Într-un interviu acordat postului de televiziune Russia Today, în toamna lui 2011, Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, a numit Facebook “cea mai înspăimântătoare maşină de spionaj inventată până acum” şi că reţeaua de socializare Facebook nu este altceva decât “o uriaşă bază de date” care poate fi “folosită oricând de serviciile de spionaj din Statele Unite ale Americii”.
În primele nouă luni din anul 2010 Facebook a înregistrat un profit net de 355 de milioane de dolari, la venituri de 1,2 miliarde de dolari.
În România Facebook avea 0,5 milioane de utilizatori în ianuarie 2010 şi 2,4 milioane în ianuarie 2011. În septembrie 2011 România avea peste 3,7 milioane de utlizatori de Facebook.
Cuvântul englez, Facebook s-ar traduce prin „album cu (fotografii de) chipuri”, însemnând albumul, tipărit sau online, de la început de semestru de la multe universităţi americane, conţinând fotografia şi numele studenţilor, alcătuit cu scopul de a uşura luarea de contact între studenţi.
Deasemenea tot Facebook se mai numeşte un site web de tip reţea de socializare din Internet, creeat de către Mark Zuckerberg în anul 2004 pentru a oferi posibilitatea de a contacta persoane apropiate, dar şi persoane încă necunoscute.
În acest moment Facebook este una dintre cele mai răspândite reţele sociale din lume. Utilizatorii pot intra în această reţea din orice loc unde există acces la Internet pe baza unei parole, stabilite iniţial odată cu completarea formularului de înscriere, atentie, conţinând o serie întreagă de întrebări personale.
În septembrie 2011 site-ul Facebook avea circa 750 milioane de membri în toată lumea, în prezent probabil depăşeşte cu mult un milliard de utilizatori. Apreciat a fi al doilea sit social mondial după google.com, luat după numărul de vizite, Facebook face parte din fenomenul recent denumit Web 2.0.
Creat iniţial la Harvard, SUA, Facebook era la origine o reţea socială cu circuit inchis pentru studenţii acestei universităţi; ulterior ea s-a deschis şi altor universităţi americane. La început verificarea apartenenţei la universitate se făcea prin adresa de poştă electronică (e-mail) a studentului, dar începând din septembrie 2006 reţeaua este deschisă tuturor. Imediat reţeaua Facebook a devenit foarte populară dar şi controversată, fiind interzisă în câteva ţări din Orientul Mijlociu.
De asemenea, prin intermediul acestei reţele au fost provocate şi coordonate manifestaţiile de protest din Republica Moldova şi Iran, şi revoluţiile din Libia, Egipt şi mai nou Siria.
Este un fapt mai mult decât evident, Facebook, Google, Yahoo, au in interiorul lor platforme construite special pentru spionajul american.
“Toata lumea ar trebui să înţeleagă că atunci când adaugă prieteni pe Facebook, munceşte gratis pentru agenţiile de spionaj ale Statelor Unite şi le creează baza de date” a mai spus Assange. Reţeaua socială Facebook, a mai precizat parintele Wkileaks “nu este condusa de institutiile guvernamentale, ci doar le ofera acces, in mod automat, la orice informative”.
Potrivit lui Assange, Facebook si alte site-uri au instrumente incorporate prin care serviciile secrete din SUA pot spiona utilizatorii serviciului.
Informaţiile user-ilor, inclusiv numele, locaţiile, relaţiile, prietenii şi comunicatiile se află la dispoziţia autorităţilor.
Faptul că reţeaua Facebook este folosită ca un instrument de spionaj, de culegere de date si informaţii nu este o noutate. Majoritatea serviciilor de informaţii îşi instruiesc oameni pentru a putea folosi site-urile de socializare asemeni unor instrumente prin care pot descoperi membri ai unor reţele teroriste, culegere de informaţii, dar şi pentru a aduna probe împotriva unor suspecţi.
Julian Assange, creatorul Wikileaks, aflat în război deschis cu SUA, susţine că guvernul american are libertatea de a spiona după bunul plac, fără a urma procedeele legale.
“De fiecare dată când utilizatorii adaugă în listă un nou prieten nu fac altceva decât să ajute serviciile de spionaj”.
Folosirea reţelei Facebook este, din punctul de vedere al lui Julian Assange , un lucru periculos, pentru că cei care o utilizează fac publice informaţii precum numele, adresa, relaţiile în care se află, numele rudelor şi modul în care aceştia comunică între ei.
Tot el mai susţine că arhivarea unor dosare pentru fiecare persoană în parte este costisitoare pentru serviciile de spionaj americane şi că de aceea sunt folosite reţelele de socializare pentru a procesa automat datele.
Fondatorul Wikileaks mai susţine că dezvăluirile care apar pe site-ul său nu sunt altceva decât “vârful icebergului” şi că este doar o chestiune de timp până când informaţiile cu adevărat periculoase vor deveni cunoscute publicului larg.
Adresându-se studenţilor de la prestigioasa universitate britanică Cambridge, Julian Assange a afirmat că Internetul, şi în special reţeaua socială Facebook, reprezintă pentru Guverne una dintre cele mai importante modalităţi de spionare a oamenilor.
“Internetul este cea mai mare maşinărie de spionaj pe care lumea a cunoscut-o vreodată”, a afirmat el.
Creşterea puterii acestei tehnologii ajută regimurile tiranice, a continuat el. “Nu este o tehnologie care favorizează libertatea de exprimare, nu este o tehnologie care favorizează drepturile omului”, a subliniat Assange.
“Este mai degrabă o tehnologie care poate fi folosită pentru a instaura un regim totalitar de spionaj fără precedent”, a adăugat el.
Sursa foto:nuz.com