Pe bună dreptate, experţi în acţiuni antiteroriste israelieni, unii dintre cei mai reputaţi din lume, afirmă că operaţiunea forţelor speciale franceze de capturare a teroristului Mohamed Merah, suspect de uciderea a şapte persoane, pare mai mult o demonstraţie de prostie.
Cine aşteaptă 34 de ore când ai un criminal sub ochi, care nu deţine ostatici şi în loc să-l capturezi viu, reuşeşti performanţa să-i tragi un glonţ în cap?
Evenimentele petrecute la Toulouse, asasinarea celor şapte persoane, demonstrează o incapacitate crasă a serviciilor secrete franceze. Potrivit presei din Franţa, serviciile de informaţii au declarat că-l supravegheau pe Mohamed Merah de mai mulţi ani.
În această situaţie, logica este simplă. Ai un suspect de origine arabă, care a petrecut ceva timp în Afganistan, prin mai multe tabere de antrenament ale Al-Qaeda, a fost reţinut în Kandahar, a evadat din detenţie, se întoarce în Franţa, comite şapte crime, iar când forţele speciale ajung la uşa lui, surpriză, individul avea în apartament un adevarat arsenal, capabil să ţină poliţia la distanţa mai bine de 30 de ore. Şi în toată această perioadă, se presupune că serviciile franceze îl monitorizau la sânge. Întrebarea vine de la sine, pe cine au supravegheat serviciile secrete franceze? De ce Mohamed Merah nu a fost capturat viu?
Introducerea unor gaze paralizante cu efect limitat, a unor grenade fumigene în apartamentul teroristului, probabil rezolvau problema fără pierderi colaterale şi cu criminalul capturat viu.
Este curios faptul că imediat după comiterea masacrului de la liceul evreiesc, autorităţile franceze ştiau deja cine este criminalul, nume, prenume, adresă, antecedente. Au apărut deja semne de întrebare şi probabil o să mai apară.
Este Mohamed Merah criminalul, a avut complici, acoperă pe cineva, de ce s-a dorit ca acesta să fie capturat mort?
Pe bună dreptate, publicaţia “La Republique” titra că asasinul din Toulouse a reuşit “să îngenuncheze Franţa”, că forţele special franceze s-au comportat lamentabil.
Tot mai multe voci susţin că circul a fost întreţinut artificial de staful de campanie a lui Sarkozy, cu concursul ministrului de interne Gueant, din motive electorale.
Tot acest joc mediatic nu a scăpat de observaţiilor critice ale unor foşti responsabili militari şi ai serviciilor secrete din Israel, în legătură cu gestionarea asaltului din Toulouse de către forţele speciale ale poliţiei franceze, RAID, care nu au reuşit să-l captureze viu pe Mohamed Merah, în ciuda timpului şi a marjei de manevre considerabile de care au dispus.
„Cine aşteaptă 30 de ore când nu ai ostatici? Toată operaţiunea pare o demonstraţie de prostie”, este de părere Alik Ron, fost şef al unităţii de intervenţie a poliţiei israeliene şi al forţelor speciale ale paraşutiştilor din cadrul Ţahal, armata israeliană.
„Presupun că ordinul era să-l captureze viu, dar există o limită. Nu-l laşi 32 de ore şi îi oferi şi un telefon mobil şi îl tranformi în shahid (martir, în arabă) şi în erou”, a acuzat acesta acţiunea autorităţilor franceze.
“RAID nu a ştiut să se folosească de mijloacele de păcălire şi disimulare” şi i-a permis astfel lui Mohamed Merah să păstreze iniţiativa, este de părere Lior Lotan, fost ofiţer al forţelor special israeliene, responsabil al unui centru de cercetare şi analiză asupra fenomenului terorist, într-o analiză publicată de cotidianul Yediot Aharonot.
„Obiectivul nu era complicat: un apartament, un fugar izolat, niciun ostatic, într-o zonă care nu este teritoriu inamic sau câmp de bătaălie şi care permite forţelor de securitate să se dispună după bunul plac…”…Fie a existat o problemă în planificarea operaţiunii, fie au fost nevoiţi să treacă la acţiune înainte de a-şi fi terminat preparativele”, concluzionează Lotan.
Surprinzător, oficial, liderii israelieni au adus un omagiu unanim acţiunii poliţiei şi serviciilor secrete franceze, în cadrul operaţiunii de capturare a lui Mohamed Merah.
„Francezii au acţionat cu forţa şi inteligenţă. Toate instituţiile, de la preşedinte la serviciile de securitate, s-au mobilizat pentru a aresta şi aduce în faţa justiţiei ucigaşul”, a declarat ministrul Apararii, Ehud Barak, la postul public de radio, după anunţul lichidării lui Mohamed Merah.