Primarul municipiului Bistriţa, Ovidiu Teodor Creţu, a predat constructorilor, amplasamentul pe care se va realiza pârtia de schi şi utilităţile aferente. Totodată, a semnat ordinul de începere a lucrărilor pe Dealul Cocoşului, în Unirea.
„Discutăm de un proiect cu o valoare de circa patru milioane de euro. Este un obiectiv extrem de important pentru că deschide, practic, zona Wonderland, unde avem prevăzute mai multe obiective. În 12 luni trebuie să se realizeze obiectivul contractat, iar asta înseamnă că în iarna anului viitor vom schia în această zonă”, a spus Ovidiu Teodor Creţu.
I.Obiectivul de investitii: ”AMENAJARE PÂRTIE DE SCHI, INCLUSIV UTILITĂŢI, ÎN CADRUL COMPLEXULUI SPORTIV POLIVALENT DIN EXTRAVILANUL MUNICIPIULUI BISTRIŢA, LOCALITATEA COMPONENTĂ UNIREA” ;
II. Amplasament: Localitatea componenta Unirea – Zona Poligon.
III. Proiectant: Centrul Profesional de Proiectare si Cadastru S.A. PETROSANI;
IV.Executant: S.C. KRANZ EUROCENTER SRL PITESTI cu subcontractant pentru furnizarea de echipamente – DOPPELMAYR AUSTRIA;
La procedura pentru atribuirea contractului de executie au prezentat oferta 4 societati: – SC RECORD SA BISTRITA- valoare ofertata= 19.195.414,96 lei fara TVA ;
– S.C.KRANZ EUROCENTER SRL PITESTI valoare ofertata= 19.526.712 lei fara TVA ;
– S.C. ACOMIN SA DEVA;;
– S.C. PORR CONSTRUCT SA BUCURESTI;
V. Valoarea estimata a contractului de executie : 27.323.440 lei fara TVA, echivalentul a 6.224.443 euro, calculat la data de 04.07.2014(1 Euro=4,3897 Lei);
VI. Valoarea contractului de executie si furnizare echipamente: 19.526.712 lei, echivalentul a 4.140.939 euro, calculat la data de 19.11.2014 (1 Euro=4,4180 Lei);
Principalele obiecte care se vor executa in cadrul obiectivului sunt:
– Ob.01. Telescaun fix cu 4 locuri;
– Ob.02. Amenajare partie de schi;
– Ob.03. Instalatia pentru producerea zapezii artificiale;
– Ob.04. Alimentare cu enegie electrica;
– Ob.05. Cladire anexa statia plecare;
– Ob.06. Drum acces si parcare;
– Ob.07. Bileterie, iluminat partie.
Ob.01. Telescaun fix cu 4 locuri
Se va monta un teleferic monocablu tip telescaun fix cu 4 locuri si cu o capacitate de transport de 1200 pers/ora. Telescaunul are statia de plecare la Cota +457,57 m si ajunge la statia de sosire- intoarcere la Cota + 676,03 m. Diferenta de nivel intre cele doua cote este de 218,46 m cu o lungime pe orizontala de 962,58 m si pe inclinat de 987,06m.
Ob.02. Amenajare partie de schi
S-a propus amenajarea unei partii de schi ce urmareste in principal traseul telescaunului si chiar se intersecteaza cu acesta.Principalele caracteristici ale acestei partii sunt urmatoarele:
-lungime pe orizontala 1054,21 ml
-lungime pe inclinat 1083,56 ml
-diferenta de nivel 218,46 ml
-panta medie 20,72 %
-latimea medie 60 ml
-suprafata partiei 70500 mp
Cu circa 370 ml inainte de sosire se poate opta pentru inca o varianta de coborare cu o panta medie de 17 % , care in perspectiva montarii unui teleschi sau benzi poate fi folosita pentru initierea incepatorilor.
Caracteristicile acestei variante sunt urmatoarele:
-lungime pe orizontala 369,80 ml
– lungime pe inclinat 375,92 ml
-diferenta de nivel 63 ml
-panta medie 17 %
-latimea medie 40 ml
-suprafata partiei 12.410 mp
Partiile nou create acopera o suprafata de 8,291 ha , cu pante mici, sub 20 % care permit practicarea schiului de agrement.
Ob.03. Instalatia pentru producerea zapezii artificiale
Instalatia de produs zapada artificiala pleaca de la conceptul general de folosire a tunurilor de zapada de mare capacitate, fapt ce presupune realizarea urmatoarelor lucrari:
- captare de mal pe raul Bistrita si statie pompe SP100, care consta dintr-un put cu sectiune patrata , din beton armat realizat prin sapatura in cheson
deschis. Peretii putului se vor perfora sub cota nivelului panzei freatice.
