Home Social VINDECARE prin alimentatia CORECTA…

VINDECARE prin alimentatia CORECTA…

by admin
189 views

 

1. ALIMENTE ALCALINE SI ACIDE .

FRUCTE ALCALINE: stafide, curmale, smochine, ananas, mere si cidru caise, piersici, cirese,avocado, struguri, banane coapte, capsuni, grape-fruit, mango, pepene galben/rosu, nectarine,masline negre, papaya, pere.

FRUCTE ACIDE: toate conservele, gemuri, dulceturi, fructe zaharisite, glazurate, fructeuscate conservate cu sulfura fructe proaspete consumate zahar banane verzi, masline verzi,prune.

LEGUME ALCALINE: ciuperci, mazare verde, broccoli, conopida, rosii varza rosie si alba,ceapa, usturoi, praz, salata verde, sfecla morcovi, cartofi, spanac, anghinare, castraveti, andivepatrunjel, pastarnac, ardei, dovleac, ridichi, soia boabe in, bostan, nap, vinete, leguminoaseincoltite.

.LEGUME ACIDE: ardei iute, asparagus rubarbar toate tipurile de fasole si linte cu exceptiacelor germinate.

CEREALE ALCALINE: cereale proaspete, orz verde alimente neutre dar care absorb aciditatea digestiva: paine prajita, paine mai veche de 2 zile (contin mai putin gluten care genereaza exces de mucus in corp).

CEREALE ACIDE: produse de patiserie, paine alba, paine integrala sau graham, amidon,aluaturi, popcorn, malai, paste fainoase, gris, orez (alb, brun, basmati) faina de ovaz, orez, orz,secara, fulgi de cereale.

LACTATE ALCALINE: lapte smantanit, kefir, zer, unt, frisca din lapte proaspat (vaca, capra) iaurt simplu nepasteurizat sau lapte prins.

LACTATE ACIDE: Parmezan, branzeturi fermentate, cascaval, telemea,inghetata, iaurt indulcit sau iaurt cu fructe, lapte fiert, lapte praf, smantana fermentata.

ALIMENTE GATITE ALCALINE:legume fierte, coapte, mancaruri sau ghiveci de legume,dar fara rosii sau bulion ,supe de zarzavat si de radacinoase fara carne.

ALIMENTE GATITE ACIDE: Alimente foarte acide: mancaruri ce contin rosii fierte, bulion sau pasta de rosii, supele in care a fiert carnea, supele cu adaos de vegeta, spanac gatit, conserve.

DULCIURI ALCALINE: suc de trestie de zahar, zahar din trestie uscat sirop de orez brun(mierea in cantitati mari poate forma si acizi.)

DULCIURI ACIDE: dulciuri, prajituri, biscuiti, napolitane, ciocolata, indulcitori sintetici(zaharina,aspartam, sorbitol), miere artificiala sau prelucrata cu zahar, fructoza, lactoza .

2. PRODUSE ANIMALE ALCALINE: oua de prepelita, oua de rata.

PRODUSE ANIMALE ACIDE: mezeluri, toate tipurile de carne de mamifere, pasare, peste,gelatina, grasime, icre, oua de gaina.

BAUTURI ALCALINE: sucuri de legume radacinoase, ceaiuri de plante neindulcite, apa plata si apa de izvor sunt considerate neutre, desi in realitate au un pH usor acid (intre 6-7) BAUTURI ACIDE: toate bauturile alcoolice, racoritoare sintetice, cola, cafea, cacao, sifon.

DIVERSE – ALCALINE: aproape toate condimentele, produse din lucerna, alge, ghimbir,amalaki, sare de mare ,drojdie de bere (calup).

DIVERSE – ACIDE: muraturi facute cu otet, maioneze, sare rafinata, sosuri, ketchup, pasta de rosii, mustar (pasta), curry aditivi alimentari sintetici: arome, coloranti, glutamat, conservanti ca:benzoat, otet, saramura, fum.

ALIMENTE ULEIOASE ALCALINE: ulei presat la rece de floarea soarelui sau masline uleide peste, ulei de primula, migdale, samburi de dovleac, alune,susan, castane,nuca de cocosproaspata.

