Home Din Umbră Nemulţumirile rezerviştilor militari

Nemulţumirile rezerviştilor militari

by B24
489 views


Într-o postare pe site-ul SCMD, liderul rezerviştilor militari, col. (rz.) Mircea Dogaru, arată cartonaşul galben celor de la USL, semn că relaţiile cu alianţa încep să scârţie.


“Ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile cu profesorii, minerii, ceferiştii (4500 concediaţi luna aceasta), pensionarii (civili), revoluţionarii, grefierii, etc.,  s-a întâmplat şi cu noi, “asistaţii”. Cele 4 amendamente privind dreptul la munca, la integralitatea “ajutorului social” pe care il primim, la anularea “regularizarii” şi restituirea sumelor abuziv reţinute prin “revizuire” au fost respinse în unanimitate în comisiile Camerei Deputaţilor. S-a votat aşa zisul “Memorandum”, ca un fel de amnistie fiscală. Adică suntem tot vinovaţi şi cu banii luati, dar suntem iertaţi de plata “datoriilor” prevazute de aberanta OUG 1/2011 pentru aceia dintre noi care nu au avut “pile” sau care nu au căzut la sorţi. Deci suntem condamnaţi fără executare”.


Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat joi proiectul de lege privind pensiile militarilor prin care pensionarii militari nu mai sunt obligaţi să returneze sumele primite în plus din diferenţa înregistrată între cuantumul pensiei vechi şi al celei recalculate, primită în anul 2011.


Deputaţii au adoptat cu 184 de voturi pentru, două împotrivă şi nouă abţineri proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.1/2011 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniţi din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.


”Ar fi vorba de două măsuri care ar putea afecta aceste persoane, returnarea în termen scurt a acestei diferenţe şi de asemenea, modificarea pensiilor. USL repară aceste nedreptăţi. Într-un prim pas nu se mai recuperează aceste diferenţe de plată de către 26.000 de pensionari militari”, a spus vicepreşedintele Comisiei de apărare, deputatul PNL George Scutaru.


 El a spus că viitorul guvern USL, ce va fi validat de electorat, va începe procesul de revenire a pensiilor militarilor pensionari la plafonul din decembrie 2010.


Corneliu Dobriţoiu, ministrul Apărării Nationalea subliniat în plenul Camerei Deputaţilor că “una dintre categoriile sociale nedreptăţite de măsurile arbitrare ale guvernării Boc a fost rezerva Armatei Române”….. ”Mă aflu în faţa dumneavoastră, ca reprezentant al Guvernului USL, pentru a repara injustiţiile produse în ultimii ani printr-o serie de acte normative care au condus la învrăjbirea categoriilor sociale sau au atacat demnitatea unor oameni, au generat mari probleme existenţiale altora şi decesul câtorva, în loc să primească din partea ţării respect şi recunoştinţă. USL a agreat ca primă măsură reparatorie amnistia fiscal”, a mai spus Dobriţoiu.


De asemenea a susţinut că angajamentul politic al USL este includerea în viitorul program de guvernare a problematicii pensiilor militare iar prin negocieri cu FMI aceste pensii să fie readuse la nivelul celor din decembrie 2010.


Mircea Toader, mai marele deputaţilor PDL a apreciat că prin acest proiect de lege Guvernul USL “respectă cererile primite de la Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă, care i-a ajutat, prin participarea membrilor săi la manifestaţiile de protest din Piaţa Universităţii, să ajungă la putere”.


Deputatul Nicolae Mircovici, fost cadru activ al Armatei Române, din grupul minorităţilor naţionale, a afirmat că, în calitate de pensionar militar, afectat de măsurile adoptate de Guvernul Boc, a votat pentru moţiunea de cenzură a USL, astfel încât “cadrele militare pensionare să nu fie afectate”.


Actul normativ adoptat prevede, pentru pensionarii militari al căror cuantum al pensiei a fost diminuat în urma recalculării pensiilor, nerecuperarea sumelor rezultate din regularizarea pentru perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2011. Conform OUG nr. 1/2011, în forma iniţială, procesul de recalculare a fost finalizat la 31 decembrie 2011, iar din aprilie 2012, ar fi trebuit recuperate sumele plătite în plus, începând cu 1 ianuarie 2011.


La Casa sectorială de pensii a Ministerului Apărării Naţionale sunt în evidenţă aproximativ 9.000 de pensionari militari în această situaţie, iar suma totală pe care ei ar fi trebuit să o returneze este de aproximativ 60 de milioane de lei. Modificarea OUG nr. 1 din 2011, prin amnistierea obligaţiilor de plată rezultate din scăderea pensiilor, efect al recalculării şi revizuirii acestora, este una dintre măsurile reparatorii aduse pensionarilor militari care au avut de suferit în urma procesului de recalculare, revizuire şi regularizare a pensiilor militare.


“Am realizat astăzi o etapă importantă din procesul de eliminare a nedreptăţilor făcute în procesul de recalculare a pensiilor, un pas care dovedeşte voinţa Parlamentului României de a reda militarilor demnitatea şi respectul cuvenite. Intenţia noastră nu se opreşte aici! Angajamentul nostru politic este ca, într-o a doua etapă, să includem în viitorul program de guvernare al USL problematica pensiilor militare, astfel încât să demarăm, din 2013, procedurile de revenire a pensiilor  militare diminuate la cuantumul din 31 decembrie 2010”, a declarat ministrul Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu.


La Ministerul Apărării Naţionale s-a constituit joi, 7 iunie a.c., Comisia pentru elaborarea actelor normative care să reglementeze reconstrucţia sistemului de pensii militare ocupaţionale. Acest organism are drept misiune analizarea şi evaluarea situaţiei actuale a pensionarilor militari din perspectiva aplicării legilor 119/2010, 263/2010 şi a OUG 1/2011, în vederea elaborării actelor normative care să reglementeze drepturile actualilor pensionari militari, cât şi cele ale viitorilor pensionari militari, în prezent în activitate.


 




You may also like