Home Social INHIBITII SI DEZINHIBITII IN CADRUL VIRTUAL AL RETELELOR DE SOCIALIZARE

INHIBITII SI DEZINHIBITII IN CADRUL VIRTUAL AL RETELELOR DE SOCIALIZARE

by B24
237 views

Asa cum este bine stiut, oamenii in mediul virtual au reactii si comportament diferit fata de situatiile de „fata in fata”, adica se exprima mult mai usor ,intr-un cuvant sunt mai dezinhibati. In aceasta ordine de idei, as dori sa punctez pe larg aceasta problematica a inhibitiei si dezinhibitiei in mediul virtual, ramanand ca dumneavoastra sa reflectati bine atunci cand alegeti forma de comunicare(reala sau virtuala)ca sa va indepliniti cu succes scopurile.

       Mergand in ordinea dezinhibitiilor care apar in mediul virtual in general,in cadrul retelelor de socializare,in special,oamenii spun lucruri mult prea personale despre ei ,marturisesc emotii ascunse,temeri,dorinte sau nutresc sentimente de generozitate foarte pregnante, diferite de cele pe care le-ar nutri in viata reala. La polul opus,folosesc limbaj violent, cuvinte murdare,critica,sunt masonisti,ameninta. Oamenii sunt tentati sa exploreze adancurile internetului pentru a privi materiale indecente sau cu note de violenta, lucruri fata de care in viata de zi cu zi ar avea retineri si inhibitii.Marea majoritate sunt anonimi pe internet ,in 99,99% din cazuri oamenii pot fi orice pe internet.

         Cuvantul de baza este ANONIM,iar acest lucru este imboldul care declanseaza dezinhibitia.In alta ordine de idei,acesti oame sunt cine vor sa fie,iar disocierea de activitatile din viata reala ii face sa se simta mai putin vulnerabili si mai deschisi.In mai toate mediile online oamenii nu te vad ,decat daca conectezi camera video,evident. Aceasta invizibilitate da curaj oamenilor sa spuna unele lucruri pe care in mod normal,in viata reala nu le-ar spune.Un factor incurajator al dezinhibitiei este lipsa prezentei fizice. Lipseste din comunicare o anume privire aruncata,un clatinat din cap,un cascat,un zambet,etc,adica limbajul trupului,care ,se stie,reprezinta pana la 90% din comunicare.

         Este mult mai simplu sa nu te uiti in ochii omului de multe ori.Revenind la ceea ce spuneam mai sus si anume ca orice poate fi cine vrea ,in mediul online ,castigarea unei pozitii nu tine cont de varsta,rasa,religie,sex,etc,ci de calitatile de comunicare,calitatile de scriere,persistenta,calitatea ideilor si evident,de know-how-ul tehnic.In viata reala exista unele bariere provocate de dezabrobarea dintre interlocutori si de frica de repercursiuni ,in online lipsa autoritatii duce la o mare deschidere spre dialog.

          Acest lucru constituie de fapt FILOSOFIA INTERNETULUI-ESTE O RETEA NECONTROLATA-.potentialul de medii de comunicare este infinit,nu ne place intr-un mediu,plecam in altul.Se produc si variatii de personalitate in mediul acesta online in sensul ca oamenii compulsivi tind sa aiba comportamente retinute,cei isterici tind sa fie emotionali etc. Dar in toata aceasta poveste exista si reversul manifestat ca o confruntare intre inhibitie si dezinhibitie.Incep sa apara intrebari,precum:”Ceilalti chiar sunt asa cum ii imaginez eu?”si anxietatea,teama isi fac usor aparitia,distinctia dintre eu si celalalt incepe sa se faca simtita.Inhibitia apare negresit,se produc blocaje de actiune,de scris,de comunicare.In raport cu fiecare persoana si situatie se face simtit mai pregnant unul dintre cele doua efecte:inhibitia si dezinhibitia.Sunt doua polaritati intre care se oscileaza,asta e natura umana.Si atunci se pune intrebarea:”La ce bun atatea retele de socializare?;Cum oare sa imbinam comunicarea din cadrul acestor retele de socializare intr-o modalitate optima echilibrului psiho-emotional cu acea forma de comunicare din viata reala?Parerea mea este ca trebuie sa fim oameni puternici,care stiu ce vor de la viata,care au conturata o opinie despre lume si viata concretizata in principii morale si de respect reciproc,atat de necesare convietuirii armonioase in societate.

You may also like