Indicele care îţi creşte rata la credit ar fi fost măsluit de mai multe bănci. Comisia Europeană (CE) analizează cazul.
CE a percheziţionat birouri ale mai multor bănci mari, între care şi Deutsche Bank, parte a unei investigaţii a executivului european pentru a stabili dacă a fost manipulată rata Euribor. CE a confirmat, miercuri, că a confiscat documente de la instituţii active pe segmentul produselor derivate ce au legătură cu dobânda Euribor, din cauza temerilor că ar fi încălcat reglementările antitrust ale Uniunii Europene. Comisia nu a nominalizat companiile sau statele unde au avut loc raidurile. O sursă apropiata situaţiei a declarat, însă, pentru Reuters, că cea mai mare bancă din Germania a fost vizată în ancheta CE. Deutsche Bank a refuzat să comenteze.
Rata Euribor, stabilită de 44 de bănci, este folosită la calculul dobânzii pentru împrumuturi şi alte tipuri de datorii în valoare de mii de miliarde de euro, notează Reuters. Percheziţiile derulate de Comisie marchează o escaladare a investigaţiilor derulate de autorităţile de reglementare în Statele Unite, Europa şi Japonia privind o posibila manipulare a ratei Libor (London Interbank Offered Rate) de pe piaţa interbancară londoneză în timpul crizei financiare.
Euribor EBF, grupul nonprofit din Bruxelles care operează rata Euribor, a anunţat că va furniza date autorităţilor şi a insistat că ar fi imposibil pentru bănci să manipuleze dobânda din cauza numărului mare de instituţii financiare implicate.
Rata Euribor a crescut miercuri, ca urmare a retrogradării Spaniei şi a temerilor privind calificativul de ţară al Franţei. Dobânda a ajuns la 1,582%, de la 1,579% marţi.
Dobânda Euribor este stabilită de 44 de bănci, cu cea mai mare prezenţă pe pieţele monetare din zona euro. Printre acestea se regăsesc BNP – Paribas, Deutsche Bank, Santander, Société Générale, Intesa Sanpaolo, UniCredit, Crédit Agricole, Commerzbank, Bank of Tokyo – Mitsubishi, Citibank, J.P. Morgan, ING Bank, Erste Bank, Raiffeisen sau National Bank of Greece.
Sursa: stirileprotv.ro