Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite va avea consultări, miercuri dimineaţă, după ce Coreea de Nord a lansat o rachetă cu rază lungă de acţiune, au anunţat diplomaţi la ONU.
„Japonezii şi americanii au cerut consultări la Consiliului de Securitate, care vor avea loc miercuri spre sfârşitul dimineţii”, în jurul orei locale 11.00 (17.00 ora României), a anunţat un diplomat occidental.
Potrivit lui, convocarea acestei reuniuni extraordinare „lasă să se întrevadă o reacţie puternică a Consiliului” faţă de acest tir, pe care Seulul, Tokyo şi occidentalii îl consideră un test de rachetă balistică.
Un purtător de cuvânt al preşedinţiei marocane a Consiliului de Securitate, Brahim Benmoussa, a confirmat organizarea unor „consultări cu uşile închise”, miercuri dimineaţă, „la solicitarea unei ţări membre a Consiliului şi a altor două ţări nemembre”, neprecizate. Rezoluţiile 1.718 şi 1.874 ale ONU interzic Phenianului orice activitate nucleară sau balistică.
Precedentul tir de rachetă nord-coreean, din aprilie, s-a soldat cu un eşec, racheta explodând în zbor, la scurt timp după decolare. Consiliul a reacţionat îngreunând sancţiunile împotriva Phenianului.
În pofida opoziţiei Chinei, singurul aliat cu greutate al Phenianului, Consiliul a adoptat două seturi de sancţiuni în 2006 şi 2009, după fiecare test nuclear, care a fost urmat de tiruri de rachete.
Diplomaţii ţărilor membre ale Consiliului de Securitate şi-au intensificat în ultimele săptămâni consultările pe tema răspunsului ce ar trebui dat unui nou tir de rachetă.
Potrivit presei japoneze, Japonia, Statele Unite şi Coreea de Sud vor cere Consiliului de Securitate să ridice sancţiunile împotriva Phenianului la nivelul celor adoptate împotriva Iranului, în special îngheţarea averilor din străinătate, pornind de o listă extinsă de instituţii financiare, întreprinderi şi personalităţi nord-coreene.
Statele Unite au „luat notă” şi „supraveghează situaţia”, a anunţat marţi seara un oficial de rang înalt din cadrul administraţiei americane, precizândă că Washingtonul va da publicităţii „mai târziu”o reacţie oficială.
Luni, miniştrii Afacerilor de Externe ai Uniunii Europene au avertizat că un tir de rachetă va fi considerat o „provocare”, care va determina fără îndoială măsuri de retorsiune.
Coreea de Sud a condamnat „cu vigurozitate” acest tir şi a denunţat „provocările” venite din partea vecinului său din nord. Condamnări au venit şi din partea şefului diplomaţiei britanice, William Hague, care ar urma să îl convoace pe ambasadorul nord-coreean la Londra.
Coreea de Nord a anunţat că vrea să lanseze racheta în perioada 10-22 decembrie, pentru a coincide cu împlinirea unui an de la moartea, la 17 decembrie 2011, a lui Kim Jong-il.
sursa mediafax
Reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, după tirul de rachetă nord-coreean
previous post