ALIMENTE ULEIOASE ACIDE: ulei rafinat de floarea soarelui sau de masline fructe,oleaginoase si seminte coapte sau prajite nuci, fistic.

OBICEIURI CARE ALCALINIZEAZA CORPUL: somnul, relaxarea, sauna, exercitiul fizic,meditatia, exercitiile de respiratie buna dispozitie, bucuria, fericirea, calmul.

OBICEIURI CARE PRODUC ACIDOZA: fumatul, aromatizanti si parfumuri sintetice, somn insuficient, medicamentele de sinteza,suprasolicitarea, supararea, mania, stresul, ura, revolta.Dintre alimentele care genereaza aciditate, grupa cerealelor si a leguminoaselor constuie o parte importanta din piramida alimentatiei. Ele se recomanda a fi consumate impreuna cu alimente,alcaline pentru a realiza un echilibru in digestie.Doua grupe aparte de alimente sunt:Alimentele alcaline sau neutre care genereaza aciditate: zahar, dulciuri, majoritatea produselor de cofetarie si patiserie preparate cu faina alba si zahar, alimente bogate in glucide cum ar fi orezul.Alimentele acide care genereaza alcalinitate: lamaie, grape-fruit, otet de mere diluat in apa,muraturi usor fermentate cum sunt castravetii de vara in saramura sau varza murata in primele 3luni. Aceste alimente, prin acizii slabi pe care ii contin, favorizeaza digestia si scad hipersecretia de acid din stomac.

3. Majoritatea fructelor au o reactie chimica acida in laborator, dar nu acelasi lucru se petrece in corpul uman, pentru ca in realitate ele devin alcaline prin metabolizare. In schimb mierea si zaharul sunt alcaline, dar din cauza continutului mare de glucide formeaza acizi.

Hiperaciditatea.

O stare prelungita de oboseala, uneori pana la epuizare, poate fi semnul unor deficiente sau maladii de natura foarte diferita. Este stiut ca lipsa de vitamine, de fier sau alte minerale,schimbarile de vreme sau lipsa luminii datatoare de energie pot avea drept consecinta o stare de oboseala. Dar si apneea ce insoteste sforaitul din timpul somnului duce la o epuizare in timpul zilei. Mai putin cunoscut este faptul ca si o sinuzita cronica este insotita de oboseala sau ca, la femei, o epuizare de durata poate anunta un infarct miocardic. Dar oboseala mai poate avea ocauza cat se poate de neasteptata.”Ploaia acida a facut valva in urma cu cativa ani, omul acid va face in viitor”. Afirmatia iiapartine publicistului Norbert Treutwein, autorul cartii “Hiperaciditate – bolnav fara motiv”,sustinator al teoriei dupa care, datorita unei hiperaciditati cronice, omul nu numai ca este lipsit devlaga si morocanos, dar isi distruge cu totul sanatatea. Autorul crede ca migrenele si reumatismul, cancerul, infarctul miocardic si diabetul, psihozele si nevrozele sunt intotdeauna insotite de o aciditate crescuta. La orice adult sanatos sunt in functie mecanisme de reglare, care stabilesc un echilibru intre continutul acid si cel bazic din organism. La pacientii cu acidoza (cresterea aciditatii si reducerea rezervei alcaline din sange) este vorba intr-adevar de o stare patologica. Pe baza valorii pH sepoate stabili cat de acid sau cat de bazic este sangele, dar si urina. Pe o scala de la 1 pana la 14,punctul de neutralitate se afla la 7. Sangele nostru are valori pH de 7,35 pana la 7,45, este asadar usor bazic. Valorile din urina pot oscila intre 4 la oamenii foarte bolnavi si 8 la sugari. In general, starea de boala este asociata cu acizii, starea de sanatate cu bazele si mineralele alcaline.Dat fiind ca rinichii contribuie la eliminarea acizilor, la oamenii mai in varsta, la care functia renala incepe sa fie ingradita, hiperaciditatea este o problema serioasa. Imbatranirea – se mai spune – nu este nimic altceva decat intoxicarea continua cu depunerile acide, pe care organismul nu mai reuseste sa le neutralizeze.Exista in corp mai multe sisteme lichidiene interconectate si fiecare are pH-ul sau: pH-ul digestiv

