Home Din Umbră Oprirea Internetului

Oprirea Internetului

by B24
204 views

Dacă este să dăm crezare ameninţărilor hackerilor de la Anonymous, astăzi 31 martie 2012, nu o să puteti citi aceste rânduri, având în vedere faptul că vor dezactiva Internetul în întreaga lume. Puţin probabil să se întâmple acest lucru, dar ştiţi cum se spune, că niciodată nu se ştie.


Ameninţarea lansată de grupul de hackeri a fost întărită indirect, de declaraţia lui Shawn Henry, responsabilul cu securitatea al FBI, care a avertizat joi că hackerii sunt aproape imposibil de împiedicat la acest moment şi că pot avea acces la informaţii valoroase ale multor companii.


Într-un interviu acordat publicaţiei “Wall Street Journal” el spune că metodele de apărare a informaţiilor valoroase pe care le au în acest moment companiile nu pot pune nicio piedică hackerilor, care sunt prea deştepţi şi bine pregătiţi.


El a avertizat asupra faptului că modificarea acestor sisteme este impetuos necesară pentru a nu se periclita siguranţa naţională şi economia SUA, spunând că altfel nu se poate câştiga războiul cu kackerii.


„Nu cred că putea rezolva această problemă fără schimbări majore în tehnologie sau la nivelul comportamentului. Nu ajungem niciodată să fim cu un pas în faţă, să fim în siguranţă. Hackerii sunt prea deştepţi. Nu avem cum să câştigăm războiul cu ei „, a declarat el.


Declaraţia responsabilului FBI, recunoaşte indirect că ameninţarea lansată în legătură cu închiderea Internetului în data de 31 Martie 2012, este credibilă şi posibilă. 


Hackerii din grupul Anonymous au anunţat că pentru a atrage atenţia asupra problemelor legate de piraterie, planifică să dezactiveze internetul pentru câtva timp, practic, în întreaga lume. Această acţiune va fi efectuată în semn de protest faţă de proiectul SOPA, “Stop Online Piracy Act”, în română, “Legea de încetare a pirateriei online”,  dispersarea mişcării „Ocupy Wall Street” şi puterea nelimitată a bancherilor.


Hackerii au numit acest atac „Operation Global Blackout”, ”stingerea”. Ei vor dezactiva DS-ul, iar utilizatorii nu vor putea accesa nici un site, cu toate că, formal, Internetul va funcţiona.


Operaţiunea ar avea drept ţintă serverele root “Domain Name System” (DNS).


Grupul de hackeri a construit un intrument care determină alte servere DNS să copleşească serverele root cu un volum imens de trafic, cauzând nefuncţionalitatea acestora, ceea ce ar însemna închiderea Internetului.


Celor sceptici, care şi-au manifestat neîncrederea, profesorul Adam Woodward, de la catedra de informatică a Universităţii Surrey, le-a răspuns, într-un articol publicat de BBC News: „Niciodată nu spune niciodată”. Woodward explică de ce este posibilă închiderea Internetului.

“Serverele DNS sunt cele care convertesc adresa de Internet pe care o introduci în browser, în succesiunea de cifre şi puncte prin care sunt codificate adresele de internet, adică IP-urile. Aşadar, serverele DNS funcţionează ca un fel de carte de telefoane a internetului. Împiedicând accesul la „cartea de telefoane”, scoţi din funcţiune internetul, spune specialistul britanic.

DNS-urile au o structură de tip arbore. La vârful „coronamentului” sunt 13 servere principale, care „vorbesc” cu servere secundare, acestea cu cele terţiare şi tot aşa. Dacă cineva are reuşi să dezactiveze cele 13 servere principale sau chiar doar câteva dintre acestea, accesarea adreselor de Internet nu ar mai fi posibilă.

Locaţia serverelor principale nu este un secret. Fiecare dintre cele 13 servere se află în ţări diferite, administrate de organizaţii diferite, care folosesc tehnologii diferite.

Ca atare, la prima vedere, pare improbabil succesul unui atac concertat, de tip DDOS (de la Distributed Denile Of Service), care presupune atacarea serverelor cu un număr imens de solicitări false, până la punctul la care serverele nu mai pot procesa solicitările obişnuite.

Însă, dincolo de faptul că procedura a fost folosită, cu succes, împotriva serverelor Google şi Interpol, este posibil ca hackerii să exploateze exact structura DNS pentru a genera un protocol sinucigaş. În opinia lui Adam Woodward, vulnerabilitatea DNS este că generează mai multă informaţie decât este solicitată. Bombardând serverele DNS cu solicitări de IP-uri false, hackerii le vor obliga să inunde reţeaua cu o imensă cantitate de informaţie inutilă, blocând-o. Deşi vulnerabilitatea este cunoscută de mai mulţi ani de zile, majoritatea serverelor nu au fost reconfigurate, pentru a rezista unui asemenea atac, confirmă alţi specialişti consultaţi de Woodward.

 

 

 

You may also like