Statia de pompe SP 100 consta intr-o cladire parter , pe planseul putului in care se monteaza pompa ce pompeaza apa din caminul tampon aferent captarii pe reteaua de conducta spre lac.
Rolul acestei statii de pompe este de a asigura apa pentru umplerea lacului de 5000mc.
b) rezerva (lac) de apa de maxim 5000 mc;
c) conducta de aductiune captare Bistrita – lac , Face legatura intre statia de pompe de la Captare si acumularea de apa din zona statiei de plecare a telescaunului;
d) statie pompe lac SP200 lac- Este o cladire parter de 3x4m, care adaposteste pompa de presiune care impinge apa pe reteaua de hidranti si un compresor de aer care balboteaza apa in lac;
e) reteaua de distributie a apei prevazuta cu 15 hidranti –electranti la care se branseaza tunurile ( 4 buc) pentru producerea zapezii artificiale.
Ob.04. Alimentare cu energie electrica
Alimentarea cu energie electrica se va face conform avizului de racordare si a proiectului tehnic .Pentru alimentarea cu energie electrica se va realiza un post de transformare amplasat in zona staţiei inferioare a teleschiului proiectat, racordat pe partea de medie tensiune la reţele de medie tensiune din zona prin LEA 20 kV.
Ob.05. Cladire anexa Statia de plecare
Proiectul prevede construirea unei Cladiri anexa Statia de plecare a telescaunului si are atat functiuni tehnologice cat si servicii publice pentru acest ansamblu in timpul iernii.
Functiunile tehnologice sunt legate de spatiile aferente cabinei de observare supraveghere iar cele de servicii publice cuprind următoarele servicii :
Centru de inchiriere echipament sportiv;
Centru salvamont;
Grup sanitar pentru turişti;
Punct deinformare si vânzare tichete;
Aceste servicii sunt cerinţe minime privind omologarea pârtiilor conform HG –
263/ 2001 privind amenajarea , omologarea ,întreţinerea şi exploatarea pârtiilor şi traseelor de schi pentru agrement.
RETEAUA EXTERIOARA DE CANALIZARE APE UZATE MENAJERE.
Evacuarea apelor uzate se face intr-un cămin de canalizare aflat lângă clădirea statiei. Dupa aceea prin reţea de canalizare din tub PVC de diametru de 200 mm ,din PVC, apele uzate vor deversa intr-o fosa septica etansa.
RETEAUA EXTERIOARA DE ALIMENTARE CU APA
Alimentarea cu apa a statiei de plecare se va realiza prin amenajarea unui dren in zona unui izvor dispersat existent de unde apa va ajunge gravitaţional prin intermediul unei conducte de aducţiune la un rezervor de înmagazinare cu capacitatea de 100 mc si care are rolul de compensare a debitelor şi asigurarea rezervei de incendiu de 54 mc.
Din rezervorul de inmagazinare, apa va ajunge gravitaţional in staţia de potabilizare ,aflata la Clădire anexa staţie inferioara.
Ob.06. Drum acces si parcare
In vederea satisfacerii cerintelor de trafic pentru deserirea obiectului se propune amenajarea unui sector de drum cu doua benzi de circulatie si a unei parcari auto pentru 150 de autoturisme, si o statie de microbuz de transport in comun, in apropierea statiei de plecare a telescaunului.
Ob.07 Bileterie, iluminat partie
BILETERIE In vederea fluidizarii accesului la telescaun se va realizarea unui sistem electronic modern de tichetare si care va permite un control fără lacune al turiştilor care vor utiliza instalaţiile de transport pe cablu. Prin centralizarea electronică a datelor se pot obţine mai multe beneficii pentru întreprinzători, inclusiv posibilitatea de conectare cu alte sisteme cum ar fi administrarea locurilor de parcare, închirieri de echipament sportiv, taxe de intrare în centre sportive etc .
Sistemul stochează datele şi permite întocmirea rapidă de rapoarte şi bilanţuri pentru orice instalaţie sau obiectiv racordat la acesta.
Pentru gestionarea şi normalizarea accesului pe pârtii se va folosi un sistem de tiketing integrat, care va asigura un acces controlat al turiştilor la pârtii şi instalaţia de transport pe cablu.
AMENAJAREA CU INSTALAŢIE DE ILUMINAT NOCTURN A PÂRTIEI Tinand cont de faptul ca in sezonul de iarna se intuneca incepand cu ora 16,00, iar programul de functionare favorabil majoritatii schiorilor in perioadele de sfarsit de saptamana si de sarbatori poate fi extins pana pe la ora 2200, se recomanda iluminarea partiei de schi in nocturn.
Sursa: Primaria Bistrita