Ieri am făcut un prim pas spre normalitate. Vă mulţumesc din inimă! Pe 16 noiembrie, alegem între România lucrului bine făcut sau România minciunii. Bătălia continuă! Vă chem să-mi fiţi alături, pentru că, împreună, suntem de neînvins! Împreună, vom câştiga!
Evenimentul a fost prilejuit de numeroasele probleme apărute de la momentul în care s-a schimbat operatorul de salubritate. Directorul Vitalia, Ştefan Sîngeorzan a explicat faptul că majoritatea neplăcerilor au fost cauzate de numărul şi tipul containerelor semi-îngropate, care au fost amplasate în municipiu. „Amplasarea acestor containere s-a făcut în funcţie de unele medii europene ale tipurilor de deşeuri, care rezultă în urma activităţii unei familii. Din păcate, România diferă. În Bistriţa avem aproximativ 700 containere semi-îngropate, dintre care doar 160 sunt pentru deşeuri mixte. Ne-am dat seama dupa câteva săptămâni că avem nevoie de cel puţin 360 de pubele pentru deşeuri mixte, astfel încât să nu mai întâmpinăm probleme în colectarea deşeurilor şi să nu mai avem zone de depozitare pline cu deşeuri pe lângă containere”, a declarat Ştefan Sîngeorzan.
Directorul Vitalia a explicat că de săptămâna asta s-a început pe de o parte conversia containerelor pentru sticlă, în containere pentru deşeuri umede sau mixte (acolo unde este nevoie de mai multe containere pentru deşeuri mixte), iar pe de altă parte a început inscripţionarea cu vopsea a tuturor pubelelor, cu numele tipului de deşeuri care se depozitează în ele.
O altă problemă discutată a fost cea a persoanelor care deschid prin forţare şi deteriorare aceste pubele pentru a extrage deşeurile din interior. „Am avut situaţii în care ne-au rupt capacele şi au tăiat sacii din interior. Tocmai de aceea, dacă observaţi astfel de persoane, puteţi suna la un număr de telefon gratuit, o linie de tip Tel Verde – 0.800.800.582, pentru a ne sesiza aceste lucruri. Noi vom lua legătura cu autorităţile de ordine publică pentru a rezolva problemele în cel mai scurt timp”, a mai spus directorul Vitalia, Ştefan Sîngeorzan. Linia de tip Tel Verde poate fi utilizată şi pentru sesizarea zonelor în care colectarea se face în mod defectuos sau orice alte probleme referitoare la depozitarea şi colectarea acestor deşeuri.
Referitor la colectarea selectivă, directorul Vitalia a explicat faptul că deşeurile de tip plastic, hârtie, carton şi sticlă se colectează împreună, deoarece sunt duse la o staţie de sortare, acolo unde sunt pregătite pentru reciclare. Însă, niciodată, deşeurile umede nu vor fi colectate împreună cu cele reciclabile, a mai spus Ştefan Sîngeorzan.
Primarul Bistriţei le-a explicat celor prezenţi faptul că Primăria nu a dat amenzi de la bun început pentru depozitarea şi colectarea defectuoasă, deoarece asta nu ar fi rezolvat problema, ci ar fi acutizat aceste situaţii neplăcute. „Nu puteam ca primar, deşi Primăria Bistriţa nu are contract cu Vitalia, nu puteam să stau deoparte şi să aştept să vină altcineva să ne rezolve problema. De aceea ne-am implicat şi noi, iar viceprimarul George Avram are o sarcină specială, în acest sens. Domnul viceprimar va merge împreună cu reprezentanţii Vitalia la fiecare punct de colectare pentru a analiza situaţia particulară. Vrem să aflăm pentru fiecare punct de colectare în parte, câte pubele şi de ce fel trebuie să existe şi la ce interval trebuie colectate deşeurile, astfel încât să nu mai existe probleme. Nu am sărit să dăm amenzi, pentru că asta nu ar fi rezolvat nimic, însă, am ales să ne implicăm şi să-i sprijinim pe cei de la Vitalia, să ajungă la o cadenţă optimă de colectare”, a declarat primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu.
Primarul Ovidiu Creţu a ţinut, însă, să precizeze că vor fi date şi sancţiuni acolo unde este nevoie. „Faptul că nu am dat până acum amenzi, nu înseamnă că vom sta nepăsători şi vom aştepta la infinit să se rezolve aceste probleme. Dincolo de lucrurile care nu au depins de Vitalia, există şi acel segement de 5% dintre locuitorii municipiului Bistriţa, care aruncă deşeurile la întâmplare. Dacă undeva există un şerveţel, lângă el se vor aduna imediat câţiva saci cu gunoi. Pe de o parte trebuie şi noi să dăm un exemplu şi să nu aruncăm gunoaiele decât acolo unde trebuie, iar pe de altă parte vom trece şi la sancţiuni, dacă va fi nevoie”, a spus primaru Bistriţei.
Referitor la contractare, în mare parte au fost încheiate contractele cu asociaţiile de locatari. Sunt persoane care au cerut contracte individuale şi care sunt membrii unor asociaţii. „În acest caz se vor rezilia contractele individuale, deoarece există situaţii în care o persoană, pentru a plăti mai puţin, declară 2 locatari, iar de fapt în locuinţă stau 4 sau 5 persoane”, a precizat directorul Vitalia.
Aşadar, pentru orice fel de problemă legată de colectare şi depozitarea deşeurilor, se poate apela GRATUIT linia Tel Verde 0.800.800.582. Acest serviciu telefonic lucrează în 2 schimburi, deci poate fi apelat atât ziua, cât şi seara.