Pentru amatorii de preparate din carne iată o reţetă de chifteluţe, mai rar întâlintă prin bucătăriile gospodinelor: chifteluţele de peşte. Pentru cunoscători, astfel de preparate se găsesc în special la mănăstiri, desigur, în cantităţi foarte mari.
Secretul este ca ingredientele să fie adăugate în cantitaţi echilibrate, fără a exagera. Pentru prepararea, aveţi nevoie de un kg de peşte fiert, 300 g peşte crud, 500 g ceapă, 300 g morcovi, 200 g cartofi, făină sau pesmet, usturoi, în funcţie de gust, pătrunjel verde şi mărar, sare, piper, o ecaşcă de apă minerală, o lingură de bicarbonat de sodiu şi ulei.
Peştele se curăţă de solzi, de aripioare şi intestine, se dezosează (e de preferat să se folosească peşti fără oase -şalău, macrou, sau fileuri de peşte cu oase fine -crap, ştiucă, caras)
Se fierbe peştele (capul sau întreg) în apa cu sare, se scurge bine şi se dă prin maşină de carne sau se macină cu robotul de bucătarie.
Se curaţă ceapa şi se toacă mărunt; se dinstuie în puţin ulei şi se sărează. Se lasă la răcit şi se scurge bine într-o sită.
Se dau morcovii pe răzătoare şi se călesc într-o tigaie cu puţin ulei apoi se sarează.
Se curaţă cartofii, se dau pe răzătoare şi se pun la scurs într-o sită cu tifon. Dupa ce se scurg bine, se stoarce şi tifonul (cu compoziţia de cartofi), foarte bine, în mâini.
Se amestecă toate ingredientele de mai sus într-un vas încăpător (se framantă cu mâinile). Se adaugă pesmet sau faină, pentru a obţine o compoziţie cât mai omogenă. Se adaugă pătrunjel şi mărar tocat, dupa gust. Se condimentează bine, se adaugă o lingură (rasă) de bicarbonat de sodiu, nestins.
Peştele crud se toacă mărunt şi se adaugă compoziţiei (peştele crud are rolul de a lega compoziţia)
Se frământă totul foarte bine cu puţin ulei (o lingură, două) şi apă minerală până când se leagă bine compoziţia; se lasă la “odihnit” câteva minute (10-15 minute)
Se pune ulei la incins. Se formează cu mâinile unse cu ulei chifteluţe de mărime potrivită (se aseaza pe o tava unsă cu ulei, până când se-ncinge uleiul din tigaie). Nu se dau prin faina!!!
Se prajesc in uleiul încins până când se rumenesc bine. Nu se întorc cu furculita, ci doar se misca tigaia pentru a se coace uniform.
Se scot cu o paletă şi se pun la scurs pe hârtie absorbantă.
Se schimbă hârtia de mai multe ori, dacă e cazul, pentru ca chifteluţele să nu fie uleioase.