Monografia Parcului Naţional Munţii Rodnei a fost astăzi prezentată, după ce s-au adunat peste 1000 de articole publicate în toată lumea şi după ce s-au aşteptat aproapre trei ani pentru a primi undă verde.
Proiectul în valoare de 524.000 de euro veniţi în mare parte de la Uniunea Europeană, s-a concretizat în 1.500 de exemplare ale Monografiei Parcului Naţional Munţii Rodnei, dintre care un număr însemnat va ajunge în 25 de biblioteci din ţară.
„Această monografie este un punct de plecare pentru viitoarele studii. Anul viitor o vom reedita cu mai multe detalii. A fost o muncă intensă de colectare a materialului”, a precizat Claudiu Iuşan, managerul proiectului şi biolog al Parcului Naţional Munţii Rodnei.
Monografia Parcului Naţional Munţii Rodnei cuprinde o sinteză a principalelor cercetări efectuate ce au urmărit aspecte de biodiversitate, geologie şi geografie locală. Inventarul care s-a realizat odată cu această monografie cuprinde 6.516 specii. Parcul Naţional Munţii Rodnei are un număr mare de arii protejate, ce îl plasează după Delta Dunării şi Retezat.
În viitor se ia în calcul publicarea monografiei în limba engleză, dar şi un album foto al Munţilor Rodnei, care va fi disponibil la începutul anului viitor şi chiar un film documentar cu un buget de peste 50.000 de euro.
Dacă vreţi să vedeţi minunăţiile Parcului Naţional Munţii Rodnei aruncaţi un ochi aici.