilor şi alegerea judecătorului la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, precum şi punctului E.8 al Declaraţiei Conferinţei la nivel înalt de la Interlaken, din 19 februarie 2010, îşi pot depune candidatura persoanele care îndeplinesc următoarele condiţii:

  • Au vârsta sub 70 de ani;
  • Se bucură de înaltă prestanţă morală şi civică;
  • Întrunesc condiţiile de exercitare a unor înalte funcţiuni judiciare sau sunt jurişti cu reputaţie profesională recunoscută;
  • au experienţă în domeniul drepturilor omului;
  • cunosc în mod activ cel puţin una dintre cele două limbi oficiale ale Curţii Europene a Drepturilor Omului şi cel puţin în mod pasiv cealaltă limbă;
  • în măsura posibilului, alegerea lor ca judecător să nu necesite înlocuirea frecventă sau pentru perioade lungi cu un judecător ad-hoc în exercitarea mandatului;
  • posedă cunoştinţe de drept internaţional public şi de drept comparat.

            Dosarul de candidatură trebuie să conţină un curriculum vitae (după modelul anexat prezentului anunţ, standardizat prin Recomandarea 1646 (2009) a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei) completat în limbile română, engleză şi franceză, însoţit de o notă bibliografică detaliată, redactată în limba română, care să cuprinsă lucrările şi articolele publicate. De asemenea, vor fi depuse:

  • copii simple ale diplomelor privind absolvirea cursurilor de licenţă sau echivalente cu profil juridic la o universitate din România sau diplomă echivalată pentru studii superioare în profilul juridic la o universitate din străinătate;
  • copii ale altor diplome atestând cursurile absolvite sau titlurile ştiinţifice;
  • documente din care să reiasă că îndeplinesc condiţiile pentru înalte funcţii judiciare, respectiv o decizie de definitivare într-o profesie juridică;
  • copii ale certificatelor de limbă străină (engleză şi franceză), în cazul în care candidaţii posedă asemenea certificate;
  • o declaraţie pe proprie răspundere de acceptare a nominalizării în calitate de candidat din partea României (care implică printre altele disponibilitatea de a înceta orice activităţi incompatibile cu statutul de judecător al Curţii în ipoteza alegerii) şi de confirmare a absenţei circumstanţelor care să îl împiedice să exercite în mod efectiv funcţia de judecător la Curte precum şi a faptului că nu există declaraţii sau fapte ale candidatului care, dacă ar fi date publicităţii, ar putea să prejudicieze reputaţia Curţii.

          Urmare depunerii dosarelor, candidaţii vor susţine un interviu în faţa Comisiei pentru selectarea propunerilor de candidaţi în numele României pentru funcţia de judecător al Curţii Europene a Drepturilor Omului, constituită în temeiul art. 5 din O.G. nr. 94/1999. Interviul va fi organizat în perioada 12-14 iunie 2013, la sediul Ministerului Justiţiei. Lista candidaţilor se va posta pe site-ul Ministerului Justiţiei şi va fi confirmată telefonic în mod individual cu candidaţii care îndeplinesc condiţiile minimale.

           Interviul, care se va derula individual, va urmări stabilirea experienţei profesionale a candidaţilor, a cunoaşterii jurisprudenţei Curţii Europene a Drepturilor Omului precum şi a aptitudinii de a face faţă provocărilor generate de reforma Curţii, de încărcătura rolului acesteia, de relaţia sa cu instanţele naţionale şi cu celelalte instanţe internaţionale. Interviul va avea loc în limba română, însă vor fi adresate minim două întrebări şi maxim cinci întrebări în cele două limbi oficiale ale Curţii Europene a Drepturilor Omului; în funcţie de cunoaşterea activă sau pasivă a limbii în care a fost adresată întrebarea, aşa cum a fost indicată cunoaşterea limbii în curriculum vitae, răspunsul candidatului va fi formulat în limba indicată ca fiind cunoscută în mod activ.

             Lista de propuneri cuprinzând cei trei candidaţi se va definitiva cu luarea în considerare, pe lângă criteriile sus menţionate, a necesităţii ca pe listă să figureze candidaţi de ambele sexe, cu excepţia cazului în care sexul candidaţilor de pe listă este cel insuficient reprezentat în cadrul Curţii (sub 40% din judecători).

             De asemenea, la definitivarea listei se va acorda prioritate, în caz de evaluare similară a doi sau mai mulţi candidaţi, aceluia dintre ei care faţă de limita maximă de vârstă stabilită pentru exercitarea funcţiilor (70 ani) să îşi poată derula măcar jumătate din mandat. Celălalt candidat va fi inclus, după caz, pe lista de rezervă cu trei candidaţi.

