FSB-ul, serviciul de securitate interna al Federatiei Ruse, împreuna cu media rusa, a pus în scena un adevarat spectacol de sunet si lumina, în legatura cu „piatra”, folosita de spionii de la MI 6 pentru a transmite informatiile culese de informatorii lor din Rusia.
A fost creat un scandal international când a fost anuntat faptul ca cei de la contraspionajul rus au reusit sa dezmembreze o retea de spionaj care folosea un sistem de comunicare extrem de ingenios folosit de spionii britanici. Informatia a fost difuzata de un jurnalist al postului de televiziune Rossia. “Piatra”, de fapt un dispozitiv din plastic, semana foarte bine cu un simplu bolovan. Roca era plasata pe marginea unei alei într-un parc din Moscova. Initial s-a crezut ca este vorba de o “casuta postala”, de o ascunzatoare clasica. Examinata de specialistii FSB s-a constatat ca “piatra” era un dispozitiv care avea capacitatea de a primi si transmite informatii catre un laptop aflat la o distanta de circa 20 de metri.
Defectorul Oleg Gordievski, fost agent KGB, care a dezertat din serviciile secrete sovietice, în prezent consultant al MI 5, a afirmat, ca descoperirea nu ar fi decât o înscenare a serviciului de contraspionaj rus.
Scriitorul Ian Fleming, creatorul celebrului spion James Bond, a descris într-una din cartile sale, despre superspionul 007, o torpila comandata de un scafandru. Dupa cum am aratat, Fleming a lucrat în serviciul de spionaj ale marinei britanice în timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, iar arma celebrului spion James Bond, torpila, se pare ca a fost inspirata de un plan al armatei italiene de a distruge navele britanice. Torpilele au existat în realitate si erau comandate de scafandri autonomi si au distrus 14 nave în decurs de trei ani. Dupa ce scafandrii ajungeau în apropierea tintei, lansau arma, înotau catre mal, ascundeau costumele de scafandrii si apoi dispareau.
Si serviciul de contraspionaj românesc a excelat în crearea unor dispozitive ingenioase pentru spionaj. Unul dintre acestea au fost “pantofii spioni” care au facut senzatie în timpul Razboiului Rece.
În anii 60, la televiziunea americana rula un show despre spioni numit Get Smart, în care personajul principal Maxwell Smart folosea un telefon plasat în pantof.
Este o certitudine faptul ca în timpul Razboiului Rece, serviciul de contraspionaj românesc monta în secret în tocurile diplomatilor occidentali acreditatati la Bucuresti microfoane. În perioada respectiva încaltamintea de calitate era mai greu de gasit. Multi dintre diplomatii straini de la Bucuresti primeau pantofi de calitate din tarile lor de origine. Încaltamintea era interceptata pe drum, specialistii contraspionajului românesc îi montau un microfon în toc, iar apoi era trimisa mai departe, catre destinatar. Metoda a fost dezvaluita de catre dr. Thomas Boghart, istoric la International Spy Museum din Washington DC.
Din arsenalul spionilor au facut parte si anumite arme mortale, disimulate în obiecte obisnuite.
În lumea misterioasa a spionajului cel mai comun obiect poate fi util în anumite momente. Astfel au aparut pistoalele-stilou sau brichete.
Armele deghizate în obiecte obisnuite au devenit o prezenta indispensabila pentru orice misiune secreta, fiind pe deasupra si extrem de usor de folosit.
Pistolul-stilou 22LR, de exemplu, neîncarcat cântareste circa 160 de grame si are o lungime de doar 14 centimetri, fiind usor de ascuns. Chiar daca este extrem de mic si seamana cu o jucarie, pistolul cu un singur foc este eficient daca este utilizat în spatii închise, la distate mici.
Acest tip de arma, de calibrul 22, considerata mortala, este extrem de periculoasa daca este folosita în timpul unor întâlniri sau într-o confruntare corp la corp.
Din arsenalul spionilor II
previous post