Claudiu Ciprian Tănăsescu, eurodeputat PSD, a adresat, o interpelare Comisiei Europene privind efectele secundare negative ale crizei economice asupra sănătăţii.
Din cauza faptului că în trecut crizele economice au arătat „că adâncirea şomajului şi a sărăciei conduce la creşterea cazurilor de depresie şi de sinucidere”, Claudiu Ciprian Tănăsescu, membru al Comisiei de Mediu, Sănătate Publică şi Siguranţă Alimentară a PE, consideră că ne confruntăm cu această situaţie şi în prezent.
„Criza economică a avut un impact negativ asupra sănătăţii, în special în statele membre care nu au un sistem de sănătate cu mijloacele necesare pentru a contribui la prevenirea problemelor legate de sănătatea mentală. De la începutul recesiunii, rata sinuciderilor a crescut în 9 din 10 ţări UE, cu echivalentul a aproape 3 400 de sinucideri”, este de parere Claudiu Ciprian Tănăsescu.
Eurodeputatul a subliniat faptul că şi „Grecia se confruntă cu o creştere a cazurilor noi de HIV, în special în rândul utilizatorilor de droguri, în rândul cărora numărul de cazuri a crescut de 10 ori. În Spania, cazurile de sinucideri au crescut o dată cu rata şomajului”.
Dat fiind acest context, Claudiu Ciprian Tănăsescu a întrebat Comisia dacă „analizează impactul total al crizei economice asupra sănătăţii? Dacă da, care sunt principalele rezultate ale acestor studii? Ce măsuri pot fi luate (protecţie socială, îngrijire medicală, indemnizaţii de şomaj, programe active pe piaţa muncii, sprijin pentru persoanele cu dizabilităţi, programe de sprijinirea familiei etc.) pentru a preveni sau a diminua efectele recesiunii asupra sănătăţii? Ce măsuri a luat Comisia pentru a ajuta statele membre să protejeze sănătatea publică în cursul actualei crize economice?”
Răspunsul oferit de către domnul Comisar T. Borga, europarlamentarului Claudiu Ciprian Tănăsescu a indicat faptul că în prezent Comisia Europeană monitorizează datele privind sănătatea colectate de Eurostat. Aceasta a comandat o analiză a rapoartelor publicate cu privire la impactul crizei asupra sănătăţii, care se preconizează a fi finalizată în cursul anului 2014. În plus, Comisia a efectuat o serie de misiuni de informare în statele membre.
Comisia consideră că „este necesară îmbunătăţirea supravegherii politice din sectoarele sociale, care contribuie la gestionarea crizelor, precum şi privind importanţa investiţiei sociale, inclusiv în domeniul sănătăţii, pentru a consolida capitalul uman şi a asigura caracterul adecvat şi sustenabilitatea sistemelor sociale şi de sănătate”.
Este foarte important faptul că, în prezent, datorită situaţiei menţionate mai sus, „Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) oferă Greciei expertiză tehnică cu privire la controlul bolilor transmisibile”. În plus „fondurile UE, în special Fondul social european şi Fondul european de dezvoltare regională oferă oportunităţi pentru a contribui la protejarea sănătăţii publice, atât prin abordarea factorilor sociali şi economici care au un impact asupra sănătăţii, precum şi prin investiţii în sistemele de sănătate. Statele membre sunt puternic încurajate să utilizeze aceste oportunităţi”.
Foto: europarl.europa.eu