Eurodeputata din partea PDL Elena Băsescu a afirmat miercuri, în cadrul unei dezbateri din plenul Parlamentului European (PE), că preşedintele egiptean Mahomed Morsi trebuie să renunţe la decretul prin care îşi extinde prerogativele, în condiţiile în care o decizie în acest sens a fost deja pusă în discuţie încă de duminică, la Cairo.
Declaraţia a venit în cadrul unei intervenţii spontane, la câteva zeci de minute după ce Cristian Preda, care a abordat subiectul în numele grupului PPE, a făcut referire la faptul că preşedintele Morsi a acceptat să retragă decretul care l-ar fi transformat într-un ‘hiperpreşedinte’, informează Agerpress.
Elena Băsescu a luat cuvântul în cadrul procedurii intervenţiilor spontane, la o dezbatere despre situaţia din Egipt din plenul PE de la Strasbourg.
„Decizia preşedintelui Morsi de a-şi creşte puterile constituţionale poate reprezenta o ameninţare pentru calea spre democraţie. Am susţinut puternic toate mişcările Primăverii arabe, inclusiv pe cea din Egipt, dar consider că un regim autoritar nu trebuie înlocuit cu un altul. De aceea cred că este nevoie ca preşedintele Egiptului să renunţe la decretul prin care îşi extinde prerogativele, iar cetăţenii egipteni să renunţe la protestele violente. Cea mai bună cale prin care îşi pot face auzită vocea o reprezintă votul la referendumul constituţional din 15 decembrie”, a afirmat eurodeputata.
Mohamed Morsi a anulat încă de sâmbătă seară decretul şi l-a înlocuit cu altul care nu conţine articolul controversat.
Eurodeputatul PDL Cristi Preda, membru al Comisiei AFET a PE, a afirmat, în deschiderea dezbaterii că „e ştiut că preşedintele Morsi a acceptat, în cele din urmă, să retragă decretul care l-ar fi transformat într-un hiperpreşedinte, dar asta nu s-a întâmplat decât după două săptămâni de protest ale opoziţiei, marcate de atacuri violente ale susţinătorilor Frăţiei Musulmane”.
„În plus, societatea egipteană nu a fost parcă niciodată atât de profund divizată. Nu e vorba de susţinerea sau nu a preşedintelui Morsi. E vorba despre o diviziune mai profundă, legată de locul religiei în viaţa publică. Iar această divizare nu poate fi depăşită prin impunerea în forţă a unui text constituţional. O consultare populară plasată sub semnul violenţei asupra unui text care nu oferă, potrivit primelor analize, toate garanţiile în materie de drepturi fundamentale nu poate duce la nimic bun”, a mai apreciat Preda, citat de Agerpres.
sursa adevărul