4. In functie de alimentele consumate si de secretiile digestive, pH-ul poate varia aici de la 2(acidul clorhidric din stomac), pana la 9 (sucul pancreatic). Dintre toate sistemele de pH amintite sistemul digestiv se dezechilibreaza cel mai usor si de aceea el reprezinta o cheie in mentinerea sanatatii. Intr-un mod similar Ayurveda considera focul digestiv Agni drept cheia sanatatii si a bolii. De aceea vom acorda un spatiu mai larg alimentatiei.pH-ul sangelui si limfei .Prin cele aproximativ 5 l de sange si 2 l de limfa, aceste lichide dreneaza si hranesc restulde aproximativ 60-70 de kg de tesuturi ale unui adult. De aceea au rol de tampon pentru pastrarea unei aciditati normale in tesuturi.pH-ul tesuturilor.La cei sanatosi tesuturile au un pH apropiat de cel al sangelui, dar la cei bolnavi, care semnaleaza dureri reumatice, migrene, la cei obezi, cu diabet, boli cardiovasculare sau cancer, pH-ul tesuturilor este cu siguranta acid. Spre deosebire de sange care trebuie sa-si pastreze un pH constant, tesuturile pot fi convertite in adevarate rezervoare ale rezidurilor acide (grasime in exces, calculi, excerscente osoase sau tumori). Unele tesuturi cum ar fioasele si muschii pot fi spoliate de rezerva de minerale alcaline, acest fapt conducand la osteoporoza, dureri ale coloanei vertebrale si spasmofilie. Acest sistem al tesuturilor corporale necesita un timp mai indelungat pentru a se echilibra, de aceea primele saptamani de tratament sunt destinate transformarilor ce au loc in tesuturi, fara sa apara neaparat rezultate vizibile cum ar fi scaderea in greutate sau dizolvarea calculilor.pH-ul urinei si al transpiratiei.Are rol de supapa de control asupra pH-ului sanguin si de aceea poate varia intre valorilede 4.5 si 8. Majoritatea oamenilor in conditiile alimentatiei actuale au un pH cuprins intre5-6. Cei vegetarieni au un pH urinar usor mai alcalin, cuprins intre 5.8-7.Cu cat urina e mai acida, sangele si tesuturile sunt mai acide. In anumite faze ale bolilor pH-ul urinar poate fi alcalin dar tesuturile sa fie acide, acest fapt datorandu-se unorblocaje in sistemul excretor, fie datorita faptului ca reziduurile acide sunt profund legate intesuturi si nu pot fi dizolvate usor, ci doar prin tratament adecvat.

Cauzele hiperaciditatii:

5. Dieta acida (explicata pe larg in tabelul anterior).Emotii negative.Alimente incompatibile. Chiar si cele mai alcaline alimente pot genera aciditate daca sunt consumate impreuna cu alimente incompatibile. De exemplu alimentele care contin glucide au nevoie de sucuri digestive alcaline in timp ce proteinele se digera la un pH acid.Reguli pentru a asigura compatibilitatea alimentara si a evita aciditatea:Fructele se mananca inainte de masa cu cel putin 30 de minute sau constituie o masa separata.Dulciurile nu se mananca dupa mancare.Laptele este un aliment complex si greu de digerat. Trebuie baut cald si eventual  condimentat. Este bine sa nu fie combinat cu nici un alt aliment.Nu se bea apa rece la masa sau dupa masa, ci doar apa fierbinte.

Alimentatia si stilul de viata.

