Cu 12 puncte din partea publicului şi 8 de la juriu, Cezar a ieşit pe primul loc la selecţia naţională câştigand finala Eurovision România 2013, după ce a obţinut cele mai multe puncte în urma cumulării votului publicului şi al juriului, în show-ul transmis sâmbătă, 9 martie, în direct.
Piesa lui, It’s My Life, compusă de Cristian Faur, a primit cele mai multe voturi din partea telespectatorilor (9.774, dintr-un total de 42.567), obţinând 12 puncte din partea acestora, cărora li s-au adăugat 8 puncte de la juriul de specialitate.
Emoţionat până la lacrimi, artistul a mulţumit tuturor celor care au făcut posibilă împlinirea visului său: „Le mulţumesc fanilor! Nu e nimic fals, datorită vouă am ajuns aici şi datorită vouă trăiesc un vis. Până în urmă cu puţin timp, nu eram cunoscut în ţară, iar în trei săptămâni am câştigat atâţia prieteni! Mulţumesc mult familiei, fraţilor mei de acasă, mamei mele şi tatălui, care mă priveşte din cer”.
Locul al doilea a fost obţinut de Electric Fence, cu 19 puncte (12 juriu şi 7 televot), iar al treilea Luminiţa Anghel (10 puncte juriu, 8 puncte televot). Robert Turcescu şi Casa Presei s-au clasat pe a patra poziţie (2 puncte juriu şi 10 televot), iar Elena Cârstea a ocupat locul al cincilea (7 puncte juriu, 4 televot). În clasamentul final, Tudor Turcu s-a clasat al şaselea (4 puncte juriu, 6 televot), urmat de Al Mike feat. Renée Santana (6 puncte juriu, 2 televot). Cu 0 puncte de la juriu şi 5 din partea telespectatorilor, Narcis Iustin Ianău a ocupat poziţia a opta, la fel ca FreeStay (5 puncte juriu, 0 televot). Penultimele locuri, la egalitate, au fost ocupate de Cristian Prăjescu (0 puncte juriu, 3 televot) şi Ovidiu Anton (3 puncte juriu, 0 televot). Clasamentul se încheie cu Andrei Leonte (1 punct juriu, 1 televot).
Juriul de specialitate al finalei selecţiei naţionale a fost compus din Ştefan Naftanailă, realizator Radio România, Mihai Ogăşanu, compozitor, regizorul muzical Alexandra Cepraga, compozitorul Eduard Cârcotă, compozitorul Andrei Tudor, artista Crina Mardare şi preşedintele juriului, compozitorul George Natsis. Membrii juriului au felicitat toţi concurenţii, dar şi echipa TVR, pentru spectacolul Eurovision 2013. Doi dintre membrii juriului au ţinut să explice votul lor: „Am ţinut cont că România participă la un concurs internaţional de muzică al anului 2013”, a afirmat Crina Mardare, iar Ştefan Naftanailă, singurul care nu a acordat niciun punct piesei Unique, a Luminiţei Anghel, şi-a motivat alegerile astfel: „Am votat ţinând cont de calitatea piesei, a interpretării şi de capacitatea interpretului de a face faţă acestui concurs”.
La rândul său, Dan Manoliu, manager de proiect, a precizat: „Echipa care a realizat Eurovisionul în acest an a avut un singur scop: ca toţi interpreţii să fie mulţumiţi de condiţiile create de TVR. A fost o surpriză pentru mine votul lui Ştefan Naftanailă, care este un profesionist al radioului public, dar criteriile după care a votat îi aparţin în totalitate. Le mulţumesc prezentatorilor, care pentru noi, cu toate că sunt patru mari vedete, s-au supus unui program extrem de dur şi au făcut faţă cu brio provocării de a prezenta selecţia naţională. Cezar Ouatu, prin vocea sa, aşezată de compoziţia lui Cristian Faur, nu are decât două opţiuni: să ducă România în finală şi apoi foarte sus”.
Cezar s-a născut într-o familie de muzicieni, studiind pianul de la vârsta de 6 ani. A terminat liceul de muzică CARMEN SYLVA din Ploieşti, apoi secţia canto clasic la Conservatorul G.Verdi din Milano, una dintre cele mai importante şcoli de muzică din lume. A câştigat premii la importante concursuri internaţionale de canto în Barcelona, Dresda, Milano, Monaco, San Marino. Are o carieră de peste 10 ani în lumea operei internaţionale, cu spectacole în cele mai mari săli şi teatre din lume. Din 2012, a decis să abordeze genul pop opera, îmbinând cele două genuri, într-un concept inovativ şi original pe plan mondial. Pentru anul 2013, Cezar are deja în plan două colaborari internaţionale de anvergură, alături de Andrea Bocelli şi Angela Gheorghiu, urmând ca în acelaşi an să lanseze un single scris special pentru el de legenda muzicii electronice, Vangelis.
Anul acesta, la Eurovision participă 33 de ţări, dintre care 16 concurează în prima semifinală, cea din 14 mai, iar 17 ţări luptă în cea de-a doua semifinală, din 16 mai. Romania va intra in partea a doua a semifinalei din 16 mai alaturi de Israel, Norvegia, Albania, Ungaria, Elveţia, Georgia, Grecia si Armenia. În prima parte din cea de-a doua semifinala vor concura Letonia, Azerbaijan, Malta, Islanda, San Marino, Macedonia, Finlanda şi Bulgaria.
Fanii Eurovision sunt aşteptaţi duminică, 10 martie, de la ora 19.00, la un program dedicat evenimentului, în direct la TVR 1 şi TVR HD. Emisiunea va cuprinde parcursul de până acum al învingătorului şi primele gânduri înainte de finala de la Malmö. Vor mai fi prezenţi Dan Manoliu, gazdele din Camera Verde, Oana Vlădescu şi Toader Păun, dar şi jurnalişti interesaţi de fenomenul Eurovision.