În urma dezvălurilor celor de la Wikileaks privind activităţile desfăşurate de cei de la Stratfor, CIA-ul din „umbră” a ieşit la atac. Stratfor nu ascunde faptul că este un furnizor pe bază de abonament, de „analize geopolitice” (circa 300.000 de clienţii) cu metode de strângere de informaţii bazată pe tehnici şi proceduri specifice serviciilor de informaţii. În fapt, Stratfor este o firmă privată de informaţii secrete, care se bazează pe „informatori”din guvernul american, din alte guverne străine, cu agenţii străine de informaţii cu reputaţii discutabile şi nu în ultimul rând jurnaliştii.
WikiLeaks a publicat deja primele 200 de e-mailuri dintre cele 5 milioane obţinute de pe serverele Stratfor, cu ajutorul hacherilor de la Anonymus printr-o serie de atacuri informatice întreprinse în decembrie 2011. Aceştia au transferat e-mailurile către WikiLeaks în săptămânile ce au urmat atacurilor. Ulterior WikiLeaks a recrutat, conform propriilor declaraţii, 25 de parteneri media cu care să poată lucra împreună la anliza uriaşului volum de informatii.
WikiLeaks a declarat că primele documente care au fost dezvăluite conţin detalii despre modul în care funcţionează acest adevărat “serviciu secret din umbră” din sectorul privat, despre legăturile care există între guverne şi serviciile de informaţii private şi chiar unele comentarii privind WikiLeaks.
„Materialele conţin informaţii clasificate despre atacurile guvernului SUA împotriva lui Julian Assange şi a WikiLeaks, precum şi despre propriile tentative ale Stratfor de a submina WikiLeaks”,……. „Sunt peste 4.000 de e-mailuri care menţionează WikiLeaks sau numele lui Assange. E-mailurile dezvăluie de asemenea rotaţia de cadre care există în SUA între companiile private de informaţii şi instituţiile statului”.
Primul set de documente publicate conţine informaţii despre măsurile luate pentru a urmări, la cererea unor mari companii, activităţile unor activişti şi ale unor organizaţii nonguvernamentale, prin monitorizarea presei, precum şi informaţii din sectorul financiar.
Se pare că şi compania Coca-Cola a angajat Stratfor pentru a cerceta trecutul unor activişti canadieni ai organizaţiei de apărare a animalelor Peta, cu ocazia jocurilor olimpice de iarnă de la Vancouver, din 2010.
Multe e-mailuri, de asemenea aruncă lumină asupra modului intim în care funcţionează o asemenea companie, care s-a dovedit a fi obiect de fascinaţie pentru activiştii de pe internet dornici să expună pericolul reprezentat de serviciile secrete din sectorul privat.
Stratfor a catalogat gestul Wikileaks de publicare a e-mail-rilor drept o „încălcare deplorabilă a confidenţialităţii”. Acest lucru reprezintă o intruziune nefericită şi ilegală a vieţii private, sustine Stratfor, într-un comunicat de presă, dat publicitătii ieri.
Potrivit Stratfor, unele dintre aceste adrese de e-mail ar putea fi falsificate sau modificate pentru a include inexactităţi, altele, admit că ar putea fi autentice.
“Nu vom valida niciuna. Deşi proprietatea noastra a fost furată, nu vom fi victime de doua ori întrebându-ne ce s-a întâmplat. Pentru abonaţii şi prietenii Stratfor, subliniem că divulgarea acestor adrese de e-mail nu înseamnă că a mai avut loc un atac asupra computerelor şi sistemelor de date ale Stratfor. Sistemele de date ale Stratfor, la care am muncit din greu de la atacul din decembrie, rămân sigure şi protejate. Împreună cu atacul de anul trecut, publicarea acestor adrese de e-mail reprezintă un atac direct la adresa Stratfor. Aceasta este o altă încercare de reduce la tăcere şi de a intimida compania si o vom respinge. Sub conducerea fondatorului şi a CEO-ului, George Friedman, Stratfor nu va fi redusă la tăcere şi va continua să publice analize geopolitice pe care prietenii şi abonaţii noştri au ajuns să se bazeze. După cum am spus, Stratfor a lucrat pentru a construi o bună reţea de surse în ţări din întreaga lume, la fel cum ar proceda orice publicaţie globală de analiză geopolitică. Am făcut acest lucru într-un mod simplu şi ne-am angajat să îndeplinim cele mai înalte standarde de conduită profesională. Stratfor nu este o organizaţie a guvernului şi nu are legături cu guvernul. E-mail-urile reprezinta o proprietate privată. La fel ca toate e-mail-urile private, acestea au fost scrise la întâmplare şi nimeni nu se astepta ca altcineva, în afară de expeditor şi destinatar, să vadă conţinutul acestora. Ele ar trebui citite ca atare. Stratfor întelege că acest atac şi consecinţele sale, inclusiv dezvăluirea informaţiilor de către Wikileaks, au creat dificultăţi abonaţilor, prietenilor şi angajaţilor noştri. Ne cerem din nou scuze pentru problemele provocate de acest incident şi apreciem profund loialitatea demonstrată pentru Stratfor în urma atacului de anul trecut. Vrem să vă asigurăm de angajamentul Stratfor în recâştigarea încrederii faţă de publicul sau şi vom continua să facem ceea ce ştim mai bine, crearea şi publicarea de analize geopolitice”, spun cei de la Stratfor.
Wikileaks vs Stratfor II
previous post