Echilibrul intre rezervele de acizi si de baze din corp depinde de modul nostru de viata.Stresul, lipsa de miscare, o alimentatie gresita, fumatul, consumul de alcool si de cafea,cresc aciditatea din organism. Consecintele caracteristice ale unei hiperaciditati de durata sunt tulburari digestive, slabirea sistemului imunitar, afectari ale coloanei vertebrale, guta,reumatism sau sclerozari ale arterelor. Cu hiperaciditatea sunt puse in legatura si perturbarile vegetative, cum ar fi migrenele sau aritmiile functionale.Pentru a nu se ajunge la pragul de la care hiperaciditatea devine un factor extrem de nociv pentru organism, pot fi luate o serie de masuri preventive. Se intelege ca rolul esential in asigurarea echilibrului revine unei alimentatii sanatoase. Pentru fiecare aliment luat in parte exista o proportie diferita de componente cu efect acid si cu efect bazic. Sunt cunoscute insa grupele de alimente care actioneaza intr-un sens sau altul:Aproape toate legumele in special cele proaspete sunt alcaline si echilibreaza aciditatea excesiva.Alimentele care contin multe minerale bazice sunt salatele, fructele si legumele, mai cu seama ceapa, cartofii, morcovii.Efect bazic slab au iaurtul, fructele uscate, ciupercile si leguminoasele in pastaie.Efect acid slab au branza de vaci, smantana, painea integrala si familia nucilor.Hiperaciditate provoaca mai cu seama carnea, inclusiv mezelurile si dulciurile, alcoolul si cafeaua. Dar si ouale, branza si produsele fainoase.

6. Trebuie retinut faptul ca in copilarie organismul reuseste mai usor sa se echilibreze dupa consumul de dulciuri si carne, desi copii cresc mai sanatosi fara sa le manance, dar odata cu inaintarea in varsta, consumul lor trebuie tot mai mult redus. Benefica pentru eliminarea surplusului de aciditate este transpiratia, de exemplu in sauna. Sunt de asemeni recomandate inotul si mersul pe bicicleta. Mineralele naturale extrase din cochilii, coaja de ou, alge si saruri marine, in special calciu, vitamina D, zinc, cupru si magneziu sunt recomandate in curele pentru alcalinizarea corpului.Alimentele bogate in sulfuri, cloruri, azotati si fosfati au un efect acidifiant. Proteinele animale sunt bogate in astfel de substante. Mineralele alcaline ca sodiu, potasiu, calciu, magneziu neutralizeaza aciditatea. Aceste elemente se gasesc din abundenta in alimentele vegetale. Corpul stocheaza aceste minerale in oase si le elibereaza atunci cand trebuie sa echilibreze pH-ul sanguin. Cand datorita consumului repetat de alimente acide sau poluate chimic dar si a imbatranirii tesuturilor, corpul isi epuizeaza rezervele vitale de minerale si apare starea de acidoza.Acidoza este cauza majoritatii bolilor la omul modern. Atunci cand se instaleaza in tesuturile corporale, acest fenomen are loc in ordinea de hranire a tesuturilor, asa cum este data ea in medicina Ayurveda:

Rasa dhatu (limfa) – ulcer gastro-duodenal, gastrita, diabet zaharat, colita.

Rakta dhatu (sangele) – Hipertensiune arteriala, ateroscleroza, cardiopatie ischemica, hemoroizi,boli de piele.

Mamsa dhatu (muschii) – pietre la rinichi si vezica biliara, afectiuni ale ochilor.

Meda dhatu (grasimea) – obezitate, celulita, afectiuni ale parului, unghiilor si dintilor,degenerescenta grasa a organelor.

Asthi dhatu (oasele) – osteoporoza, reumatism, artroze, artrita, guta, cariile dentare, obosealageneralizata.

Majja dhatu (tesutul nervos si maduva) – oboseala, migrene, stres, nevroze, leucemie.

Shukra dhatu (fluidele reproducatoare) – infertilitate, impotenta, noduli mamari, chisturiovariene, infectii si inflamatii ale organelor genitale, rani ale colului uterin

Ojas (vigoarea si radiatia energetica) – oboseala cronica, scaderea imunitatii care poate permite instalarea unor infectii cronice ca hepatita, TBC sau a unor boli grave cum este cancerul .

