Home Interviu ”La sfârşit va fi începutul”, spune Oreste Teodorescu

”La sfârşit va fi începutul”, spune Oreste Teodorescu

by B24
220 views


AWA Group şi Bistriţa24 sărbătoresc astăzi un dublu eveniment, pe lângă cel clasic şi atât de bine cunoscut. De Ziua Naţională a României, într-un cadru de cinci stele, Hotelul Metropolis va găzdui lansarea volumului „Fereşte-mă, Doamne, de prieteni” al cunoscutului istoric american Larry L. Watts, odată cu sărbătorirea a doi ani de existenţă a portalului Bistriţa24. La Bistriţa vor fi prezenţi astăzi, cu această ocazie: Ioan Talpeş, fostul şef SIE, Oreste Teodorescu, realizatorul emisiunii ”Codul lui Oreste”, ziaristul Victor Roncea şi Ovidiu Enculescu, directorul general al Editurii RAO.

Am ocazia să mă reîntâlnesc astăzi, graţie evenimentului, cu un om special şi un prieten drag pe care l-am cunoscut în urmă cu trei ani în aceeaşi linie de subiecte şi preocupări comune, dincolo de ceea ce transmite sticla impersonală a ecranului TV. Oreste Teodorescu, cunoscutul realizator al emisiunii de la Antena2 ”Codul lui Oreste’,’ a acceptat să ne răspundă la câteva întrebări într-o zonă de subiecte care mi-au captat curiozitatea, ocazie cu care i-am răpit şi câteva informaţii în premieră despre cartea sa recent lansată, cea de a treia sa carte, la Târgul Gaudeamus de la Bucureşti, intitulată ”La sfârşit va fi începutul”. Admiratorii săi pot fi prezenţi la Hotel Metropolis, astăzi după-amiază, pentru a achiziţiona şi recentul său volum, care este, aşa cum ne-a mărturisit autorul’,’ o analiză asupra prezentului, asupra a ceea ce se întâmplă cu noi”.

Reporter: De ce un titlu atât de controversat?

Oreste Teodorescu: Ne pregătim pentru o lume nouă. Singurul principiu al unei construcţii durabile este aducerea ordinii in haos. Prefacerile din jurul nostru s-ar putea să ne sperie, atâta vreme cât nu le înţelegem bine, dar să nu uităm că avem puterea divină în cele trei planuri ale realităţii: mental-sentimental-fizic, sau mai precis spus: spiritual-astral-material .Scopul acestei cărţi este tocmai descoperirea cărării care să conducă la o viziune unitară, spirituală şi argumentată a faptului că, indiferent de etnie, religie, cult sau nivel de dezvoltare socio-economico-politică, în ciuda tuturor diferenţelor formale, aparţinem cu toţii Umanităţii, iar istoria nu poate fi decât una comună!” 





P.N.: De câţiva ani buni, gestionezi o zonă de subiecte aşezate la graniţa unor domenii greu accesibile marii mase. Ce mesaj încerci să transmiţi prin gama acestor preocupări şi, în primul rând, cui?



O.T.: Mesajul meu principal este că totul converge spre înţelegerea unui adevăr imuabil – sub acelaşi cer, pe acelaşi pământ, suntem cu toţii fiii şi fiicele cuplului primordial, deci suntem fraţi şi surori, aparţinătorii unui singur popor, numit umanitate. Nu putem încă înţelege asta cu mintea, de aceea ar fi bine s-o coborâm în inimă şi s-o simţim cu sufletul. Povestea devenirii noastre nu poate fi decât una comună! Soarta aceleiaşi familii.





Rep.: Interviurile pe care le-ai acordat până acum în mass media descriu un Oreste complex, cu o bogată experienţă de viaţă. Anii intenşi şi diverşi ţi-au oferit tipul de siguranţă pe care îl emani în emisiuni ca realizator? Sau ce ne ascunzi ca şi ”cunoaştere”?



O.T.: Nu ascund nimic, dar vorbesc doar din ceea ce am trăit şi trăiesc pe deplin! Sunt un om al acţiunii şi un experimentator. Nu cred în cei care povestesc despre viaţă doar din cărţi, fără s-o fi trăit. Siguranţa vine abia după ce te confrunţi singur şi pe deplin cu tine însuţi.





Rep.: Spuneai cândva că, atunci când vine vremea unui subiect apare şi comunicatorul. Cum ai descrie timpurile pe care le trăim acum?



O.T.: Trăim ca să înţelegem că timpul nu este altceva decât unitatea de măsură care permite gândului să devină realitate!





Rep..: Îţi faci bilanţuri în viaţă, de care fel şi cât de des?



O.T.: Nu. Pentru mine contează doar puterea lui aici şi acum. Nu trăiesc din trecut şi nu mă îmbăt cu viitor. Ştiu că toate sunt consecinţele unui singur moment, aici şi acum. Cine are minte să priceapă!





Rep.:  Există certitudini în viaţă? Care sunt acestea pentru tine?



O.T.: Eu nu sunt eu, eu mă definesc prin toţi fraţii şi surorile mele! Este certitudinea mea!





Rep.: Criza planetară pe care o resimţim cu toţii are vreo reţetă pentru a putea fi traversată mai simplu, mai puţin încrâncenat?




O.T.: Nu este o criză a planetei, ci a omului. Când vom înţelege raportul cauză-efect nu vom mai comite atâtea abuzuri asupra naturii şi a semenilor, căci ele nu sunt altceva decât oglinda în care ne privim!

You may also like