Home Reportaj Profeţia nu este o prezicere

Profeţia nu este o prezicere

by B24
245 views

Profeţia nu este o prezicere, deşi pretinde acest lucru. Profeţia este un fir de ţesătură complexă a sensului, a imaginii generale asupra lumii. În felul acesta ea poate fi văzută ca un mod de viaţă. (Armin Geerz)




Înţelepciunea înseamnă cunoaşterea în profunzime a marilor metafore ale sensului. C.G. Yung.





Cu mii de ani în urmă, învăţaţii maya au prezis că, la data de 21.12.2012, un eveniment de proporţii cataclismice va pune capăt civilizaţiei actuale, dând, poate, naştere alteia noi. Pe măsură ce data fatidică a împlinirii profeţiei se apropie, subiectul este tot mai mediatizat şi capătă amploare.


Detaşându-se de literatura de senzaţie şi de teoriile fataliste ale aşa zisei  Apocalipse după maya, cercetătorul britanic Gerald Benedict, specialist în religie comparată şi filozofie, îşi propune să analizeze celebrele profeţii dintr-o perspectivă realistă, bine documentată, asigurându-ne că acestea nu pot fi înţelese altfel decât plasate în contextul străvechii culturi şi civilizaţii maya. Autorul pune la îndoială interpretarea conform căreia viaţa pe Pământ, aşa cum o cunoaştem, se va sfârşi în 2012. Dimpotrivă, în opinia lui această dată marchează o schimbare în plan spiritual şi intrarea într-o nouă eră.


De noi depinde însă cum vom reuşi să întâmpinăm aceste transformări la nivel individual şi colectiv.






Maya nu este un popor dispărut, şters din istorie, în prezent populaţia numără aproximativ şase milioane de oameni, printre care şi cei ce continuă să menţină vechile tradiţii şi practici legate de calendarul străvechi. Originea civilizaţiei maya este însă obscură şi continuă să fie dezbătută de oamenii de ştiinţă. Printre cele mai fanteziste şi mai şocante teorii este cea privind posibila descendenţă din supravieţuitorii Atlantidei. O altă teorie se referă la vechile migraţii peste strâmtoarea Bering , la finalul ultimei glaciaţiuni. Mai mult plauzibilă însă este descendenţa lor din rândul olmecilor, care au populat zonele de coastă dintre Vera Cruz şi Tabasco.


Nu are sens să intrăm în detaliile descrierii lor fizice sau a multitudinii de dialecte pe care le vorbeau, toate provenind dintr-o singură limbă de bază care a existat înainte de anul 2000 î.e.n. Maya a fost singurul popor din America Centrală care a dezvoltat o formă de scriere bazată pe un alfabet hieroglific de circa 850 de caractere. Erau renumiţi pentru realizările în domeniul matematicii, în special pentru cele cu aplicaţie în astronomie. Dar felul în care ei au ajuns la aceste cunoştinţe continuă să fie un mister antropologic, la fel ca şi originile lor. Puteau să prezică eclipsele de Soare, calculau revoluţia sinodică medie a planetei Venus cu cea mai mare acurateţe, eroarea fiind de numai o zi la 6000 de ani. Aceste cunoştinţe absolut extraordinare de matematică şi astronomie constituie materia primă a calendarelor maya. Arhitectura lor era la fel de uimitoare ca cea a vechiului Egipt. Atât clădirile cât şi dispunerea lor se aseamănă cu constelaţii vizibile de pe Pământ.

Aveau cunoştinţe matematice atât în ceea ce priveşte înregistrarea datelor astronomice cât şi în alcătuirea calendarelor. Se crede că au fost printre primii care au folosit cifra 0.





Profeţiile lor sunt strâns legate de conceptul de timp, aşa cum era el văzut de populaţia maya. Noi percepem timpul ca pe ceva perfect liniar. Se presupune că are un început, care corespunde momentului creaţiei acestei lumi, şi un sfârşit, dacă ni-l putem imagina, care s-ar putea petrece într-un anumit moment nedeterminat din viitor. Cu mult înainte de constituirea calendarului iulian, populaţia maya a alcătuit numeroase calendare şi pentru a le înţelege pe cele mai importante dintre ele, mintea europeanului trebuie să accepte o serie de schimbări considerabile. Nici unul dintre calendarele de bază nu poate fi înţeles fără a se lua în calcul relaţia sa cu celelalte. Se pare că civilizaţia maya a conceput cel puţin douăzeci de cicluri calendaristice, dintre care şaptesprezece sunt atestate. Fiecare dintre acestea are o asociere anume cu Soarele, cu Luna, cu Pământul , cu ciclurile lui Venus, cu durata de viaţă a omului, cu ritualurile, cu organizarea şi planificarea agriculturii sau alte activităţi zilnice. Fiecare calendar constituia o bază de divinaţie şi profeţie, unele calendare par să fie extrem de vechi, şi cu certitudine se bazează pe unele precedente, cum ar fi cele ale olmecilor, pe care le-au moştenit şi perfecţionat. Erau conştienţi, cum suntem şi noi, de moarte, şi cu toate acestea, sistemele lor calendaristice nu lasă nici o urmă de îndoială că înţelegeau foarte bine conceptul de infinit şi trăiau după ritmurile lui. Calendarele au generat cadrul pentru apariţia profeţiilor. Cele mai importante calendare sunt Tun, Tzolk’in, Calendarul Rotund, Calendarul Lung, cele din ciclul lui Venus şi Tun-Uc sau Calendarul Lunii.