 

HIPERACIDITATEA

SI PREVENIREA EI PRIN ALIMENTATIE

Tabel cu pH-ul alimentelor

Foarte Alcaline

Mult Alcaline

Mijlociu Alcaline

Slab Alcaline

Alimente

Slab Acide

Mijlociu Acide

Mult Acide

Foarte Acide

smochine caise pepene verde

stafide, masline mango

mere curmale alune pere papaya

piersici, nuca de cocos struguri, banane, capsuni citrice, pepene rosu ananas

Fructe

 

prune

coacaze

merisor

banane verzi

Gemuri

dulceturi

broccoli ceapa verde, telina

sfecla rosie gulii, spanac, usturoi

varza cartofi castraveti, salata

varza de Bruxelles morcovi

Legume

rosii spanac gatit

 

 

bulion de rosii

soia boabe

 

 

mezeluri din soia

Leguminoase

fasole alba, linte

branza de soia

lapte de soia

 

 

 

grau incoltit

ovaz

Cereale

orez brun

grau, orez

malai, orz

paine, patiserie

samburi dovleac

alune

ulei de peste ulei de primula

ulei presat la rece de

floarea soarelui masline

Oleaginoase Seminte

ulei rafinat  de floarea soarelui, masline

nuci

arahide prajite

 

 

 

 

lapte de mama

Lactate

unt, iaurt orez cu lapte

lapte de vaca nefiert smantana

branzeturi

cazeina, lapte fiert

branza topita inghetata

 

 

oua de prepelita

oua de rata

Oua

oua de gaina

 

 

 

 

 

 

 

Carne

peste

carne de miel

carne de porc

carne de vita, stridii

praf de copt

condi-mente piper

plante

 

Plante


Condimente

 

vanilie

muscat

puding

jeleuri

sare marina

 

otet de mere

sulfit

Conservante

 

benzoat

aspartam

sare rafinata otet

apa minerala

ceaiuri

ceai verde

 

Bauturi

 

alcool

cafea

drojdie,

bere

 

melasa

 

 

Dulciuri

miere

 

zaharina

zahar, cacao ciocolata

Coada soricelului

Cretusca

Lemn dulce

 Aswaganda

 

Shatavari

Spirulina

Medicamente

 

anti-inflamatoare anti-histaminic

sedative tranchili-zante

antibiotice aspirina

 

 

FRUCTE ALCALINE

FRUCTE ACIDE

mere si cidru


caise,

 

piersici


avocado

struguri


banane coapte


capsuni

cirese


stafide


curmale

smochine

grape-fruit


mango

 

pepeni


nectarine


masline


papaya


pere

ananas


prune

lamai

toate conservele, gemuri, dulceturi


fructe zaharisite, glazurate


fructe uscate, conservate cu sulfura


fructe proaspete cu zahar


banane verzi


merisor


masline verzi murate

LEGUME ALCALINE

LEGUME ACIDE

supe vegetale


asparagus copt


broccoli, conopida


varza rosie si alba


morcovi, rosii, cartofi


anghinare


castraveti


marar


vinete, andive


usturoi, praz, ceapa

 

salata verde, spanac

ciuperci

 

leguminoase (in afara de alune si linte)


patrunjel, pastarnac


ardei


dovleac, asparagus


ridichi


soia boabe


extract de soia


bostan


nap, sfecla

fasole alba


varza de Brussel

 

linte


rubarbar

LACTATE ALCALINE

LACTATE ACIDE

lapte smantanit, kefir, zer

 

lapte proaspat (vaca, capra)


iaurt cu acidophilus

unt, smantana, branzeturi


inghetata


lapte fiert, lapte praf

PRODUSE DIN CARNE ALCALINE

PRODUSE DIN CARNE ACIDE

nu sunt 

toate tipurile de carne de mamifere, pasari, peste, gelatina, grasime, icre, oua de gaina albe

CEREALE ALCALINE

CEREALE ACIDE

cereale proaspete,

 

grau incoltit,

orz verde

produse de patiserie


paine, toate tipurile


prajituri, biscuiti


amidon, aluaturi

paste fainoase


galusti


faina de ovaz, orez, orz, secara, fulgi de cereale

DIVERSE – ALCALINE

DIVERSE – ACIDE

ceaiuri de plante, neindulcite

 

produse din lucerna

ghimbir

drojdie de bere (calup) ?