            În termen de maxim cinci zile de la realizarea interviului, Comisia va publica pe site-ul Ministerului Justiţiei cele două liste, de propuneri şi de rezervă. Conţinutul procesului verbal încheiat ca urmare a procedurii de selecţie a candidaţilor şi de stabilire a conţinutului celor două liste va fi disponibil, la solicitarea candidaţilor, în ceea ce priveşte propria evaluare.  

            Eventuale neclarităţi referitoare la informaţiile incluse în prezentul anunţ pot fi transmise secretariatului Comisiei, asigurat de Ministerul Justiţiei, la adresa de email cedo@just.ro sau la fax 0372041002.

ANEXĂ

 

Model de curriculum vitae destinat candidaţilor la funcţia de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului

 

  1. Date personale

Nume, prenume

Sex

Data şi locul naşterii

Cetăţenia(ii)

 

  1. Studii şi diplome, calificări de altă natură

 

  1. Activităţi profesionale relevante
  1. Descrierea activităţilor judiciare
  2. Descrierea activităţilor juridice  non-judiciare
  3. Descrierea activităţilor profesionale non-juridice

(Vă rugăm, subliniaţi postul ocupat in prezent)

 

  1. Activităţi şi experienţă în domeniul drepturilor omului

 

  1. Activităţi publice
  1. Post într-o funcţie publică
  2. Mandate elective
  3. Funcţii exercitate în cadrul unui partid sau mişcare politică

 

  1. Alte activităţi
  1. Domeniu
  2. Durata
  3. Funcţia

(Vă rugăm, subliniaţi postul/posturile ocupat/e în prezent)

 

  1. Lucrări şi publicaţii

(Poate fi indicat numărul total de cărţi şi articole publicate, însă nu menţionaţi decât titlurile celor mai importante – maxim 10)

 

  1. Limbi străine ştiinţe active ale unei limbi oficiale a Curţii si cunoştinţe pasive ale unei alte limbi)

 

Limba

 

Citit

Scris

Vobit

Foarte bine

Bine

Satisfăcător

Foarte bine

Bine

Satisfăcător

Foarte bine

Bine

Satisfăcător

a. Prima limbă:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

………………………..

¨

¨

¨

¨

¨

¨

¨

¨

¨

(Rog specificaţi)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

b. Limbi oficiale:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

– Engleză

¨

¨

¨

¨

¨

¨

¨

¨

¨

– Franceză

¨

¨

¨

¨

¨

¨

¨

¨

¨

c. Alte limbi:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

………………………..

¨

¨

¨

¨

¨

¨

¨

¨

¨

………………………..

¨

¨

¨

¨

¨

¨

¨

¨

¨

………………………..

¨

¨

¨

¨

¨

¨

¨

¨

¨

 

  1. în ipoteza in care nu întruniţi nivelul de cunoştinţe in ceea ce priveşte limbile străine, rugăm sa confirmaţi intenţia de a urma cursuri intensive a  limbii străine în discuţie înainte de începerea mandatului, cât şi, dacă este necesar, la începutul mandatului.

 

  1. Alte informaţii menţionabile

 

  1. Confirmaţi disponibilitatea stabilirii domiciliului la Strasbourg în eventualitatea în care veţi fi ales ca judecător al Curţii.

Informaţii pentru uzul administrative exclusive al Adunării Parlamentare:

Adresa completă (Număr, stradă, cod poştal, oraş, ţară ):

Telefon:

De serviciu:

Personal (opţional):

Mobil (opţional):

 

E-mail:

 

Fax (opţional):

Variantele în limbile oficiale ale Consiliului Europei ale modelului de curriculum vitae de mai sus sunt disponibile la adresele internet:

http://assembly.coe.int/CommitteeDocs/2009/ModelCVEN.doc (pentru varianta în limba engleză) şi http://assembly.coe.int/CommitteeDocs/2009/ModelCVFR.doc (pentru varianta în limba franceză).

 


[1] În cazul în care nu se primeşte confirmarea de primire, vă rugăm sunaţi la nr. de tel: 037 204 1000, pentru a solicita confirmarea. 

 

Comisia de selecţie a candidaţilor în numele României pentru ocuparea funcţiei de judecător al CEDO

  1. Robert Marius CAZANCIUC,  ministrul justiţiei;

 

  1. Titus CORLĂŢEAN, ministrul afacerilor externe;

 

  1. Anastasiu CRIŞU,  Avocatul Poporului;

 

  1. Catrinel BRUMAR, agentul guvernamental pentru CEDO;

 

  1. Adrian BORDEA, Vicepreşedinte CSM;

 

  1. Cristina TARCEA, Judecător ICCJ;

 

  1. Simina TĂNĂSESCU, Prodecan al Facultăţii de Drept a Universităţii Bucureşti;

 

  1. Radu CATANĂ, Prorector al Universităţii Babeş Bolyai, Cluj Napoca;

 

  1. Mădălina MANOLACHE, director, Direcţia Afaceri Europene şi Drepturile Omului, MJ.

Foto: uimedia

You may also like

Leave a Comment