Credincioşii ortodocşi fac o comparatie între sărbatoarea Învierii Domnului şi bucatele care se consumă în această perioadă. De aceea gospodinele sau grăbit să facă ouă roşii chiar în vinerea mare şi pască în sâmbăta seacă de dinaintea Paştelui.
Sărbătoarea Paşelui este una din cele mai mari sărbători ale credincioşilor ortodocsi, de aceea fiecare familie are în această zi, oua roşii pe masă şi pască.
Ouăle roşii au o semnificatie aparte, ele reprezentând sângele lui Isus vărsat pe cruce. Însă, multe familii vopsesc ouăle şi în alte culori decât culoarea roşie a sângelui, odată am auzit o bătrână spunând că ouăle vopsite în alte culori reprezintă şi ele ceva, de exemplu un ou vopsit în culori precum: violet, galben sau albastru poate simboliza cu uşurintă amărăciunea prin care Isus a trecut pentru noi oamenii.
Pasca şi vinul rosu simbolizează trupul şi sângele lui Isus. Pasca se frământă şi se coace întotdeauna în sâmbăta Paştelui, atunci când Isus era coborat în locuinţa morţilor, unde a deschis porţile iadului şi de unde i-a scos pe Adam şi pe Eva, eliberând neamul de păcatul strămoşesc şi de toate păcatele lumii.
În preajma Sărbătorilor Pascale de obicei se jertfesc mulţi miei, viţeluşi şi ieduţi. Aceste animale, practic sunt jertfite la început de viaţă, ele fiind încă pui la de ţâţă la mama lor.
Cu toate acestea, la biserică produsele culinare din miel sau ied nu sunt prezente. Pe masa din biserică este prezentă pasca, ouăle roşii şi cozonacii.
Lumea îndrăgeşte să gătească specialităţi culinare, din carne de ied sau de miel pentru masa de Paşte. Retetele sunt foarte sofisticate. Unele persoane recunoscând că mâncarea de miel sau de ied este foarte gustoasă şi fragedă.
Dincolo de simboluri, Paştele înseamnă iertare şi împăcare. Masa de Paşte este un prilej de bucurie şi de fericire, unde familia se întâlneşte, se ciocnesc ouă roşii, se bea vin rosu şi se mănâncă Pască cu drob de miel, sarmale, cozonaci sau alte bunătăţi.