sare de mare

toate bauturile alcoolice


dulciuri, sosuri


cacao, ciocolata


coca-cola, cafea

 

racoritoare sintetice,


sare rafinata, curry,

sifon

 

aditivi alimentari sintetici : arome, coloranti conservanti ca: benzoat, otet, saramura, fum


condimente cu glutamat

OLEAGINOASE ALCALINE

OLEAGINOASE ACIDE

migdale


castane, nuca de cocos

toate celelalte fructe oleaginoase si semintele coapte sau prajite

OBICEIURI ALCALINE

OBICEIURI ACIDE

somnul, relaxarea,

 

sauna, exercitiul fizic

buna dispozitie, bucuria, fericirea, calmul

fumatul, aromatizanti si parfumuri sintetice


somn insuficient


suprasolicitarea, medicamentele


supararea, mania, revolta

Tabel de utilizare a condimentelor 

Mirodeniile nu numai cã dau gust mâncãrii, dar îmbunãtãtesc mt calitãtile alimentelor si le conferã chiar proprietãti terapeutice

 

Denumire<><>

Mancarea asezonatã

Actiuni si indicatii terapeutice

ANGELICA

dulciuri, salate

purificator, digesiv, antistres

ANASON

supe, mâncãruri usoare, dulciuri

tonic,  stimuleazã digestia, favorizeazã respiratia, actiune vermifugã

ARDEI IUTE

brânzeturi, legume

stimulator si tonic general; în rãceli  (împreunã cu cimbrisor si coajã de lãmâie)

BUSUIOC  

legume, salate, sosuri, supe, ciorbe

surmenaj intelectual, antidepresiv, stimuleaza circulatia cerebrala, bronsic

CARDAMON

dulciuri, bãuturi, lapte

teniazã, sinuzitã, reumatism, anemie

CHIMEN

supe, branzeturi, patiserie

stimuleaza digestia, carminativ, expectorant, antispastic vascular

CIMBRISOR

salate de legume si fructe

digestie, sistem imunitar

CIMBRU

supe, sosuri, ghiveci

digestiv, reduce toxicitatea alimentelor, colitã

CORIANDRU

dulciuri, mâncãruri gãtite (orez, cartofi)

indigestie, balonãri, colici abdominale, antidepresiv

CUISOARE

dulciuri, lapte

antiseptic puternic

DAFIN

legume, fasole, soia, dulciuri, lapte

astm bronsic, pinteni ososi, memorie slabã

IENIBAHAR<><>

dulciuri, lapte

antitoxic, colitã,


hipertensiune, colici

FENICUL

dulciuri, lapte

antibiotic, laxativ, expectorant, diuretic

GHIMBIR

salate, lapte, orez, legume

digestiv, circulator, gripã, guta, rau de miscare

HREAN

legume, salate

antiseptic, imunostimulant

IENUPAR

legume (varza), soia, dulciuri

diabet, acnee, gutã, diuretic

LEUSTEAN

legume, fasole, supe, salate

antireumatic, tonic nervos, antitoxic

MÃGHIRAN

legume, supe, sosuri, soia.

tonic cardiac, nevrozã, menopauzã

MÃRAR

salate, legume, ouã, branzã

stimuleazã activitatea endocrinã, digestia

MENTÃ

salate, cartofi, dulciuri, lapte

diaree, balonãri, infectii digestive

MUSTAR (seminte)

soia, ghiveci de legume, orez

expectorant, laxativ, stimulator

NUCSOARÃ

dulciuri, legume, ouã, supe

diaree cronicã, infectii intestinale, insomnie, balonãri, litiazã biliarã

OREGANO (sovarf)

legume, sosuri, supe, pizza, soia

stimuleazã  digestia, carminativ, bronhodilatator

PIPER

legume, supe, salate

astenie, obezitate, insuficientã circulatorie perifericã; nu se ia în nervozitate si ulcer

ROZMARIN

salate, legume, fasole

tonic nervos, purificator

SCORTISOARÃ

dulciuri, lapte

stimuleazã circulatia sângelui, digestivã, vermifugã

TARHON    

sosuri, supe

tratamentul digestiei lente, al colitei

TELINÃ

legume, fasole, supe, salate

mãreste imunitatea, tonica, vermifuga

USTUROI

legume, brânzeturi

antiseptic, imunostimulant, boli cardio-vasculare

                                                                

 

       

Asigurã corpului tãu lichidele necesare

De ce?

