Premierul Emil Boc a declarat că România este pregătită să adere la Schengen, deoarece a îndeplinit toate condiţiile tehnice, dar că pot apărea probleme dacă regula UE, conform căreia de aceste condiţii tehnice nu trebuie legate alte elemente, nu este respectată.
Guvernul va evalua în următoarea perioadă dacă facilităţile acordate angajatorilor şi salariaţilor prin procedura şomajului tehnic trebuie prelungite sau nu şi pentru acest an, a declarat, vineri, premierul Emil Boc, la finalul unei întâlniri cu oamenii de afaceri, scrie Mediafax.
În primăvara anului trecut, Guvernul a decis să prelungească, pentru perioada februarie-31 decembrie 2010, facilităţile acordate angajatorilor conform OU 28/2009 privind la şomajul tehnic.
Facilităţile constau în scutirea angajatorilor aflaţi în situaţia de reducere sau întrerupere temporară, totală sau parţială, a activităţii, de la plata contribuţiilor de asigurări sociale, pentru maximum 90 zile.
De aceleaşi scutiri beneficiază şi salariaţii acestor angajatori care au contractul de muncă suspendat.
De asemenea, pe aceeaşi perioadă de 90 de zile, salariaţii primesc o indemnizaţie neimpozabilă, în valoare de 75% din salariul de bază, perioadă care constituie stagiu de cotizare fără plata contribuţiei.
Efortul financiar din bugetul general consolidat a fost estimat pentru anul trecut la 439,2 milioane lei (din care un minus de 73,8 milioane lei la venituri obţinute din impozitul pe venit şi un minus de 365,4 milioane lei la contribuţii de asigurări), pentru aproximativ 200.000 angajaţi trimişi în şomaj tehnic.
Guvernul va modifica legislaţia privind combaterea evaziunii fiscale, pentru a elimina „şmecherii” precum cele în care produsele sunt vândute prin dumping sub preţul accizelor, şi va perfecţiona, în următoarele şase luni, sistemul declaraţiei unice de plată a taxelor, a declarat premierul Emil Boc.
„Vom modifica şi legislaţia privind evaziunea fiscală, acolo unde există încă şmecherii ca vânzarea produselor sub preţul accizelor, prin dumping”, a spus Boc.
Şeful Guvernului a reluat totodată posibilitatea ca nivelul costurilor cu forţa de muncă să fie redus în a doua parte a anului, în funcţie de evoluţia economiei.
Guvernul în formula actuală este singurul apărător al cotei unice, motorul creşterii economice, dar România se află în prezent în pericolul de a cădea din nou în patima populismului şi a promisiunilor fără acoperire care pot anula efortul de ajustare a sistemului bugetar, consideră premierul Boc.
„România are acest mare pericol de a cădea din nou în patima populismului, a promisiunilor fără acoperire care ar anula tot efortul de a ajusta economia şi sistemul bugetar în concordanţă cu posiblităţile existente. Acest lucru nu trebuie să fie pierdut din motive politicianiste”, a spus Boc, la finalul unei întâlniri cu oamenii de afaceri.
El a arătat că viitorul acord de tip preventiv care va fi încheiat cu Fondul Monetar Internaţional se va concentra pe realizarea creşterii economice şi identificarea soluţiilor de atragere a mai multor resurse financiare pentru plata salariilor şi pensiilor.
Guvernul va lua o decizie în privinţa eliminării subvenţiilor la încălzire în primăvara acestui an, după ce strategia de dezvoltare a sistemului de termoficare va fi finalizată, a declarat, vineri, premierul Emil Boc, întrebat dacă Executivul îşi va respecta angajamentul din înţelegerea cu FMI.
”Vom discuta după finalizarea strategiei privind termoficarea, în primăvara acestui an”, a spus Boc.
Foto: gov.ro