Situaţia de urgenţă din sudul ţării a scos în evidenţă două cazuri în deplin contrast. În primul rând au ieşit în evidenţă militarii de la Inspectoratele pentru situaţii de urgenţă, armata şi jandarmii prin capacitatea de răspuns, angajament afectiv şi efectiv.
În al doilea rând am remarcat dezordinea şi confuzia totală în care s-au găsit aleşii neamului de la Primul ministru şi până la primarii de comune. Confuzii terminologice, bâlbâieli, ignoranţă, prostie , pasivitate, indiferenţă la suferinţa oamenilor, incapacitate administrativă, necunoaşterea manualelor de intervenţie şi a procedurilor decizionale.
Într-un cuvânt pe această situaţie s-ar putea scrie o antologie a prostiei aleşilor neamului.
Armata, jandarmii şi pompierii au văzut că nu are cine să ia decizii şi văzând dimensiunea suferinţei umane au intervenit unde au putut. Civilii care se îngrămădesc în tribune la festivităţile militare au fugit ca iepurii, s-au ascuns dându-se răniţi, s-au scutit de frig şi de portul bocancilor. Când situaţia s-a mai liniştit în loc să-şi ia în serios atribuţiile în „comitetele pentru situaţii de urgenţă” s-au aşezat la masa negocierilor cu „băieţii deştepţi„.
În acest timp oamenii mureau şi sufereau ca în bătălia de la Stalingrad. În contrast cu o conducere neutralizată de propria ignoranţă de la nivel central şi până la ultimul primar am putut cu toţii remarca o bătrânică pe acoperiş care sfida şi vârsta şi crivăţul şi gerul şi ne arăta puterea ei în raport cu neputinţa administrativă. Aş putea să compar imaginea cu pictura lui Eugen Delacroix „Libertatea conducând poporul „sau cu tabloul lui Constantin Rosenthal în care tot o femeie ilustrează luarea iniţiativei şi a conducerii.
Urmaşa Vrâncioaiei în contrast cu neputinţa aleşilor neamului ne arată vitalitatea românului care nu aşteaptă de la stat decât să nu-l aresteze şi să nu-l pună la săpat Canalul.
Pentru instruirea aleşilor neamului, pentru „situaţiile de urgenţă” contribuabilul a plătit şcolarizarea în anul 2011 a 1693 de persoane (prefecţi , subprefecţi, preşedinţi ai Consiliilor Judeţene, primari ,viceprimari) . Rezultatul deprinderilor, cunoştinţelor şi priceperilor formate pe timpul şcolarizării l-aţi văzut cu toţii. Reformând statul, Boc a redus efectivele pompierilor de 2858 funcţii, în timp ce intervenţiile lor au crescut de la 88 820 în anul 2008 la 228 661 în anul 2011.Pentru a reforma mai tare pompierii le-a scăzut soldele cu 25% şi le-a promis că îi va desfiinţa cu totul.
În anul 2011, la nivel naţional, pompierii au intervenit în 228 861 de cazuri într-un ritm de 626 de intervenţii pe zi. Au stins incendiile la 6044 de case adică echivalentul a patru comune mijlocii. Au salvat din incendii vieţile a 464 de oameni. Dinamica intervenţiilor SMURD de la pompieri a crescut în anul 2011 cu 21 % ( de la 148 626 în anul 2010 la 179 897 în anul 2011) ajungând la un ritm de 493 de intervenţii pe zi. Acţiunile pompierilor sunt de-a dreptul eroice dacă luăm în calcul gradul mediu de dotare care nu depăşeşte 55% din nevoi şi faptul că 82% din autovehicule au îndeplinită norma de exploatare DE DOUĂ ORI.
După atâta reformă a statului cei care trebuie să salveze pe alţii se expun unor riscuri mai mari decât cele în care se găsesc victimele. Obiectivul strategic al pompierilor pentru perioada 2012-2016 este de a construi capacitatea NAŢIUNII de a se stabiliza şi recupera în 72 de ore după producerea unui eveniment catastrofal .
Doamne ajută !
Col. (rez.) Gaftone Ioan
Oamenii de la Urgenţă, în pericol
previous post