Incearcã sã bei 2 litri de apã pe zi (inclusiv ceaiuri, limonadã sau sucuri naturale). Incepe-ti ziua cu un pahar mare de apã platã sau apã alcalinã. Dimineata corpul are cea mai mare nevoie de hidratare

Corpul uman are între 60 si 80 % apã. Este important ca lichidele bãute sã fie cu un pH neutru sau usor alcalin.

Eliminã bãuturile rãcoritoare sintetice. Inlocuieste-le cu sucuri naturale fãrã adaos de zahãr, conservanti sau arome sintetice.

Bãuturile rãcoritoare sintetice sunt foarte acide (pH 2,5-3) si au un efect toxic în special asupra ficatului si pancreasului.

Nu beti bãuturi reci de la frigider sau cu gheatã.

Lichidele reci întârzie digestia si sporesc congestia si acumularea de mucus în cãile respiratorii si digestive.

Consumã doar grãsimi sãnãtoase

De ce?

Uleiurile vegetale obtinute prin presare la rece sunt esentiale pentru o alimentatie echilibratã, fiind considerate medicamente pentru corp în medicina ayurveda. Ele hrãnesc sistemul nervos, asigurã grãsimile necesare constructiei corpului si contin substante valoroase, (acizii grasi omega 3 si omega 6), care protejeazã corpul de îmbolnãvire si îmbãtrânire prematurã.

Grãsimile animale si prãjelile suprasolicitã vezica biliarã si ficatul, si duc în timp la instalarea unor afectiuni organice sau metabolice.

Eliminã complet din alimetatie uleiurile rafinate si margarina. Acestea au structura chimicã a uleiurilor distrusã si pot fi comparate mai mult cu o masã plasticã decât cu un aliment*.

Uleiurile rafinate si margarina contin toxine provenite din degradarea uleiului. Grãsimile îsi modificã molecula (din cis în trans), si nu pot fi folosite corect în celule, astfel apar modificãri patologice ale membranelor celulare.

Untul si smântâna sunt alimente sãnãtoase, cu rol de protectie a sistemului nervos si cardio-vascular. Ele nu mãresc colesterolul decât dacã sunt si alte tulburãri metabolice.

Evitã alimentele care contin grãsimi ascunse si de calitate proastã: mezelurile, brânza topitã, chipsurile si unele dulciuri.

Redu cantitatea de lapte si consumã lapte vegetal

De ce?

Laptele trebuie sã fie proaspãt si din productii biologice. Trebuie consumat cald, cu miere si condimentat cu adaosuri de mirodenii (ghimbir, cardamom, turmeric, cuisoare, scortisoarã sau cimbru); altfel este greu digerabil. Evitati laptele omogenizat pe care producãtorii l-au inventat pentru cã nu se stricã, nu se coaguleazã si poate îngloba 40 % apã.

Laptele omogenizat este obtinut prin trecerea lichidului prin canale extrem de fine la presiuni foarte mari. Nu mai seamãnã cu laptele original, are moleculele mari de grãsimi si proteine dezintegrate si e doar un balast pentru digestie. Laptele omogenizat este cancerigen, produce exces de mucus, alergii, obezitate, colite sau ulcer gastro-duodenal*.

Laptele de vacã si produsele din lapte bogate în proteine (cazeinã), pot constitui un factor alergen. Folositi lapte de soia, de orez sau de migdale.

Laptele este destinat puilor de mamifer. La om proteinele din lapte consumate frecvent, pot produce diabet zaharat juvenil, diverse alergii sau adenom de prostatã.

Redu cantitatea de carne si devino vegetarian

De ce?

Mezelurile nu sunt sãnãtoase si datoritã continutului ridicat în aditivi cum sunt nitritii, conservantii si întãritorii de gust.

Prin produsii rezultati din metabolism, carnea produce aciditate si diverse boli de metabolism*.

