Undeva la 500 de metri de podul Jelnei, după ce parcurgi un drum de ţară plin de denivelări şi curbe şi o mică pădurice vezi în spatele unei porţi ceea ce acum doi ani şi ceva voia să se numească Bistriţa Hills.
Bistriţa Hills trebuia să reprezinte o oază de linişte pentru bistriţenii care îşi permit o mică locuinţă şi o doresc într-o zonă liniştit, departe de zumzetul oraşului. Dezvoltatorul şi administratorul firmei, Jigmond Ricardo, promitea încă din 2009 vile cochete cu 2-3 dormitoare, cu dressing-uri, băi cu dotări pentru hidromasaj, bucătărie utilată cu toate facilităţile, parcare, spaţii verzi şi pavaje exterioare. Pe dealurile Jeleni ar fi trebuit să ia naştere proiectul care avea de gând să dea o lecţie de urbanizare în stil occidental. Erau programate 75 de vile, numărul ajungând în final la 65.
Prima piedică în calea avântului dezvoltatorului bistriţean a fost pusă de Primăria Bistriţa care, deşi îi aprobase certificatul de urbanism, nu i-a aprobat autorizaţia de construcţie. Administratorul firmei, Jigmond Ricardo, nu s-a lăsat intimidat şi a cerut printr-un dosar de contencios administrativ obligarea Primăriei Bistriţa să emită autorizaţia de construcţie. Acţiunea i-a fost însă respinsă fiind considerată nefondată.
Firma care trebuia să ajute proiectul să se materializeze este SC Univversal Developments SRL care a fost înfiinţată în iulie 2006 şi are ca obiect principal de activitate lucrări de construcţii clădiri rezidenţiale şi nerezidenţiale. Firma înregistra în 2007 pierderi foarte mari, de peste 258.000 de lei şi datorii de 1.646.516 lei şi nicio cifră de afaceri. Pentru 2008 nu există un bilanţ contabil, iar în 2009, pierderile sunt de peste 44.000 de lei şi datoriile de 122.113 lei, iar cifra de afaceri este de 7.798 lei.
Tot în 2007 a început cuplul de englezi să pompeze bani în ceea ce avea să se numească Bistriţa Hills, având vaga impresie că au parte din acţiunile firmei care avea să dea o lecţie de modernism şi urbanizare celorlalţi dezvoltatori bistriţeni care-şi încercau norocul în prag de recesiune.
Cum arată proiectul în 2011 după ce ar fi trebuit să se investească în el peste 1 milion 200 de mii de euro în el?
Panorama uşor umbrită de mica pădurice pare să-i dezamăgească pe cei care sperau ca o minune urbanistică să răsară în valea din apropierea podului Jelnei. Intrarea este marcată cu o poartă larg deschisă, specificându-se că accesul este interzis, mai mult semnalizându-se şi faptul că obiectivul, care o fi el, este păzit de o firmă specializată din Bistriţa. Printre copacii înverziţi se poate observa casa administratorului şi încă câteva şantiere părăsite, semn că cele 65 de vile, anunţate şi printr-un panou la intrarea pe strada plină cu denivelări, nu au de gând să apară prea curând.
Momentan procurorii au pus sechestru pe toate bunurile firmei şi ale administratorului, acesta fiind cercetat pentru înşelăciune şi spălare de bani, fiind probabil şi motivul pentru care nu s-a putut observa nici un picior de om prin apropiere…