Masajul terapeutic utilizeaza manevre tintite, avand ca scop reducerea si eliminarea contracturilor musculare dureroase, imbunatatirea circulatiei sangvine, accelerarea procesului de detoxifiere a organismului.
Una din proprietatile fiziologice esentiale ale muschilor este aceea de a se contracta. Aceasta este provocata de excitanti chimici, termici, mecanici si de alta natura. In grupa excitantilor mecanici intra si masajul care, ca actiune mecanica asupra muschiului, determina contractia acestuia si produce modificari complexe chiar la nivelul celulelor musculare: intensifica procesele metabolice din muschi, reface muschiul obosit prin cresterea schimburilor vasculare cu aport de substante nutritive proaspete si indepartarea reziduurilor, regenereaza si stimuleaza muschii atrofiati, traumatizati si combate depozitele patologice periarticulare.
Totodata, masajul realizeaza calmarea si relaxarea musculaturii in cazul existentei unor crampe sau contracturi musculare prin efectuarea unor manevre realizate cu ritm si intensitate scazuta. Asupra aparatului articular si ligamentar pot interveni anumite tulburari de mobilitate, care pot fi localizate la nivelul articulatiilor coxo-femurale, ale umerilor si ale gleznelor.
Prin manevrele de masaj se poate obtine o mobilitate mai mare ale acestora. Datorita aceelerarii circulatiei de intoarcere sangvine si limfatice se produce micsorarea stazei si a exudatelor in regiunea articulatiilor, a cavitatii abdominale, contribuind la resorbirea edemelor .Masajul poate interveni in functia digestiva, realizandu-se accelerarea tranzitului intestinal.Prin masajul capilar si masajul efectuat la nivelul coloanei cervicale se pot reduce durerile de cap si cefaleea, realizandu-se totodata o decontracturare musculara.
Cea mai importanta influenta a masajului asupra organismului este deschiderea canalelor glandelor sudoripare, favorizarea pierderii de caldura prin transpiratie ducand la detoxifierea organismului deoarece prin sudoare se elimina produsii toxici de metabolism.