Home Politic Ioan Mircea Paşcu: „Raportul privind structurile militare ale UE: situația actuală și perspective”

Ioan Mircea Paşcu: „Raportul privind structurile militare ale UE: situația actuală și perspective”

by B24
159 views

Vicepreşedintele Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European (AFET) Ioan Mircea Paşcu a subliniat, marţi, la Bruxelles, în cadrul reuniunii Subcomisiei pentru securitate şi apărare (SEDE): „dacă nu vrem să periclităm securitatea cetăţenilor europeni trebuie să acţionăm ferm pentru a opri hemoragia de putere militară a Europei”. 

        Paşcu este raportorul din umbră al  Grupului S&D pentru „Raportul privind structurile militare ale UE: situaţia actuală şi perspective”. SEDE a analizat marţi documentul de lucru care conturează principalele elemente ale Raportului.

       „Europa creează numeroase instrumente în domeniul apărării şi  securităţii comune, cum ar fi grupurile tactice de luptă (Battle groups) dar, când trebuie să folosim aceste elemente, nu o facem şi sfârşim prin a improviza. Ne putem întreba de ce investim în lucruri pe care nu le utilizăm, mai ales în condiţiile în care Europa se confruntă cu o hemoragie de putere militară”, a punctat europarlamentarul PSD.

      În opinia lui Ioan Mircea Paşcu: „această pierdere de putere militară, o adevarată „hemoragie”, are trei mari dimensiuni: diminuarea capacităţilor militare (inclusiv prin vânzarea lor către alţi actori, chiar competitori),  scăderea experienţei de luptă a militarilor şi, în mod particular, scăderea drastică a bugetelor pentru apărare”

       Referindu-se la soluţiile care se caută pentru cele trei probleme, europarlamentarul PSD a reiterat încercările din cadrul NATO şi UE  de a înlocui experienţa directă de luptă cu exerciţii şi simulări sau organizarea unor reuniuni la cel mai înalt nivel pentru a găsi soluţii pentru oprirea declinului accelerat al bugetelor militare. 

       Paşcu a avertizat că „riscăm să ajungem la fundul sacului şi că soluţiile de punere în comun a capabilităţilor (pooling  and sharing) nu vor funcţiona dacă vom fi nevoiţi să „punem în comun lipsa” de capabilităţi”.

       Salutând prima dezbatere substanţială pe subiectul raportului, vicepreşedintele AFET a concluzionat: „toate acestea trebuie luate în calcul în perspectiva importantului Consiliu European din decembrie 2013 care va fi dedicat PSAC (Politica de securitate şi apărare comună). Concluziile raportului la care lucrăm vor fi relevante pentru această reuniune la vârf”.

         

                                                                   

You may also like