Home Evenimente Astăzi e Lăsatul Secului la brânză, ouă şi peşte înainte de Postul Mare

Astăzi e Lăsatul Secului la brânză, ouă şi peşte înainte de Postul Mare

by B24
237 views

Creştinii ortodocşi şi cei greco-catolici serbează duminică Lăsatul Secului, înainte de a intra de luni în Postul Mare, care culminează cu Patimile şi Învierea Domnului, cea mai importantă sărbătoare creştină. În acest interval, biserica dezleagă de la post numai de Buna Vestire şi în Duminica Floriilor, când se mănâncă peşte. În acest an, Paştele va fi sărbătorit pe 24 aprilie.

După ce săptămâna trecută creştinii ortodocşi şi greco-catolici au lăsat sec de carne, a venit rândul ca azi, 6 martie, în Duminica Izgonirii lui Adam din rai, credincioşii să lase sec şi de brânză, ouă şi peşte.





„Lăsata secului”, aşa cum mai este cunoscută popular ultima zi în care se mai poate mânca „de dulce”, este petrecută diferit de la o zonă la alta a ţării, în special în lumea satului. În Transilvania, mai exact în satul Limba din comuna Ciugud, judeţul Alba, încă se mai păstrează obiceiurile străbune. Înţelegând importanţa perioadei de ajunare, gospodinele pregătesc, la începutul postului, toate vasele din bucătărie.





Fiind ultima zi în care se mai poate mânca de frupt, femeile pregătesc, din aluat dospit, plăcinte. Dintre obiceiurile moştenite din moşi strămoşi, transilvănenii mai respectă aici „strigătul peste sat” şi „hodaiţa”.





„Satul nostru are şi o sărbătoare aparte legată de acest început al Postului Mare. Este vorba de hodaiţa când credincioşii se adună la cămin şi acolo se vor face plăcinte, se face un foc mare, cunoscând faptul că focul este în sine purificator, iar ei au această certitudine că focul îi curăţă şi sufleteşte şi trupeşte”, a spus părintele paroh Marius Piştănilă, după cum informează Trinitas TV.





După ce au rânduit casele şi gospodăriile, oamenii sunt pregătiţi să înceapă cel mai lung şi cel mai aspru post al anului bisericesc. Anul acesta, postul începe pe 7 martie şi ţine până pe 24 aprilie.

You may also like