La doar 17 kilometri de Bistriţa, în satul Arcalia, o minunăţie de parc îi surprinde pe trecători. Este vorba de Parcul Dendrologic Arcalia, care se întinde pe 16 hectare şi adăposteşte peste 150 de tipuri de arbori şi arbuşti, autohtoni sau exotici.
Parcul a fost amenajat la sfârşitul secolului al XIX şi la începutul secolului al XX-lea, de către unul dintre cei mai bogaţi oameni din zonă, groful Bethlen, un mare iubitor de natură. Parcul îi găzduieşte şi castelul, o construcţie de o frumuseţe deosebită, care poate fi vizitată şi astăzi. Amenajarea şi extinderea parcului a durat zeci de ani, până îi apropierea celui de-al doilea război mondial, moment în care armata sovietică a arestat familia grofului şi a devastat parcul şi castelul.
Castelul a fost reconstruit la începutul secolului al XVII-lea de către înaintaşii grofului, fiind unic în ţară datorită stilurilor arhitectonice amestecate, dar despre acest obiectiv vom discuta altă dată.
După ce parcul este distrus, fiindu-i tăiaţi 150 dintre cei mai frumoşi molizi, acesta ajunge în proprietatea Gostatului Lechinţa, familia grofului refugiindu-se în străinătate. Ajuns în proprietatea Gostatului Lechinţa este distrus în continuare, noii proprietari tăind abuziv numeroşi arbuşti şi transformând castelul într-un depozit pentru cereale şi magazine săteşti.
Între 1960 şi 1964 ajunge să fie administrat de taberele de pionieri, urmând ca din 1963, acesta să fie preluat de Universitatea Babeş Bolyai din Cluj –Napoca. Mai bine de trei decenii este folosit ca Centru de Cercetări Biologice şi Geologice, servind şi ca bază de cercetare şi locaţie pentru practica de vară. Din anul 2000, castelul şi parcul adăpostesc şi Centrul Regional al Francofoniei.
Actuala suprafaţă a parcului este de aproximativ 16 hectare, adăpostind peste 150 de arbori şi arbuşti din diferite zone ale globului: bradul argintiu, salcâmul japonez, pinul de mătase, nucul american, teiul cu frunză mare, etc… Speciile prezente în acest parc sunt de interes forestier sau ornamental, având astfel o mare valoare ştiinţifică, didactică şi turistică.
Foto: flickr Cristian Bortes