La iniţiativa presei, 7 candidaţi la Primăria Bistriţa au participat astăzi la o dezbatere publică. Aceasta a constat în răspunsul la două întrebări adresate de diferite instituţii de presă. Cele mai arzătoare teme de discuţie au fost cerşetorii, centura ocolitoare şi Wonderland.
Dacă ieri, la confruntarea candidaţilor la şefia Consiliului Judeţean atmosfera a fost una serioasă şi deloc degajată, astăzi, cei care se văd viitori primari ai Bistriţei s-au arătat deschişi şi chiar glumeţi.
La dezbaterea publică de astăzi au luat parte primarul în exerciţiu, Ovidiu Creţu din partea USL, fostul edil al municipiului Vasile Moldovan –PDL, Radu Onişor- UNPR, Tiberiu Ioan Negreanu – PRM, Alexandru Toniuc – PER, Vasile Bindea – Partidul Socialist Român şi Lucian Ungur – PP-DD.
Curiozităţile presei bistriţene s-au învârtit în jurul centurii ocolitoare a municipiului sau a celei existente, a Wonderland-ului, a oamenilor străzii, a cerşetorilor sau chiar şi a romilor.
Prima întrebare a fost extrasă de primarul Ovidiu Creţu şi a vizat viitorul centurii ocolitoare a municipiului. Acesta a susţinut că cea mai bună variantă este Bistriţa Sud, care are 14 kilometri şi ar introduce în circuitul pieţei 1000 de hectare de pământ. Aceasta ar costa în jur de 170 de milioane de euro şi ar urma să fie realizată până în 2015 din fonduri europene.
Lui Vasile Moldovan i-a venit sarcina de a nominaliza punctele slabe şi punctele forte ale municipiului. Candidatul PDL, în cunoştinţă de cauză şi datorită faptului că a mai fost primar, a precizat ca avantaje posibilitatea de a continua relaţiile de parteneriat turistic cu celelalte cetăţi ale Ardealului sau agenţii economici unici în ţară. Printre punctele slabe s-au numărat lipsa unei infrastructuri, a unei preocupări pentru asigurarea locurilor de muncă sau spaţiul verde pe cap de locuitor prea puţin comparativ cu standardul Uniunii Europene.
Candidatul UNPR Radu Onişor s-a văzut nevoit să răspundă la o întrebare care l-a cam încurcat. Acesta a fost rugat să spună dacă va menţine ora 23:00 ca limită pentru evenimentele culturale sau artistice din oraş. Acesta a precizat: S-ar putea ca ora 23:00 să se transforme în alte ore de comun acord cu organele abilitate din municipiu.
Tiberiu Ioan Negreanu a fost întrebat cum ar îmbunătăţi coabitarea romilor cu ceilalţi locatari din blocurile sociale. Acesta a spus că romii trebuie trataţi ca oameni civilizaţi, însă după regulile lor. O îmbunătăţire a relaţiilor dintre romi şi ceilalţi s-ar putea realiza prin educarea lor şi prin oferirea locurilor de muncă.
Alexandru Toniuc a nimerit o întrebare relativ uşoară, fiind chestionat cu privire la cum va arăta Bistriţa după 4 ani de mandat ”ecologist”. Acesta s-a axat pe o administraţie prietenoasă şi pe o strânsă relaţie între municipalitate şi cetăţean.
Lucian Ungur a fost întrebat cum ar vedea participarea cetăţeanului în deciziile administraţiei locale. Acesta a spus că toate deciziile luate şi toate sumele cheltuite ar trebui făcute publice. Candidatul PP-DD a mai asigurat că dacă va ajunge primar nu se vor mai construi edificii care înghit sume mari de bani şi care sunt împotriva dorinţei cetăţenilor.
Ovidiu Creţu a mai fost întrebat cum se va atinge norma de spaţiu verde impusă de Uniunea Europeană. Acesta a punctat câteva dintre planurile sale în acest sens, printre care se numără intrarea în intravilan, amenajarea şi modernizarea Pădurii Schullerwald, amenajarea pădurii Codrişor şi bineînţeles Wonderland. Toate acestea ar aduce 40 de metri pătraţi de spaţiu verde per locuitor.
Întrebat cum ar rezolva problemele drumului de centură, Vasile Moldovan a spus că acesta trebuie modernizat şi reamenajat întrucât este circulat de 90% dintre bistriţeni. Acesta a mai precizat că este o idee bună prelungirea acestuia până în Livezile.
Vasile Bindea a fost provocat să ofere o rezolvare pentru persoanele fără adăpost. Acesta a spus că cei tineri care nu reprezintă o problemă socială trebuie sprijiniţi cu locuinţe de tip ANL, iar cei care au dificultăţi economice trebuie şi ei ajutaţi ca până acum. Acesta a mai precizat că sunt unii care scot profit bun din cerşetorie, motiv pentru care nu îşi doresc un acoperiş deasupra capului şi o viaţa civilizată.