Home Din Licee “Examenele Prostiei” şi nefericitul bacalaureat sub lupa profesorului Ioniţă Dorin

“Examenele Prostiei” şi nefericitul bacalaureat sub lupa profesorului Ioniţă Dorin

by B24
281 views

Cei care au căzut BAC-ul s-au resemnat deja, dar pe posturile de televiziune lumea încă mai deplânge soarta epavei numită “învăţământ românesc”. Peste noapte, o mulţime de specialişti în probleme de educaţie au răsărit ca pasărea Phoenix şi au început să cerceteze problemele care au dus la acest “dezastru” care a cuprins întreaga naţiune. Ce spune Ioniţă Dorin, cel care deţine singurul Cabinet Particular de meditaţii din ţară despre acest colaps?

Toată lumea se pricepe la educaţie. E un marş al iritaţiei naţionale. Astea trebuie comentate cu caietul de clasă de matematică, de curat să vedem cât a scris, cum a scris, câte teme are făcute, ce i-a predat profesorul şi apoi putem începe să comentăm.

Comentariile despre elevi care nu au luat BAC-ul ar trebui făcute având în faţă orarul copilului, caietul sau caietele de clasa şi de teme, luăm o saptămână de şcoală când a avut cinci ore de matematică şi vedem cum s-a pregătit. Până când facem asta povestim ca nişte imbecili, cum fac la televizor”, declara Ioniţă Dorin pentru ziarul bistrita24.

Pentru cei care nu şi-au luat examenul, toate speranţele se leagă de sesiunea din toamnă care este un fel de ultim tren pentru cei care ţin neapărat să fie studenţi anul acesta şi să nu stea pe bară : „Numai un debil mintal poate să creadă că dacă la actualul bacalaureat elevul a fost evaluat cu nota 3.40 peste două luni va lua 6. Dacă el în patru ani a asimilat de 3.40 cum să asimileze până la sesiunea din toamnă încă de 2.60? Nici nu au ce să caute la BAC.”

Cât despre procentul de anul acesta, pentru Ioniţă Dorin situaţia este chiar satisfăcătoare şi mai ales, este mai aproape de realitate decât în 2009, de exemplu: „Când elevul scrie 10 pagini într-un semestru, când el are caiet universal, ce vă văietaţi că e procentul de promovabilitate mic? După mine procentul real trebuie să fie de 10 % iar în toamnă 2,5, cel mult. Păi ce, dacă procentul e de 40 % şi trei sferturi râd că au copiat, putem spune că e real?

Cine sunt vinovaţi pentru acest dezastru? Cu siguranţă nu doar ministrul şi ministerul, ci mai ales elevii şi modul de predare: „Toată lumea dezbate problemele astea dar nimeni nu verifică ce au făcut elevii în timpul anului şcolar.În invăţământul românesc sunt câteva lucruri care trebuie făcute cu seriozitate: în primul rând se încearcă în zadar să se pună în practică ideea de predare a lecţiei unui colectiv de elevi ca mai apoi, după o lună să realizeze profesorul că a predat la cel mult trei- patru elevi.Trebuie terminat cu preadatul pe baza programei, este cea mai mare prostie. Atâta timp cât se merge pe lecţie centrată pe colectiv cu planificare impusă ce trebuie respectată dumnezeieşte, iar copilul de pe clasa a 12-a este de fapt la nivel de clasa a 7-a e imposibil ca învăţământul să fie de calitate. E ca şi cum ţi-ai face castel în centrul vechi într-o casă plină de igrasie.”.

„La Funeriu i-aş spune felicitări cu jumătate de gură. Ar fi făcut o trebă bună dacă demonstra că nivelul real e de 10 %. Când ajung copii la mine le dau teste de evaluare, sunt ca nişte teste pentru semi-imbecili. Cei de a 12-a sunt la nivel de a 7-a şi cei de a 8-a sunt la nivel de clasa a 4-a.”

În concluzie, dracul nu e chiar atât de negru cum se tot spune, cei care au căzut BAC-ul nefiind pierduţi sau sortiţi sfârşitului: „Toată lumea plânge soarta învăţământului, să plângă liniştită că mie îmi convine, măcar am de lucru. Pe mine mă avantajează. Âştia care şi-au trosnit bacalaureatul nu sunt supuşi pieirii. Merg la o şcoală postiliceală unde se intră cu certificatul de absolvire a 12 clase şi pe urmă pleacă în occident unde fac 5000 de euro pe luna. Chiar il avantajează că nu a luat BAC-ul. Legislaţia îi permite să facă ce vrea fară diplomă de bacalaureat.”.

În ceea ce priveşte utilitatea examenelor de acest gen şi exclusiv a celui de admitere la liceu, „Profu’” este sceptic în ceea ce priveşte credibilitatea rezultatelor: „În urmă cu două săptămâni îi spuneam unui copil de a 8-a: pune mâna şi învaţă că ai examen de admitere. A început să râdă şi mi-a spus că poate lua 4 la româna şi 4 la matematică şi să intre la liceu pentru că are media pe clasele de gimnaziu 9. Care este rostul examenul naţional? Ăsta e examenul prostiei naţionale.

Nici măcar Traian Igaş nu a scăpat de ironiile profesorului: „Mă întreb de ce nu l-a pus pe ministrul de interne în comisia de anul acesta pentru că el are cunoştinţe mult mai proaspete în domeniul ăsta. Chiar era bun, că poate era mai tolerant şi se dădea BAC-ul cu mascaţi.

În final, discuţia s-a încheiat cu o propunere din partea domnului Ioniţă Dorin care să evalueze la sânge situaţia din ţară: „Garantez că dacă se dă bacalaureat cu calculatorul, grilă, cu cunoştinţele din clasele 5-8, mai mult de 8% din populaţia ţării nu îl ia. Nu e nevoie să fie materie de liceu, trebuie să fie doar un test de ăsta pentru sub-mediocrii.

Au fost obişnuiţi să fie trecuţi că aşa e frumos, să fie procentul peste 90% şi acum nu găseşti un cismar, un tâmplar sau un zugrav. O să vedeţi unde se află învăţământul românesc când o să mergeţi cu părinţii bolnavi la spital şi o să îi luaţi din morgă!”

 

You may also like