Home Actualitate Comunicat de presă. AJOFM informează despre serviciile gratuite ale şomerilor, acordarea primelor şi reducerea unor măsuri.

Comunicat de presă. AJOFM informează despre serviciile gratuite ale şomerilor, acordarea primelor şi reducerea unor măsuri.

by admin
217 views

 Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Bistrita – Nasaud va face cunoscute principalele modificari si completari aduse Legii nr.76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, precum si Legii nr.116 / 2002 privind prevenirea si combaterea marginalizarii sociale, de catre Legea nr. 250/19.07.2013. Aceasta lege vizeaza noi masuri de stimulare a ocuparii si adaptarea acestora la cerintele actuale ale pietei muncii. 

  • Acordarea de servicii gratuite de evaluare a competentelor dobandite pe alte cai decat cea formala, cu scopul de a facilita si urgenta obtinerea unui certificat de competente profesionale;

In vederea certificarii competentelor profesionale obtinute pe alte cai decat cele formale, persoanele aflate in cautarea unui loc de munca inregistrate la agentia pentru ocuparea fortei de munca, pot beneficia, in mod gratuit, de servicii de evaluare si certificare a competentelor profesionale dobandite pe alte cai decat cele formale, a caror finantare se asigura din bugetul asigurarilor pentru somaj, o singura data, pentru fiecare perioada in care se afla in cautarea unui loc de munca.

  • Acordarea primelor de mobilitate inclusiv somerilor de lunga durata, masura ce tinteste stimularea mobilitatii teritoriale in vederea ocuparii, prin acordarea primei de incadrare si a primei de instalare;

Prima de incadrare si prima de instalare, denumite in continuare prime de mobilitate, se acorda la cerere si somerilor de lunga durata inregistrati la agentie, care nu beneficiaza de indemnizatie de somaj. Prin somer de lunga durata se intelege, persoana care este somer pe o perioada mai mare de 12 luni, in cazul persoanelor cu varsta de minimum 25 de ani si pe o perioada de 6 luni, in cazul persoanelor cu varsta cuprinsa intre 16 si 25 ani.

  • Reducerea conditiilor de implementare a unor masuri active prin reducerea de la 3 la 1,5 ani (18 luni), respectiv de la 2 la 1,5 ani (18 luni), a obligatiei de mentinere a raporturilor de munca sau de serviciu pentru angajatorii care angajeaza absolventi in conditiile art.80, respectiv someri in varsta de peste 45 ani, someri care sunt parinti unici sustinatori ai familiilor monoparentale si personae cu handicap, in conditiile art.85;
  • Participarea pe piata muncii a tinerilor cu risc de marginalizare sociala, prin stimularea angajatorilor care incadreaza tineri aflati in aceasta categorie, masura prin care acesti angajatori numiti de insertie, beneficiaza pentru fiecare tanar angajat, din aceasta categorie, lunar, la cerere, din bugetul asigurarilor pentru somaj, de o suma egala cu salariul de baza stabilit la data angajarii tanarului, dar nu mai mult de 2 ori valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare la data incadrarii in munca, pentru o perioada egala cu perioada contractului de solidaritate incheiat intre agentie si tanarul respectiv, pe o perioada de pana la 3 ani, dar nu mai putin de 1 an. De asemenea, acesti angajatori de insertie mai pot beneficia pentru o perioada de maximum 2 ani de acordarea unei sume lunare in cuantum de 50% din indemnizatia de somaj cuvenita conform legii, pe care tanarul ar fi primit-o daca ar fi fost disponibilizat la data expirarii contractului individual de munca daca, dupa aceasta data, incheie pe perioada nedeterminata un contract individual de munca, incheiat intre tanarul cu risc de marginalizare sociala si angajator.

Legea nr. 250/2013 a fost publicata in data de 24 iulie 2013 in Monitorul Oficial al

Romaniei, iar in termen de 60 de zile de la data publicarii, Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice va modifica in mod corespunzator Normele Metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 si procedurile privind accesul la masurile pentru stimularea ocuparii fortei de munca.

Intocmit,

 PREDA ADINA – consilier EURES

You may also like

Leave a Comment