Home Descoperă Bistriţa-Năsăud Cetatea Ciceului

Cetatea Ciceului

by B24
501 views

Puţini ştiu ce minunăţii adăposteşte comuna Ciceu Mihăieşti din judeţul nostru. Aceasta adăpostea o falnică cetate din care au mai rămas doar dărâmături de piatră cenuşie şi bolovani mari, un zid de aproape 8 metri înălţime şi fundaţiile a doi pereţi. Construcţia din secolul al XIII-lea a fost dăruită în 1489 de Matei Corvin lui Ştefan cel Mare, domnul Moldovei.

Cetatea aşezată pe dealul Ciceul Spânzului a fost construită din piatră vulcanică cu ziduri masive. Domeniul cetăţii era format din 63 de sate, aceasta găzduind târguri anuale la care participau locuitorii şi negustori din toate regiunile locuite de români.

Construirea cetăţii a avut drept scop apărarea împotriva năvălirii tătarilor. Aceasta s-ar fi construit în urma insistenţelor regelui Bela al  IV-lea şi ai urmaşilor săi, ajungând să fie dăruită în 1489, de către Matei Corvin lui Ştefan cel Mare. După moartea acestuia trece în administrarea lui Bogdan, Ştefăniţă Vodă şi în 1530 a lui Petru Rareş. Acesta din urmă s-a şi refugiat în 1538 în cetate în încercarea de a fugi din calea sultanului Soliman pe care-l supărase. 

Profitând de conflictul dintre Soliman şi Petru Rareş, Ioan Zapolya, voievodul Ardealului, începe asedierea cetăţii intenţionând s-o cucerească. După 4 luni de atacuri, Petru Rareş o cedează. În 1544, regina Isabela a Ungariei dă ordin ca cetatea să fie dărâmată pentru a nu mai ajunge din nou sub stăpânirea moldovenilor. Datorită sistemului de apărare, în mare parte natural, dar şi a configuraţiei geografice a zonei, cetatea Ciceului a fost o fortificaţie imposibil de cucerit. Pentru distrugerea acesteia au fost aduşi muncitori de la minele din Valea Rodnei, care au reuşit s-o pună jos după o rezistenţă de trei veacuri. 

Această cetate mai păstrează un fragment de zid situat pe latura nord-estică şi un obelisc pe care este gravat bourul de pe stema Moldovei, în partea de sud-vest, la baza fostelor ziduri. De asemenea pe o rază de mai bine de un kilometru de jur împrejurul cetăţii se văd împrăştiaţi şi acoperiţi cu muşchi, bolovanii ce au alcătuit odinioară zidurile de apărare.

sursa: primariacm.ro

 

You may also like