Home Politic Viorica Dăncilă: Cer demisia consilierului prezidenţial Sebastian Lăzăroiu

Viorica Dăncilă: Cer demisia consilierului prezidenţial Sebastian Lăzăroiu

by admin
219 views

Semnalez, cu îngrijorare, escaladarea limitelor cinismului şi ironiei, într-o situaţie pe cât de explozivă, pe atât de neclară. Cazul dosarului de cercetare penală, cu subiect SC Antena 3 SA, subiect de altfel important şi serios, devine motiv pentru exprimarea fără reţineri a unor comportamente dintre cele mai ciudate şi mai lipsite de simţul măsurii. 

            Apariţia unei fotografii, ulterior ştearsă, pe contul de Facebook al unui consilier prezidenţial, în care una din prezentatoarele postului, prezintă ştirile din spatele unor gratii, poate nu ne-ar fi determinat să luăm atitudine, şi să ne exprimăm totalul dezacord, dacă s-ar fi dovedit că respectivul cont de socializare aparţine unui puşti, minor, care face glume din ultima bancă, şi care nu a aprofundat încă lecţiile de civism, egalitate între sexe, drepturile omului.

         Când însă genul acesta de derapaje comportamentale apar la persoane cu funcţii publice la cel mai înalt nivel, suntem obligaţi să reacţionăm cu vehemenţă.

         Constatăm cu surprindere, că, după ani de discuţii libere şi evoluţii sociale tomurile întregi de acte, discutate, tipărite şi aprobate de Consiliul European, Parlamentul European, Consiliul de Miniştri, Curtea de Justiţie şi oricare alt organism sau instituţie internaţională la care ne raportăm, dispar ca prin farmec, şi lasă loc atitudinilor rău-voitoare, în momente în care, dacă nu poţi da dovadă de profesionalism, poţi măcar să te abţii, pentru că funcţia, pe care vremelnic o deţii te obligă la un comportament, măcar decent.

          Dincolo de amănuntele de ordin juridic ale egalităţii de şanse, ale drepturilor omului, ale multor discuţii pe tema eliminării oricăror forme de discriminare ale femeilor, pentru că am învăţat şi noi, de-alungul celor 24 de ani de democraţie, că aceste teme nu trebuie să fie utopice şi iluzorii, ci reale şi concrete, ar trebui să stea respectul pentru semenii noştri. Sper însă, că gândesc bine, atunci când spun că, aceste valori morale, transpuse în reglementări juridice, nu ar trebui să intre niciodată în vacanţă, nici vara şi nici iarna, să nu depindă de prognoza meteo şi nici să nu fie doar un lung şir de cuvinte frumoase, cu care să ne împodobim discursurile.

         Cer prin această scrisoare deschisă, în calitatea mea de europarlamentar,  demisia domnului consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu, pentru că, situaţia jurnalistei românce, pusă în situaţia jignitoare, în care a vizualizat-o o ţară întreagă este inacceptabilă. Şi dincolo de milioanele de oameni, care au posibilitatea de a avea o părere personală, şi pentru care doamna Mihaela Bârzilă şi-a făcut întotdeauna cu promtitudine şi deontologic meseria, cred că mai importantă este imaginea ei de femeie şi de mamă. Consider că acestea sunt întotdeauna două lucruri care trebuie să depăşească ringul vieţii politice şi care nu trebuie să facă din persoane victime sigure. Că imaginea publică a  jurnalistei a fost afectată, este indiscutabil, ceea ce noi mai avem de făcut este doar să luăm o atitudine corectă, în aşa fel încât, peste puţin timp acest nefericit eveniment să fie reparat.

Dincolo de atacurile total neindicate pentru un consilier prezidenţial la adresa libertăţii presei îmi exprim speranţa că acest nefericit incident să fie sancţionat şi prin luările de poziţie ale tuturor colegilor europarlamentari indiferent de familia politică din care fac parte.

         De asemenea, dacă domnul Lăzăroiu va continua să deţină funcţia de consilier prezidenţial, voi adresa rugamintea  doamnei comisar european pentru justiţie, Viviane Reding, la începutul sesiunii Parlamentului European, să ia atitudine faţă de acest incident, să descurajeze amplificarea sau permanentizarea acestor tipuri de reacţii.   

You may also like

Leave a Comment