Psihicul nostru este alcătuit în conformitate cu structura universului şi ceea ce se întâmplă în macrocosmos se reflectă la un nivel infinitezimal şi foarte subiectiv în psihicul uman.    C.G.Yung





Autorul cercetărilor despre profeţiile maya, Gerald Benedict, a analizat cele douăzeci şi unu de profeţii considerate cele mai importante dintre documentele care au supravieţuit holocaustului cultural săvârşit de misionarii spanioli şi care a produs suferinţe profunde populaţiei maya. Se pare că s-a păstrat doar numele a şase profeţi care au supravieţuit timpului : Ah Xupan, Nauat, Ah Cauil Chel, Napuctun Yabun Chan, Nahau Pech şi Chilam Balam. În afară de acestea , mai există patru codice scrise în hieroglife maya. Codicele de la Paris găsit într-o bibliotecă pariziană în anul 1859, Codicele de la Dresda care a fost descoperit în 1939, Codicele de la Madrid şi Codicele Grolier. În afară de acestea mai există multe inscripţii gravate pe monumente, piramide, stele sau pictate pe obiecte de lut. Complexa şi bogata civilizaţie maya ne-a lăsat o moştenire extrem de durabilă. Viziunea maya şi latura ei profetică se dovedesc relevante pentru lumea noastră într-un mod misterios, ne vorbesc direct despre criza ecologică cu care se confruntă planeta noastră.








Profeţia 1





Profeţiile despre venirea străinilor şi apariţia unei noi religii.





Ahau este începutul numărătorii, deoarece în timpul acestui katun au sosit străinii. Ei au venit din Est. Apoi a început şi creştinismul…Katunul îşi are începutul la Ichcaanzihoo. (Chilam Balam )……Apoi a venit tristeţea cea mare a fiilor nenorocirii noastre, când străinii au sosit de pe mare…În Ahau 8, oraşul Mayapan a fost părăsit din pricina mulţimii de străini. (Chilam Balam).





Mesajul – profeţia vorbeşte despre sosirea catastrofală a străinilor care vor aduce cu ei o nouă religie.


Interpretare – singurul eveniment din istoria lor pentru care mayaşii nu au oferit nici o profeţie a fost declinul şi dispariţia bruscă a propriei civilizaţii. Această lacună rămâne un mister, dar posibilele răspunsuri aruncă o lumină asupra caracterului profetic al culturii în sine. În sec al IX-ea d.Hr. a avut loc o schimbare naturală radicală care a pus capăt perioadei clasice maya, un eveniment marcat de abandonarea bruscă a oraşelor stat din Guatemala şi din zonele joase ale Yucatan. Ca urmare a acestui declin aparent neanticipat s-a constatat o reducere treptată  a inscripţiilor comemorative legate de încheierea katunului.




S-au elaborat mai multe teorii cu privire la dispariţia atât de bruscă a civilizaţiei maya. Inundaţii, cutremure, o cometă, eroziunea solului, foamete, boli, o rebeliune a ţărănimii împotriva clasei aristocrate, etc. Nu există probe arheologice care să susţină în mod irefutabil una din teorii. Fiecare katun avea caracteristici proprii, acoperind în general perioada sec al IX-lea când cultura maya începe să se destrame şi nu ne surprinde deloc că profeţiile bazate pe caracterul acestor katun sunt, în mod hotărât, nefavorabile şi vorbesc despre schimbări radicale. Faptul că aceste evenimente au fost clar indicate era probabil suficient pentru a-i pregăti pe mayaşi, dându-le posibilitatea să reacţioneze sau să se adapteze şi să ia măsurile necesare pentru a preîntâmpina criza. După cum se poate vedea conceptul de schimbare devine unul de importanţă capitală pentru profeţiile care se referă la anul 2012. Dar toate acestea într-un episod viitor…..




You may also like