Home Reportaj Arta de a face hârtie manual. În niciun minut, gata o filă! (Galerie foto)

Arta de a face hârtie manual. În niciun minut, gata o filă! (Galerie foto)

by B24
191 views

Serbările Medievale sunt un bun prilej de întrecere a celor mai pricepuţi meşteşugari, mulţi dintre ei ieşind în evidenţă cu minunăţiile pe care le creează. Din multitudinea produselor realizate manual, ne-am îndreptat atenţia către tehnologia folosită pentru a realiza o coală de hârtie. Nu doar atenţia noastră a fost captată, ci a tuturor trecătorilor din centrul istoric. Fără să aştepte să le fie cerut, Ştefan face demonstraţia, în timp ce Istvan explică procedeul. În nici 5 minute, fila A 5 e gata, şi de conceput şi de tipărit.

De mai bine de 6 ani, doi băieţi din Cluj, Agoston Istvan şi Ştefan Ferenţ, au un atelier de toată frumuseţea care aduce aminte de vremurile demult apuse. Ajutat sau inspirat de un artist plastic care de peste 20 de ani face hârtie manuală, Istvan a decis să-şi deschidă o afacere cu produse realizate exclusiv manual folosind o tehnologie tradiţională. Din 2006, cei doi tineri fac hârtie imprimată prin tipar înalt cu gravuri care de care mai impresionante şi mai vechi. Cei doi au colaborat şi cu Muzeul de Istorie din Cluj, realizând gravuri după documente vechi din anii 1700.

Reţetă: Celuloză, hârtie reciclată sau chiar haine vechi, apă şi pricepere

E uimitor cât de simplu pare să faci o foaie de hârtie! Procesul însă poate fi complicat prin înlocuirea hârtiei reciclate cu altă materie primă, fie celuloză chimică fie celuloză făcută în casă din iarbă, brad sau chiar haine vechi. Mai mult, se pot adăuga aditivi care să îi ofere anumite calităţi, se pot insera iarbă, flori sau pilitură de fier, cum fac cei doi băieţi. Se poate pune la uscat pe sticlă ori se poate usca în presă. Ceea ce au demonstrat Ştefan şi Istvan pare pe cât de simplu, pe atât de complicat.

Mod de preparare

Într-un ciubăr cu apă se pune celuloză din brad măcinată, cele două se amestecă, apoi o ramă cu sită este trecută prin acest conţinut care este prima fază a colii ce urmează a fi scoasă. Ramele pot fi mai multe, pentru realizarea mai multor coli. Imediat după ce rama e scoasă din ciubăr, fila se dezlipeşte efectiv, apoi se aşază pe o pâslă. Dacă sunt mai multe coli, acestea se pun între pâsle, fiecare. ”Sandvişul” este pus la stors, produsul rezultat fiind pus, apoi, la uscat. Ştefan ne-a explicat că perioada de uscare a hârtiei depinde de grosimea acesteia, dar şi de temperatura din locul unde se realizează procedeul, uneori procesul putând dura chiar şi o zi.

Tipărită cu o presă nemţească de peste un veac

Folosind o presă cilindrică confecţionată în Germania în urmă cu 100 de ani, băieţii tipăresc hârtia prelucrată manual în diverse feluri. Calendare, invitaţii, semne de carte, albume, diplome, certificate, mape, reproduceri după hârtii sau hărţi vechi sunt produsele realizate manual după o reţetă veche de sute de ani. Toate produsele pot fi personalizate, la Bistriţa, cei doi expunând tablouri, calendare sau cărţulii cu fosta cetate  a oraşului. Minunăţiile nu se vând scump deloc, însă bistriţeanul admiră cât pentru o liră.

You may also like