Inlocuieste carnea animalelor crescute fortat, cu cea care provine din animale crescute biologic sau cu peste pescuit din mediul natural. Cel mai sãnãtos este regimul vegetarian cu proteine vegetale din legume, cereale, preparate din soia sau ciuperci de culturã.

Carnea animalelor crescute cu mixturi furajere si îngrãsate cu hormoni de crestere, este mult mai nesãnãtoasã decât cea a animalelor hrãnite cu ierburi si cereale. Pestele de crescãtorie este si el hrãnit cu furaje procesate.

Consumã mai multe alimente naturale

De ce?

Eliminã dulciurile concentrate. Înlocuieste dulciurile cu fructe si zahãrul cu mierea de albine sau zahãr brun. Dacã nevoia de a mânca dulciuri devine coplesitoare, mãnâncã din când în când un pãtrãtel de ciocolatã neagrã sau câteva fructe uscate.

Alimentatia chimizatã este una din cauzele îmbolnãvirii la omul modern. Consumând curent aceste alimente, omul poate introduce în organism aproximativ 4-5 kg. de aditivi alimentari sintetici pe an.

Nu consumati alimente modificate genetic.

Aceste alimente au efect cancerigen, produc mutatii în ADN, cu efecte devastatoare în doar câteva generatii*.

Renuntã la sticksuri, chipsuri, napolitane, biscuiti, bomboane. Înlocuieste aceste gustãri cu fructe.

Aceste gustãri bogate în zahãr, fãinã si aditivi sintetici sunt cele care dezechilibreazã aportul de calorii.

Renuntã la înghetatã.

Înghetata produce blocarea digestiei si formeazã mult mucus, ce se eliminã prin afectiuni inflamatorii ale aparatului respirator. Contine mari cantitãti de aditivi printre care si substante anticongelare (asemãnãtoare cu antigelul) care intoxicã ficatul.

Preparã alimentele cu mirodenii: cimbru, chimion, piper, busuioc, oregano, enibahar, boabe de mustar, ghimbir, usturoi etc.

Evitã amestecurile de condimente care contin glutamat de sodiu (vegeta) sau îndulcitori (aspartam, zaharinã, sucramat). Glutamatul este unul din cei mai nocivi aditivi.

Renuntã la ketchup si sosuri preparate industrial.

Rosiile preparate termic devin foarte acide.

Redu cantitatea de sare si alimentele sãrate.

Sarea este bunã, dar în exces deshidrateazã celulele si produce retentie de lichide în tesuturi.

Mãnâncã alimente compatibile

De ce?

Nu mânca între mese. Stomacul trebuie sã se goleascã complet si apoi poti servi un fruct sau o gustare dulce.

Fructele sau dulciurile dupã masã vor fermenta, producând aciditate si gaze.

Nu mânca proteine cu glucide (carne cu cartofi ori fasole cu dulciuri) si nici proteine vegetale împreunã cu proteine animale (fasole cu carne sau linte cu brânzã). Foloseste garnituri pe bazã de legume, salate.

Proteinele se digerã la un pH acid, iar gucidele la un pH alcalin. Consumate împreunã fermenteazã si întârzie digestia. Alimentatia incompatibilã este cea mai frecventã modalitate de a produce toxine de tip inflamator.

Asigurã-ti un regim alimentar echilibrat

De ce?

O zi pe sãptãmânã este bine sã mãnânci numai fructe si sucuri naturale de fructe si legume. Este o metodã de detoxifiere si asigurã vitaminizarea organismului. Alimentele care contin multã apã sunt mai usor de digerat decât cele concentrate.

Consumând multe cereale, legume si fructe si mai putine alimente concentrate ca ouãle, carnea, brânzeturile, grãsimile si dulciurile, îti compui un regim echilibrat si îti asiguri necesarul de glucide, lipide, proteine si aminoacizi esentiali, enzime si vitamine, oligoelemente si minerale.

 

* Unele informatii din aceastã paginã pot fi contradictorii cu ceea ce este prezentat în reclamele industriei alimentare sau cu ceea ce stim din obisnuintã. Acest articol este pentru cei interesati de a se alimenta cu adevãrat sãnãtos.

You may also like

Leave a Comment