Home Eveniment Adăpost de urgenţă sub Vârful Ineu! (foto)

Adăpost de urgenţă sub Vârful Ineu! (foto)

by admin
206 views

La acest sfârşit de săptămână jandarmii montani din Rodna au oferit sprijin membrilor Asociaţiei de Turism Montan „Hai pe Munte” Iaşi, echipei Salvamont Rodna şi reprezentanţilor Administraţiei Parcului Naţional Munţii Rodnei, la construcţia unui adăpost de urgenţă pentru turiştii care efectuează trasee în zona Vârfului Ineu. 

           La final de septembrie, s-a derulat etapa a II a, a reamenajării refugiului destinat turiştilor care iubesc muntele şi care întâmpină greutăţi în zona menţionată.

          Jandarmii Montani din Rodna, voluntari din Iaşi, Şanţ şi Rodna, alături de reprezentanţi ai autorităţilor locale şi instituţiile menţionate au finalizat după numeroase peripeţii depăşite cu succes, reamenajarea adăpostului de urgenţă atât de necesar celor aflaţi pe munte în situaţii critice.

             Reprezentanţii Asociaţiei de Turism Montan „Hai pe Munte” Iaşi, iniţiatorii proiectului, recomandă celor care ajung în zonă în perioada sezonului rece, să folosească cu încredere acest adăpost şi să nu îl deterioreze, iar autorităţile vor urmări în limita posibilităţilor menţinerea acestuia într-o stare adecvată şi pe perioada iernii.

În acest moment în zonă stratul de zăpadă este de aproximativ 10 cm.

Informaţii de background

        Adăpostul este situat pe locul celui vechi, sub Vârful Ineu, la altitudinea de aproximativ 2.150 m, pe partea sudică, exact în traseul de bandă roşie, la aproximativ 100 m distanţă faţă de stâlpul indicator din Şaua cu Lac spre Coasta netedă.

Coordonate GPS: N47gr31`20.3” E 24gr 52`57.6”.

         Construcţia are dimensiuni de 2,5m/2m, două paturi de 2m/1,5m, uşă şi geam.Recomandări ale Jandarmilor Montani pentru turişti pentru perioada următoare:

         Muntele nu înseamna numai frumuseţe şi distractie, el poate reprezenta, de asemenea şi un pericol pentru cei care nu respectă regulile elementare de protecţie:



· Nu plecaţi în concediu sau în vacanţă la munte, fără echipamentul adecvat anotimpului;

· Înainte de a pleca în excursie sau drumeţie pe munte documentati-vă asupra itinerarului, situaţiei întreţinerii marcajelor şi asupra prognozei meteo;

· Nu porniţi singuri pe munte, ci în grup de minimum 3 persoane, dintre care cel puţin una să cunoasca temeinic zona respectivă;

· Pe perioada iernii, pe munte evitaţi să strigaţi şi să faceţi orice alte zgomote în zonele unde se pot produce avalanşe. La traversarea pantelor prielnice avalanşelor, trecerea se face la o distanţa de câţiva metri între membrii grupului. Cei din spate vor călca exact pe urma lăsată de capul coloanei;

· Informaţi-vă la cabanieri asupra marcajelor itinerarului pe care doriţi să-l parcurgeţi;

· Nu consumaţi băuturi alcoolice, acestea diminuează capacitatea de efort;


· Acordati toată atenţia alimentaţiei. Pe munte, în sezonul de iarnă se recomandă cu precădere substanţele grase şi zaharoase, citronadele, băuturile calde şi bine îndulcite;


·Trusa medicală minimală nu trebuie să lipsească din rucsac;

· Anuntaţi orice accident prin intermediul 112 şi solicitaţi sprijinul Jandarmeriei Montane Rodna.

You may also like

Leave a Comment