Home Agricultură Un CAP nedesfiinţat la revoluţie face super-profit şi dă tractoriştilor salarii de 2300 euro

Un CAP nedesfiinţat la revoluţie face super-profit şi dă tractoriştilor salarii de 2300 euro

by B24
556 views

Un fost CAP din Romania face profit anual de peste 1 milion de euro, tractoristii si toti cei care conduc masinariile de cules recolta sunt platiti in perioada sezonului cu o suta de euro pe zi, un tractorist castiga 70 de euro pe zi,  este vorba de Combinatul Agroindustrial Curtici din judeţul Arad, pe scurt CAI. 

Angajatii au salarii bune pentru ca au si responsabilitati pe masura. Masinariile pe care le conduc costand o avere. Toate sunt computerizate, au sute de cai putere şi sunt capabile să lucreze 300 de hectare zilnic. „Trebuie să fii plătit corect ca să exploatezi corect utilajele”, spune inginerul CAI Dimitrie Muscă.

CAI Curtici s-a născut imediat după Revoluţie, pe bazele fostului CAP din oraşul arădean. Practic, cooperativa agricolă de producţie comunistă nu a fost închisă, ci s-a adaptat la capitalism.

Povestea începe în 1987. Inginerul agronom Dimitrie Muscă a fost numit preşedinte şi inginer şef la CAP „Lumea Nouă” din Curtici. În 1989, reuşea deja o performanţă: cooperativa a trecut de la cinci milioane de lei pierdere la nouă milioane de lei profit. Bonus, Muscă a dechis o brutărie în sat.

După Revoluţie, inginerul s-a trezit în curtea CAP-ului cu majoritatea proaspeţilor proprietari de terenuri, foşti agricultori cooperatişti.

„E păcat să se desfiinţeze CAP-ul nostru. Cu ce o să ne alegem fiecare? Cu o cărămidă din grajd pe care s-o ducem acasă? Vrem să rămânem în continuare în asociaţie, iar tu să ne conduci pe mai departe, că ai făcut treabă bună până acum”, i-au spus oamenii.

Cooperativa Agroindustrială funcţionează acum în sistem de holding, asociind două societăţi cu producţie vegetală, CAI Curtici şi CAI Olari, care lucrează 7.500 de hectare de teren.

Pământul nu e al cuiva anume, ci aparţine celor 2.300 de curticeni sau urmaşi ai acestora, care l-au pus la comun aşa cum era pe timpul CAP-ului comunist. Doar că acum primesc parte din câştig. În medie, fiecare are cam 3 hectare.

Pe lângă calităţile solului, profitul realizat an de an  se datorează, în mare parte, managementului. Inginerul Dimitrie Muscă ştie cu ce e mai bine să populeze miile de hectare, pe baza unei prospecţiuni a pieţei şi, de mai bine de 20 de ani, nu a dat greş niciodată.

Mai ştie ceva: mizează pe soiurile autohtone. CAI Curtici are terenuri, ferme de animale, livezi şi magazine de desfacere. CAP-ul capitalist a devenit un exemplu de afacere de succes.

Cele  2.300 de persoane care au pamanturile date spre folosinta, daca nu doresc roadele pamantului primesc 260 de euro pe hectar sau, în loc de grâu, îşi asigură pâinea pentru tot restul anului. 

Mai mult, există fermele de animale, fabrica de lactate şi abatorul, şi cele 29 de magazine de desfacere a produselor animaliere, din care 9 în Timişoara şi 20 în Arad. Deci se poate, la CAI Curtici funcţionează întregul circuit al unui business bine pus la punct. Pe pământul oamenilor intraţi în cooperaţie se produc cerealele, din acestea se fac furajele pentru animale, abatorul şi fabrica de lactate sunt tot ale holdingului, iar produsele se vând doar în magazinele proprii.

sursa:http://agrointel.ro/

You may also like