Săptămâna mobilităţii europene este o campanie a Uniunii Europene care se desfăşoară anual între 16-22 septembrie, în scopul sensibilizării cetăţenilor cu privire la folosirea mijloacelor de transport nepoluante, precum cele de transport în comun ori bicicletele.
Cu această ocazie, Comisia Europeană invită, de mai bine de 10 ani, municipalităţile din Uniunea Europeană să ia măsuri pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii cetăţenilor, creând astfel oraşe mai puţin poluante. În acest fel sunt promovate alternativele de transport, reducerea emisiilor de gaze, a efectului de seră şi reducerea factorilor poluanţi care contribuie la dezvoltarea bolilor respiratorii şi dăunează mediului înconjurător. Este o ocazie ideală de a prezenta alternative durabile pentru cetăţeni, pentru a explica problemele cu care municipalităţile şi oraşele se confruntă, în scopul de a determina o schimbare de comportament şi un progres în direcţia unei strategii mai durabile de transport în Europa. Cetăţenii sunt încurajaţi ca, în loc să se urce la volanul propriei maşini, să aleagă varianta autobuzului, a tranvaiului, a metroului, a bicicletei sau, de ce nu, a mersului pe jos. Dacă folosesc transportul public cetăţenii câştigă de două ori: o dată pentru că fac economie la bani şi la carburanţi şi a doua oară pentru că produc mai puţină poluare decât dacă ar fi la volanul propriei maşini.
Tema celei de a douăsprezecea ediţii a “Săptămânii Mobilităţii Europene”-2013 este “Aer Curat – E RÂNDUL TĂU!”.
În fiecare zi ne umplem plămânii de aer de oraş, dar acesta este oare un aer curat? Săptămâna europeană a mobilităţii 2013 îşi propune să cureţe aerul, să creeze o Europă mai sănătoasă, mai fericită. Faptele sunt clare:oraşele mai curate sunt oraşe sănătoase. Aerul lipsit de impurităţi creşte durata de viaţă cu o medie de opt luni, fiind redus riscul bolilor respiratorii şi cardiovasculare. În schimb, aerul dantelat cu poluanţi, cum ar fi pulberile în suspensie şi dioxidul de azot creşte riscul de boli pulmonare, inclusiv astm, pneumonie, şi cancer pulmonar.Şi nu este afectată doar sănătatea umană, poluarea aerului dăunează şi mediului, prin pierderea biodiversităţii, epuizarea stratului de ozon şi apariţia schimbărilor climatice.
Schimbarea obiceiurilor noastre poate diminua poluarea aerului. Este momentul în care fiecare dintre noi să avem un rol de jucat şi dacă optăm pentru transportul public, pentru mersul pe bicicletă sau alegem să mergem efectiv pe jos, putem îmbuntătăţi calitatea vieţii.
Pentru a marca evenimentul Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud în parteneriat cu Primăria Municipiului Bistriţa, organizează în data de 19 septembrie 2013, începând cu ora1000 , în Parcul Municipal, acţiunea cu tema „Sănătate prin mişcare”, la care vor participa preşcolarii de la Grădiniţa cu Program Săptămânal „Dumbrava minunată” din Bistriţa. Vor avea loc întreceri cu biciclete şi trotinete, jocuri în aer liber, toate pentru a încuraja pe cei mai mici cetăţeni ai municipiului să aleagă mijloace de transport care să nu polueze aerul citadin.