Home Din Licee După liceu, toate drumurile duc la Cluj!

După liceu, toate drumurile duc la Cluj!

by B24
209 views

Puţini sunt cei care în ultimul an de liceu, pe lângă coşmarurile cu bac-ul, nu se gândesc la anii de studenţie, deci la nopţi pierdute în oraş, petreceri în cămin şi multe altele. Pentru liceeni din Bistriţa, toate acestea se găsesc într-un singur loc, un loc care pare a fi pământul făgăduinţei pentru cei care au trecut cu brio de BAC şi vor cu orice preţ să plece de acasă: Cluj-Napoca.

Cum perioada de depunere a dosarelor pentru facultăţi este aproape de a se încheia, rezultatele slabe de la examenul de bacalaureat de anul acesta îi fac fericiţii pe cei care au luat o notă cât de cât bună, şansele de a prinde un loc la buget fiind infinit mai mari faţă de anii trecuţi.

Loredana este proaspătă absolventă a Colegiului Naţional „Andrei Mureşanu” şi spre bucuria ei, proaspătă deţinătoare a unei diplome de bacalaureat. Cu o medie de 8,15, Loredana a decis să se înscrie la două facultăţi, iar în eventualitatea în care va fi admisă la ambele o va alege pe cea la care a intrat la buget : „Sunt sigur că intru la amândouă [ Psihologie şi Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor], doar că sper ca la una din ele să intru la buget şi la care intru la buget la aceea voi rămâne. Îmi plac ambele, dacă nu intru la niciuna la buget o să rămân la FSEGA.”

Alegerea facultăţii se face, aşa cum era şi normal, în funcţie de pasiuni şi mai ales în funcţie de înclinaţia manifestată în cei patru ani de liceu. Dat fiind că părinţii Loredanei deţin o mică afacere în comerţ, este lesne de înţeles de ce tânăra este atrasă de acest sector. Cât despre psihologie, chiar dacă este total opusul celeilalte, Loredana ne spune că dragostea pentru această disciplină a descoperit-o în liceu, ea fiind absolventa unui profil umanist, Ştiinţe Sociale: „Îmi place ramura economică pentru că mama a avut mereu afaceri şi îmi place comerţul.  Dar în ţara noastră e greu. Iar facultatea de psihologie, chiar dacă e opusul primei mele alegeri, am ales-o deorece e de profil uman.  Recunosc că îmi place psihologia încă din liceu deorece am urmat un profil umanist  fapt care m-a apropiat de această ramură deci indiferent pe care o aleg consider că am ales ceea ce îmi place.

Nici părinţii nu sunt ignoraţi când vine vorba de alegerea domeniului pentru studiile superioare, dar mai ales a oraşului în care viitorul student îşi va petrece aceşti ani. Cum facultăţile bistriţene nici măcar nu intră în vedereile elevilor buni, dornici de o diplomă luată pe merit, varianta general valabilă este Clujul: „Mulţi spun că optează pentru Cluj deorece vor să scape de regulile de acasă, să se distreze  şi tot odată să facă şi facultate… dar consider că dacă nu se ocupă cât de cât de facultate nu reusescă să o promoveze. Eu am ales Clujul deoarece a mei s-au hotărât că acolo ar fi mai bine pentru mine. Consider că încă nu sunt destul de matură să iau singură deciziile.”

Dar, odată ajunşi într-un oraş ca şi Clujul, poate prima problemă a studenţilor ar putea fi banii care chiar dacă vin în mare parte de la părinţi, de acasă, dorinţa de a fi independent financiar este cea mai accentuată în această perioadă. Loredana nu exclude posibilitatea căutării unui loc de muncă pe perioada studiilor: „E o idee bună dacă reuşeşti să te descurci, să le împaci pe amândouă. Dacă aş găsi ceva convenabil aş lucra. Eu am lucrat şi pe perioada liceului, deci nu ar fi ceva nou pentru mine.”

Cum facultatea se va termina şi ea, odată şi-odată, Loredana se gândeşte deja la ce va face după şi luând în calcul situaţia actuală a României, nu exclude posibilitatea plecării în străinătate, în ultimă instanţă: „Încă nu ştiu, să văd ce şanse o să întâlnesc. O să plec doar dacă o să mi se ofere posibilitatea să lucrez în domeniul în care termin facultatea nicidecum nu o sa merg  să lucrez în agricultură sau alte meserii de genul.”

You may also like