Home Cărţi PROFUNZIMILE SUFLETULUI

PROFUNZIMILE SUFLETULUI

by B24
214 views

Editura Trei va recomanda cartea celebrului psiholog Wilhelm Stekel: Profunzimile sufletului. Ea reprezinta o placuta lectura de vacanta prin interesul acordat aspectelor inconstiente ale vietii cotidiene, dar si o introducere subtila in psihologia abisala.

            De o surprinzatoare actualitate, eseurile psihanalitice ale lui Wilhelm Steckel sunt adevarate incursiuni in adancurile psihicului, abordand teme din cele mai diverse ale vietii cotidiene: „cea de-a doua lume” (lumea imaginatiei); recunostinta si ingratitudinea; lenea si inclinatia omului de a trandavi, dar si refularea imboldului spre lene si convertirea in opusul sau, hiperactivitatea; independenta din perspectiva tanarului care abia paseste in viata, gelozia si prietenia. Pe parcursul cartii, autorul raspunde la intrebari punctuale (ce-si doresc copiii, de pilda) sau trateaza concepte psihanalitice precum identificarea, schimbarile de dispozitie sau refugiul nevrotic in boala, facand apel la propria experienta clinica dar si la studiile de caz ale contemporanilor sai.

          Exista oameni care trebuie sa se certe mereu, a caror energie exuberanta trebuie sa fie descarcata astfel, oameni pentru care viata pare ca nu merita sa fie traita daca se scurge prea lin. Acestia sunt cei vesnic nemultumiti, care nu si-au atins idealurile din tinerete, care nu si-au indeplinit visurile. Ei isi proiecteaza nemultumirea si confuzia interioara asupra tuturor experientelor de zi cu zi. Acesta este motivul pentru care par sa fie atat de supraincarcati emotional; acesta este motivul care face ca intensitatea insufletirii lor sa fie de neinteles pentru noi. Fiindca este o realitate faptul ca se infurie din motive banale. Dar tocmai aceasta intensitate a emotiei demonstreaza ca in spatele acestor mici certuri se ascunde mai mult decat ar fi ei dispusi sa recunoasca in mod normal, si anume ca cearta este alimentata de un izvor mai profund decat ceea ce se vede la suprafata.





           Indemnul de a munci isi are originea in instinctul de autoconservare al umanitatii. Nu decurge din propriile nevoi, ci doar din nevoile celorlalti. In aparenta, cu totii muncim pentru noi insine, dar in realitate muncim intotdeauna pentru altii. Cat de mic este numarul celor ce-si fac treaba cu bucurie si buna dispozitie! Cat de multi oameni dau frau liber aversiunii pentru munca prin intermediul unei aparente nemultimiri fata de profesia lor! Si unde putem gasi, in zilele noastre, un om multumit de meseria lui?





           Wilhelm Stekel, medic si psiholog austriac, este unul dintre cei mai importanti colaboratori ai lui Freud din perioada de inceput a psihanalizei. Este autorul a numeroase carti traduse in mai multe limbi, dintre care Editura Trei a publicat Psihologia eroticii feminine, Recomandari psihanalitice pentru mame si Psihologia eroticii masculine. Principalele sale contributii se refera la simbolismul viselor si psihosexologie.

You may also like