Home Din Umbră ”Inginerii” folosite pentru fraudarea votului III

”Inginerii” folosite pentru fraudarea votului III

by B24
212 views


Tot din categoria “ingineriilor” folosite pentru furtul de voturi fac parte şi “cadourile” sub formă de pungi cuprinzând mai ales produse alimentare de primă necesitate, ulei, zahăr, făină, livrate discret la domiciliul unor persoane aflate la limita sărăciei, atent selecţionate. “Operaţiunea” este pusă în mişcare în zilele premergătoare votului, dar au fost cazuri când au fost împărţite asemenea “cadouri” chiar şi în ziua desfăşurării scrutinului.


Din aceiaşi categorie fac parte şi celebrele “excursii” organizate ad-hoc înainte sau chiar în ziua votului în locuri atractive, obiectivul “ţintă” fiind de cele mai multe ori pensionarii, care reprezintă o cifra deloc neglijabilă în rândul electoratului, persoane de cele mai multe ori cu un ridicat simţ civic. În ziua votului, se pune în aplicare operaţiunea “turismul electoral”, când pe toate drumurile patriei se observă numeroase autocare pline cu votanţi care-şi exprima drepturile electorale, de două, trei, patru ori, însa de fiecare dată la o altă secţie de votare.


Este cea mai celebră metodă şi presupune plimbarea alegătorilor prin mai multe localităţi pentru a vota de mai multe ori cu acelaşi candidat. Este folosită mai ales la alegerile parlamentare. Cum autocolantele de pe cartea de identitate se curăţă uşor, oamenii pot vota şi de 10 ori într-o zi. Sigur, există riscul unui dosar penal, dar nici nu stat nu merge mai departe de o amendă penală. În plus, metoda este aplicată de cei care joacă la câştig, iar dacă câştigă, dosarul va fi îngropat până se prescrie fapta.


Este un fapt arhicunocut, inclusiv de autorităţi, la alegerile locale, dar şi la cele parlamentare, în localităţile rurale mai ales, se formează anumite “grupuleţe” formate din poliţişti şi politicienii locali, care caută prin orice mijloace să împingă voturile spre un anumit candidat.


La toate alegerile postdecembriste a fost constatat un fenomen îngrijorător, anumiţi politicieni, candidaţi în special, cei din spatele acestora, recurg la serviciile lumii interlope, pentru aplicarea pe scară largă a “ingineriilor” descrise mai sus. Sigur, nimic nu se face pe gratis, factura este decontată de cei care recurg la serviciile unor asemenea personaje mai târziu, în timpul derulării mandatului de ales local sau central.


Una din metodele mai moderne de fraudare a votului, dacă o putem numi aşa, este cea care implică folosirea telefonului mobil, dotat cu cameră foto. Sigur acest lucru presupune mai multe condiţii, cel care urmează să voteze să aiba un telefon mobil cu aplicaţia foto, sau dacă nu, i se “împrumută” unul cu posibilitatea respectivă, un scurt instructaj ca omul să ştie cum să procedeze. Doritorii sunt racolaţii tot la colţul străzii şi determinaţi contra unei sume de bani, 50-100 lei, să-şi fotografieze buletinele de vot, pentru a produce dovada că au votat cum li s-a indicat. Metoda nu este infailibilă, de multe ori “vânătorii de voturi” au luat plasă, în sensul că alegătorul a plasat pe bultinele de vot mai multe ştampile, dar a fotografiat una singură, care în final au dus la anularea votului sau au apărut “alegători” care la rândul lor “vânează” pe “vânătorii” de voturi. În ziua votului, “alegătorii” respectivi umblă din secţie în secţie de votare şi iau bani de mai multe ori cu aceeaşi fotografie de pe telefonul mobil de la “vânătorii de voturi”. De votat votează, evident, o singură dată.


O altă metodă este cea cunoscută sub denumirea de “ştampila din mânecă”. Este un fapt evident că membrii comisiilor secţiilor de votare sunt simpatizanţi ori membri ai diferitelor partide politice participante la scrutinul electoral. Metoda este una mai elaborată, care presupune recrutarea unor “cârtiţe” în secţia de vot. Cu toate că, teoretic, se verifică reciproc, s-au găsit destule metode de a frauda numărătoarea. Cauciucul unei ştampile de vot se lipeşte fie pe ceas, fie direct în podul palmei. De cele mai multe ori, se aplică şi o tuşieră în interiorul mânecii. În timpul numărătorii voturilor se pune ştampila pe cât mai multe buletine ale contracandidatilor, anulându-le. De asemenea, cele neştampilate sunt „votate” corespunzător.





Foto:acasă.ro

You may also like